Sokkoló történet: így halhatsz bele a nevetésbe

A nevetés gyógyító ereje mindenki előtt ismert, ám bizonyos esetekben a túlzott jókedv akár halálos is lehet – többen is belehaltak már a nevetésbe.

Megosztás
Szerző: Metropol
2021.07.25. 17:30
szamár nevetés halálos baleset

Ritka és elég furcsa eset, mikor egy ember halálát éppen a nevetés váltja ki, de a történelem során többször is adódott már erre példa. Az első esetet még a történelemkönyvek is feljegyezték, ugyanis egy ókori görög filozófusig nyúlik vissza a bizarr halálesetek sora. Igaz, a halál pontos kiváltó oka nem a nevetés, hanem az annak következtében fellépő szívmegállás vagy fulladás – írja a Mirror.

Khrüszipposz sztoikus filozófus a Krisztus előtt 3. évszázad Görögországában élt és gondolkodott, mégis halála révén vált igazán híressé. Valamilyen oknál fogva ugyanis úgy gondolta, jó vicc lenne, ha a szamarának víz helyett egy nagy kancsó bort adna, majd ahogy a részeg, kóválygó csacsi elkezdte felenni a kertben található fügét, Khrüszipposzból kirobbant a nevetés. A filozófus addig nevetett, míg végül belehalt a jókedvébe.

 

Fotó: Pixabay

Az orvosok szerint a halálra nevetés mögött olyan okok állhatnak, mint az asztmaroham, a megrepedt agyi aneurizma, a fulladás vagy az epilepsziához hasonlatos zselés görcsroham. Az asztmát illetően számos hatás kiválthatja a rohamot, és ezek egyike, bármennyire hihetetlen, a nevetés – ha túl sokáig és túl erősen nevet, egy asztmásnál felléphet a súlyos légzési nehézség is. De nem muszáj ehhez asztmásnak lennünk, valószínűleg már mindenkinél előfordult, hogy annyira nevetett, hogy egyszerűen nem kapott levegőt. Mindkét oxigénhiányos állapot fulladáshoz vagy akár szívrohamhoz vezethet.

Fulladáshoz vezetett 1893-ban egy indianai farmer kontrollálatlan nevetése is: Wesley Parsons a barátaival tevékenykedett a birtokán, amikor olyan nevetőgörcs tört rá, amit képtelen volt elfojtani, majd hamarosan fékezhetetlen csuklásba torkollott – két órával később pedig meg is halt.

A norfolki Alex Mitchell néhány évtizede tévénézés közben nevette magát a halálba. A férfi egy brit komikus trió, a The Goodies műsorát nézve kezdett el annyira nevetni, hogy szívrohamot kapott, az orvosok pedig már nem tudták megmenteni az életét. A komikusok akkor értesültek az esetről, mikor Mitchell özvegye egy levelet írt nekik, amelyben megköszönte, hogy férje életének utolsó fél óráját ennyire boldoggá tették.

Az orvosok szerint azonban nem kell aggódnunk, mert az, hogy valaki a nevetésbe haljon bele, elég ritka jelenség, még akkor is, ha valamilyen betegségben szenved az így derülő illető. A figyelmeztetések szerint viszont akkor fordulhat elő legnagyobb eséllyel tragédia, ha a röhögőgörcs kitörése közben az illető szájában étel van – így ugyanis sokszorozódik a félrenyelés esélye, ami fulladáshoz vezethet.

Ezeket olvastad már?
Sokkoló, ami történt a zuglói játszótéren, 10 éves kisfiút fojtogattak

Sokkoló, ami történt a zuglói játszótéren, 10 éves kisfiút fojtogattak

A férfi meggyőzően állítja: 60-szor rabolták el az űrlények

A férfi meggyőzően állítja: 60-szor rabolták el az űrlények

Csak úgy sztrájkolhatnak a pedagógusok, ha "elégséges szolgáltatást" nyújtanak

Csak úgy sztrájkolhatnak a pedagógusok, ha "elégséges szolgáltatást" nyújtanak

Durva döntés született, betiltják a házasságon kívüli szexet

Durva döntés született, betiltják a házasságon kívüli szexet

Hírlevél feliratkozás

Top hírek

Ezek is érdekelhetik