Szemüveg vagy kontaktlencse? Melyiket válasszuk?





Amikor egyre jobban romlik a látásunk, mindig elgondolkozunk azon, hogy mihez kezdjünk vegyünk szemüveget vagy minden alkalommal tegyünk be kontaktlencsét, amikor szükségünk van rá. A Metropol segít eligazodni azoknak, akik nem tudják, hogy melyiket válasszák.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.08.16.
látás

A szemünk a legnagyobb értékünk és erre mindennél jobban kell vigyáznunk, azonban sajnos az elektronikus eszközök miatt ez már egyre nehezebb, így egy idő után látásunk fokozatosan romlani kezd. Ekkor dönthetünk, úgy hogy szemüveget iratunk fel magunknak vagy ha ezt nem szeretnénk, akkor dönthetünk a kontaktlencse mellett.

Első a látásunk, utána a dizájn

Nagyon sok mindentől függ az, hogy miért válasszunk kukkert. Múlik a látásélményen, a kényelmen és függ a divattól is természetesen, illetve adott esetben attól, hogy az UV-sugaraktól mennyire véd vagy sem. Még mielőtt elkezdenénk a formákat és az alakzatokat nézegetni, előbb hallgassunk az optikusra, aki elmondja, hogy az arcformánkhoz, a szemeink távolságához, illetve attól függően, hogy távollátók vagy közellátók vagyunk milyen szemüveg illik hozzánk. Ha ezen túl vagyunk már gondolkozhatunk a komfortosságban. Itt érdemes olyan szemüveget vásárolni amely olyan mintha észre sem vennénk, hogy rajtunk van, de fontos, hogy mindenhol, az orron és a füleken is tökéletesen illeszkedjen. Ezzel megvagyunk? Pipa, jöhet a következő, a kinézet. Ez a legjobb része a szemüveg választásnak, ugyanis itt tényleg szárnyalhat a fantáziánk, lehet szögletes vagy az utóbbi időben újra divatba jövő keretes alakú is és természetesen színek között is válogathatunk bőven az egyszerűtől kezdve az egészen színpompásig. Végül pedig érdemes egy plusz kiegészítőben is gondolkozni, ez pedig nem más, mint az UV-szűrés, ami nagyon jól jöhet, ugyanis egyrészt nem rongálja tovább a szemet, másrészt ha napot érzékel elsötétül és nem kell hunyorognunk vagy éppen a kezünket a szemünk elé tartanunk. Ennek az extrának azonban vannak hátrányai, mivel ez nem egy olcsó mulatság, ezért egy esetleges szemüveg vásárlás esetén ez még drágíthatja az új látóeszközt.

Szemüveg vagy kontaktlencse? Melyiket válasszuk? Fotó: Shutterstock

Bízzuk szakemberre a kontaktlencse kiválasztását

Ha nem szeretnénk szemüveget hordani, nem kell csüggedni, ugyanis választhatjuk a kontaktlencsét, amellyel ugyanolyan jól lehet látni, mint egy kukkerrel. Itt is érdemes azokat a pontokat figyelembe venni, mint amiket a szemüveg esetén. Látásunk nagyon fontos ezért a kontaktlencse esetén érdemes szakértőt felkeresni és közösen megvizsgálni, hogy melyik a megfelelő lencse a számunkra. Kényelem szempontjából inkább sportoláshoz ajánlotta a kontaktlencse, mintsem a rendes hétköznapi használatra, mivel ugrálásnál vagy izzadásnál nem kell arra figyelnünk, hogy a szemüveg a fejünkön marad-e illetve még az összetörés veszélye is fent áll ebben az esetben, így egy szemüveg semmiféleképpen nem a legjobb választás ekkor. A kontaktlencsénél fontos, hogy sportolás közben megizzadhatunk, ami belefolyhat a szemünkbe, ezért érdemes a lencsét sportolás után kitisztítani. Divat szempontjából a legeslegjobb választás, ugyanis ebben az esetben az arcunk és a szemünk kerül előtérbe, ami a nők részéről különösen lényeges. Talán most sokan megijedtek, akik azt hitték, hogy a kontaktlencsékből nincsen UV szűrős, pedig van, azonban figyelni kell, mert szemet teljes egészében nem fedi le.

A kontaktlencsével is ugyanolyan jól lehet látni mint egy szemüveggel Fotó: Shutterstock

Félnék a szememhez nyúlni

Én már nagyjából 15 éve vagyok szemüveges. Eleinte nem szerettem és nem akartam elfogadni, hogy szemüveges lettem. Sőt amikor szemüveges lettem pápaszemesnek csúfoltak és ekkor elgondolkodtam, hogy kontaktlencsére váltok, mert állandóan csúfoltak. Végül nem lettem az, nem a gúnyolódás miatt, hanem azért mert nem tudtam volna elképzelni azt, hogy a saját kezemmel hozzányúlok a szememhez, pláne azt, hogy egy ilyen vékony üveget odarakjak” - fejtette ki a véleményét Bence.

Sokkal praktikusabb a kontaktlencse

Én sokkal jobban szeretem a szembe behelyezhető lencséket. Praktikus, gyorsan a vécében egy kézi tükörrel vagy akár a mosdóban is fel tudom helyezni és amit a legeslegjobban szeretek benne, hogy diszkrét, tehát észere sem lehet azt venni, hogy valami van a szememben. Nem úgy a szemüvegnél, ahol nagyon is látszódik, hogy rajtad van egy olyan dolog, ami eltérő egy átlagos emberhez képest és sajnos néha még cukkolásra is okot ad. Ami miatt még nem szeretem, hogy én általában nagyon szétszórt vagyok, ezért tuti biztos, hogy otthon felejteném vagy elhagynám valahol” - mondta Rita.

Októberben tartják a látás hónapját

Minden évben október második csütörtökén tartják a látás világnapját. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy a vakság 80%-a megelőzhető, illetve gyógyítható, és hogy a kormányokat és különböző szervezeteket biztassák az egységes megelőzési beruházásokra. Ekkor tartják a látás hónapja elnevezésű programot, ilyenkor a különböző optikák számos kedvezménnyel készülnek a vásárlók számára, többek között látásellenőrzéssel és ingyenes szemüvegellenőrzéssel, de számos tanácsadással is várják ilyenkor azokat, akik foglalkozni szeretnének szemükkel.

Egy szemüveg is lehet dizájnos Fotó: Shutterstock

 





Ezeket olvastad már?
Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Holttestet találtak egy székesfehérvári parkban, rettegnek a helyiek

Holttestet találtak egy székesfehérvári parkban, rettegnek a helyiek

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás