Soha nem látott képek! Fantasztikus kőbányai helyszínre költözik a Közlekedési Múzeum

Történetének legnagyobb időszaki kiállítását nyitja meg a megújuló Közlekedési Múzeum.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.07.15.
X. kerület kiállítás

Kőbányára, az Északi Járműjavító hatalmas csarnokaiba költözik be a Közlekedési Múzeum a Városligetből. Itt nyílik meg július 16-án a múzeum történetének eddigi legnagyobb időszaki kiállítása Volt egyszer egy Északi, a történet folytatódik címmel.

A nagyközönség most még az Északi Járműjavító eredeti, építkezés előtt álló ipari környezetébe is bepillantást nyerhet. Ez a mostani múzeumépítés egészen új lehetőségeket nyit meg az intézmény számára: lehetőséget arra, hogy újra elfoglalhassa a múltjához és a gyűjtemény rangjához méltó helyét a világ közlekedési múzeumainak sorában – mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kiállítás megnyitóján, amelyet nem véletlenül időzítettek július 15-ére: 175 évvel ezelőtt, 1846. július 15-én nyílt meg Pest és Vác között az első magyar vasútvonal.

Az időszaki kiállításon az épület mellett rengeteg járművet, dízelmozdonyt láthatnak az érdeklődők. Megtekinthetik a MÁV 242-es gőzmozdonyát is, amit megjelenése miatt szoktak Koporsónak hívni, illetve Szellemként is ismert. Utóbbi nevét azért kapta, mert olyan gyorsan suhant át a vidéken, hogy szinte egyik pillanatról a másikra el is tűnt, rekord, 161 km/h-s sebességet állítottak fel vele annak idején – számolt be a fantasztikus látnivalóról a Ripost.

A helyszín épp annyira káprázatos mint a kiállítási tárgyak (Fotó: Máté Krisztián/Ripost)

De itt áll már a Bivaly-sorozat első darabja is, amelyet korábban a Városligetben álló Közlekedési Múzeum előtt láthatott a nagyérdemű.

Az Északi Járműjavító 1867 és 2009 között az ország legjelentősebb vasúti járműjavító bázisa volt, a múzeum révén egy nagyon egyedi hangulatú csarnokot mentenek meg, és adnak új funkciót egy ilyen meghökkentő nagyságú épületnek.

Az új épület a jelenlegi tervek szerint 2026-ra készül el (Fotó: Máté Krisztián/Ripost)

A kiállítás csütörtöktől vasárnapig 12:00 és 19:00 között tart nyitva. Jegyet a https://jegy.kozlekedesimuzeum.hu/ honlapon és a helyszínen lehet venni. Mivel az eseményen biztonsági és járványügyi okokból létszámkorlátot vezetett be az intézmény, javasolják, hogy mindenki elővételben váltsa meg a belépőjét.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás