„Az igazmondás nem tűri a féligazságokat!ˮ – Csókay András megrendítő vallomása a szétválasztott ikrek állapotáról





A Honvédkórház Semmelweis-díjas idegsebésze és munkatársai 2019-ben választották szét a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikerpárt. Csókay András naplóbejegyzésében osztotta meg az igazságot Rabeja és Rukia történetéről.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.07.04.
operáció

A MH Egészségügyi Központ idegsebész főorvosa és csapata 2020 októberében végezték el Rabeja koponyarekonstrukciós műtétjét. Rabeja és Rukia két hosszú év után végre hazamehetett otthonukba a szüleikkel.

Az egész világ imádkozott a kislányok gyógyulásáért, akikről kiderült, komoly életveszélyben voltak.

Csókay András a Mária Rádió Facebook-oldalán elevenítette fel a történteket a naplójában. Az idegsebész arról is írt, hogy az igazság a sziámi ikrekről eltér attól, amit az alapítvány a hivatalos csatornáin kommunikált.

A szavakkal jó kell bánni. A szavaknak súlya van, főleg olyan helyzetben, amiről írni fogok. Annak a szónak a jelentése, hogy siker vagy sikeres, a sziámi ikrek szétválasztása óta átértékelődött bennem. Lehet, hogy a műtét eredménye a jók közé tartozik a hasonló esetekhez képest, de sokkal jobb lehetett volna, ha nem bukkan fel a Gonosz. De felbukkant. Viszályt keltett, felvette a gőg, a hiúság gúnyáját és a képembe röhögött. Mindig meglep és rácsodálkozom galád húzásaira, pedig azóta járja a táncát körülöttem, amióta Jézushoz kötöttem ki az idegsebészeti hajónk horgonyát. Hozzászokni nem tudtam jelenlétéhez és persze nem is akarok. Egyet tehetek: küzdeni ellene Isten zászlaja alattˮ – áll az idegsebész naplójában.

Dr. Csókay András mindenkit arra kért, imádkozzanak a kislányért
(Fotó: Ripost)

Hatalmas kihívás volt a műtét

„A sziámi ikrek szétválasztása szakmailag vállalhatatlannak tűnt, de azonnal elkezdtem mondani a Jézus imát, amit kisfiam halála után tanultam meg megsemmisült állapotomban. Szinte perceken belül megsúgta az Úr a tudományos ötletet, amin elindulhattunk. Ez 2017. november 30-án Dakhában történt. Ezt követte még több életmentő jézusi ötlet a műtét alatt és után. A műtét vezetője tehát Ő volt, és senki más. Ő irányította gondolataimat, fogta a kezemet és tartotta bennem a lelket a hosszú órák alatt” – jelentette ki Csókay András.

Köntörfalazás nélkül beszél a történtekről

„Sok idő eltelt azóta... már kívülről látom a történteket. Ezeket jegyzem most fel. Minden köntörfalazás nélkül. Lesz szó csodáról, gondviselésről, az isteni szeretetről, életben maradásról, de szót ejtek mindennek az ellenkezőjéről is: intrika, fenyegetés, házkutatás, megaláztatás… Nem szabad hagynunk, hogy az igazság elnémuljon, a szeretet kiapadjon, a bizalom megszűnjön, a csoda ne létezzen, a barátság elhaljon. Meg kell védenünk az ártatlanul besározott barátainkatˮ – írja az idegsebész a Mária Rádió oldalán, ahol hamarosan olvasható lesz Csókay András naplójának következő része is.





Ezeket olvastad már?
Te le tudnál érettségizni irodalomból? Próbáld ki! - Kvíz

Te le tudnál érettségizni irodalomból? Próbáld ki! - Kvíz

Rejtélyes koporsót vitt a Nyugati aluljáróban 4 fekete ruhás alak – Fotó

Rejtélyes koporsót vitt a Nyugati aluljáróban 4 fekete ruhás alak – Fotó

Helyszíni fotók: drámai pillanatok a Szabadság hídon, próbálják "lekönyörögni" a felmászott embert

Helyszíni fotók: drámai pillanatok a Szabadság hídon, próbálják "lekönyörögni" a felmászott embert

Orbán Viktor: "Békét kell teremteni" – Kaposváron folytatódott az országjárás

Orbán Viktor: "Békét kell teremteni" – Kaposváron folytatódott az országjárás

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás