RETRO RÁDIÓ

Érthetetlen és veszélyes! Nem működnek a hőségriadó alatt a budapesti ivókutak

38 fok és hőségriadó lesz napokon keresztül, de a fővárosi ivókutak egy része nem működik. Sok helyen meg, ahol jön belőle a víz, annyira mocskos, hogy nem lehet belőle inni. A főváros miért nézi tétlenül?Megosztás
Szerző:
2021.07.27. 05:40
kánikula

Szemét, kosz, cigarettacsikkek – sok helyütt ez várja a hőségriadó alatt felfrissülni vágyókat a fővárosi ivókutaknál. Ráadásul egy csomó ivókút használhatatlan. Rossz állapotuk mellett sokszor egyáltalán nem jön belőlük víz, vagy csak alig.

Karácsony Gergelyék a Fővárosi Vízművekkel karöltve büszkén jelentették be tavaly júniusban a Hűsítő Budapest programot, amelynek keretében akkor 24 új ivókutat állítottak fel, „ezzel is arra ösztönözve a lakosságot, hogy palackos vizek vásárlása helyett töltsék újra kulacsaikat”. A közlemény kapcsán Karácsonyék természetesen nem mulasztották el felemlegetni a 2019 őszén kihirdetett klímavészhelyzetet, amelyet azóta sem sikerült hasznos tartalommal megtölteniük. A hőségben Metropol munkatársai is megszomjaztak, ezért meglátogattak néhány budapesti ivópontot. Néhol egészen undorító látványban volt részünk.

Ezekből nem tudtunk inni

Számos helyen az ivókutak egyszerűen nem működtek. A rozsdás, koszos külsejük több helyütt is arról árulkodott, hogy a nincsenek rendszeresen karbantartva. Néhány helyszínen pedig a teljesen rendezettnek tűnő a kutakból nem jött egy csepp víz sem, mint például az V. kerületben a Kossuth téren, a Vértanúk terén, vagy a Hild téren.

Nem működő ivókút a Vértanúk terén Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

 

Nem működő ivókút a Hild téren Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

 

Nem működő ivókút a Váralagút feletti teraszon Fotó: jarokelo.hu

Ezekből ha működnének, sem innánk

Az Erzsébet téri és a II. János Pál pápa téri kutak olyan mocskosak voltak, hogy az ott megszomjazók jó eséllyel egyedül a palackos vízben bíznak a jövőben. A legundorítóbb ivókút címét kétségkívül a Keleti pályaudvari darab nyerte el, amelyet leginkább hamutartónak és szemetesnek használtak – láthatóan nem tegnap óta.

Gusztustalan ivókút a Keletinél Fotó: Metropol/MG

 

 

Elhanyagolt ivókút a Nehru parton Fotó: Metropol/MG

 

Megkérdeztük az illetékeseket

Megkérdeztük Budapest Főváros Önkormányzatát, a Fővárosi Vízműveket, illetve a parkokban lévő ivókutak karbantartásért felelős Főkert Zrt.-t, hogy tudnak-e a katasztrofális állapotú kutakról, és ha igen, mit és mikor terveznek tenni a probléma megoldásáért. A Főkert válaszában azt írta, hogy a kezelésükben lévő ivókutakat kollégáik folyamatosan ellenőrzik és karbantartják, az ominózus Keleti pályaudvari ivókút pedig nem hozzájuk tartozik. A fővárosi önkormányzattól és a Fővárosi Vízművektől lapzártánkig nem kaptunk választ.

Ezeket olvastad már?
„Karjaimban tartottam miközben távozott” – belehalt a szülésbe a kétgyermekes édesanya

„Karjaimban tartottam miközben távozott” – belehalt a szülésbe a kétgyermekes édesanya

Így tekint Magyarország Kormánya a társadalmi vállalkozásokra - Fotók!

Így tekint Magyarország Kormánya a társadalmi vállalkozásokra - Fotók!

Különleges jelenség tűnt fel Fonyódnál, megy a találgatás, hogy mi lehet - Fotó

Különleges jelenség tűnt fel Fonyódnál, megy a találgatás, hogy mi lehet - Fotó

Meghalt, de életeket mentett a háromgyermekes anyuka

Meghalt, de életeket mentett a háromgyermekes anyuka

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás