RETRO RÁDIÓ

Létezik-e a fesztiválbetegség? Sziget nélkül is támad a „Sziget-nátha”





Sokan megtapasztalták már a köznyelvben „Sziget-náthaként” emlegetett megfázást, ami mindig a nyár végi fesztiválokon dönti le az embereket a lábukról. De vajon létezik-e furcsa betegség?



Megosztás
Szerző: Komáromi Bence
Létrehozva: 2021.08.17.
sziget flu

Idén is rengetegen számolnak be az erős megfázásszerű tünetekről, ugyanakkor a PCR-tsztjük negatív.

A Metropol dr. Juhász Éva háziorvos segítségével utánajárt, hogy miért betegszenek meg mindig ilyen sokan a nyár vége felé, és létezik-e egyáltalán a Sziget-vírus.

Nyár vége, szeptember elején támadnak a szezonális vírusok és az allergia„ – mondta lapunknak a szakember. „Ilyenkor sok növény virágzik, amire allergiásak az emberek. Ha valakinek nincs igazolt allergiája, azok nehezen dönthetik el, hogy mitől is van felső légúti betegségük. Nyilván a fesztiválok is közrejátszanak, ugyanis a vírusok cseppfertőzéssel is terjednek, így egy népesebb buliban nagyobb valószínűséggel betegszenek meg”.

A doktornő szerint a Sziget nélkül is létezik ez a szezonális betegség, de tény, hogy a fesztivál felerősíti a jelenséget. Az sem mellékes, hogy aki a pandémia alatt nem találkozott annyi emberrel, baktériummal, vírussal, az nincsen felkészülve rá. De vajon honnan tudjuk, hogy a Coviddal vagy az említett szezonális vírussal találkoztunk?

„Tünet alapján ez nem lehet eldönteni„ – mondta dr. Juhász Éva. A doktornő kifejtette, azt hogy influenza, allergia vagy koronavírus támadott meg minket, csakis a teszt mutathatja ki. Ráadásul vannak emberek, akik nem lázasodnak be. Nátha influenza vagy koronavírus: sajnos mind a három betegségnek most van a „szezonja”.

A doktornő lerántja a leplet a nyár végi betegségekről (Fotó: Dr. Juhász Éva/Facebook)

Olvasóink is beszámoltak hasonló a tünetekről

Zsuzsa: „16. napja vagyok megfázva, és még mindig nem érzem magam 100 százalékosan. Be vagyok oltva, a PCR-tesztem is negatív, úgyhogy ez nem koronavírus. Kimozdultam egy barátnőmmel a hétvégén, utána lettem beteg. Az érdekes az, hogy ő néhány nap alatt komolyabb tünetek nélkül át is ment a betegségen, én pedig még mindig benne vagyok. A különbség köztünk annyi, hogy ő dolgozott az elmúlt másfél év alatt is, valamint járt közösségbe, én pedig nem. Eddig ezt Sziget-flúnak gondoltuk, de idén nem volt Sziget, úgyhogy lehet, a fesztivál nélkül is létezik a betegség”.

Attila: „Szombat reggel értem haza egy nálam szokásosnak mondható buliból, és vasárnap este óta náthásnak érzem magam. Furcsa tüneteket is produkálok, nagyon fáradt vagyok és fájnak az ízületeim. Folyik az orrom, kapar a torkom, de nincsen nagyon komolyabb bajom, csak mintha lemerült volna az elem a testemben, és az ágyban fekszem egész nap betegen. Tesztet még nem csináltam, de oltva vagyok„.

Bence: „Nyaralás után amikor hazaértem, fáradtnak éreztem magam, majd 10 napon keresztül az ágyból nem tudtam kikelni, annyira megfáztam, augusztus elején a legnagyobb melegben. Szerencsére Covid ellen be vagyok oltva. Krákogtam, folyt az orrom, gyengének éreztem magam, de annyira, mintha minimum lázas lennék, de közben nem volt más bajom, csak fáradt voltam egész nap, mint egy erősebb megfázás”.





Ezeket olvastad már?
Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás