Kiderült, ezért nő meg a gyermekorvosi rendelők forgalma az iskolakezdés előtt





Dr. Bense Tamás állítása szerint a gyermekorvosi rendelők forgalma jelentősen megnő az iskolakezdés előtt, a szakember az okokat is elárulja.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.08.26.
betegségek

A gyermekgyógyász a Ripostnak elárulta, a szülők mivel keresik meg legtöbbször.

Hiába állt az egész nyár a szülők előtt, a szünidőre tervezett kivizsgálásokat sokan – még a több hónapja meglévő tünetek esetében is – gyakran az iskolakezdés előtti hétre próbálják időzíteni” – mondja a gyermekorvos. „Ezek általában régi, krónikus panaszok, amelyekhez kivizsgálások kellenek, amelyek bejelentésre, időpontra történnek, így ezek mindegyike becsúszik már az iskolai időszakba. A kivizsgálás megtervezése, a gyereknek a vizsgálata mindenféleképpen a rendelőre terhelődik.

Dr. Bense Tamás szerint ezért nő meg a gyermekorvosi rendelők forgalma az iskolakezdés előtt (Fotó: Metropol)

Nő a meghűléses megbetegedések száma

A nyár utolsó heteiben még megesik, hogy 30 fok körüli hőmérsékletek vannak. „A nagy melegben megizzadt gyerekek, vagy a fürdőzésből kijövők, akik árnyékba vonulnak és hagyják magukon megszáradni a fürdőruhájukat, könnyedén megfáznak. Iskolakezdés előtt szép számban jelennek meg a meghűléses tünetek azoknál is, akik figyelmen kívül hagyják, amikor hirtelen lehűlés jön, és ugyanolyan vékony pólóban mennek ki játszani, mint nagy melegben” – emeli ki Bense doktor a lapnak.

Egy hirtelen jövő lehűlés miatt megnőhet a meghűléses megbetegedések száma a gyerekek körében (Fotó: Shutterstock)

Tombol az allergia

Allergiaszezon van. Amennyiben valakinek visszatérő allergiás tünetei vannak, érdemes kideríteni az okát, hogy mitől lehet. Azonban nem minden esetben indokolt allergiavizsgálatot csinálni.

A július második felében jelentkező, de az első fagyoknál megszűnő allergia szinte 100 százalékig biztos, hogy a parlagfűnek köszönhető” – mondja az orvos. Persze számos másfajta allergia lehet, hiszen van, ami egész évben, más csak szezonálisan van.

Bense doktor ugyanakkor örömmel közölte, hogy csak elvétve akad koronavírusos gyermek jelenleg a praxisában, ám ennek ellenére azt javasolja, hogy mihamarabb és minél többen oltassák be a gyerekeket, mert a betegségnek komoly szövődményei (poszt-Covid vagy akár sokszervi gyulladás) is lehetnek.

Gyermekeknél tünetmentesen, vagy egészen apró tünetekkel zajlik a betegség, viszont a környezetüket fertőzik” – hangsúlyozta az orvos.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás