Csodájára jár a világ: szintet léptek a magyar vízi sakkozók - Fotók!





Már klubjuk is van! Ez egyedülálló, hiszen még senki nem próbált szervezett keretek között vízben sakkozni....



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.06.08.
új sportág

A 12-15 fős társaság rendszeresen a Paskál Gyógy- és Strandfürdő termálmedencéjében méri össze tudását, amely nem csak látványos, de népszerű is a fürdőt látogatók körében. A sakkozók évi két tornát rendeznek, a Vízi Sakk Kupát és a Paskál Vándorkupát. Mindkét verseny a fürdőben zajlik, amire a helyszín is nagyon büszke.

A 12-15 fős társaság rendszeresen méri össze tudását Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

Sakkasztal a vízbe?

Úgy tudjuk, hogy a világon egyedülálló a vízi sakk-klubunk, legalábbis nem hallottunk még róla, hogy lenne másik – mondta lapunknak az első Paskál kupa elhódítója, dr. Kecse Nagy László. 2019-ben alapítottuk a klubot. Amikor ez a medence épült, azonnal beszéltünk a fürdő illetékeseivel, hogy szeretnék egy asztalt a vízbe. A fürdő vezetői meghallgatták kérésünket, és a mai napig támogatnak minket a tornák megrendezésében – tette hozzá László.

A fürdő vezetői a mai napig támogatják a tornák megrendezését Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

Profik nem indulhatnak

A versenyeken 20 fő fölötti létszám szokott indulni. Az egyetlen feltétel, hogy a játékos 1800 élőpont alatti versenyző legyen, hiszen 2000 élőpont felett már profi versenyzők vannak – mondta Horváth Attila a klub elnöke. Bárki benevezhet a kiesés-továbbjutás rendszerben lebonyolításra kerülő tornákra.

A sakkozók évi két tornát rendeznek, a Vízi Sakk Kupát és a Paskál Vándorkupát Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

A víz tetején úsznak a laticel sakktáblák

A versenyek nemcsak izgalmasak, de látványosak is, és a vízben zajló küzdelmek odacsábítják a kikíváncsiskodó fürdőzőket is. A meleg vizes medence a terepe az új sportnak, és a partikhoz elegendő egy fix beépített sakkasztal és három laticel tábla, amik a víz tetején úsznak. A játékosok többsége törzsvendég a fürdőben, a legtöbben éves bérlettel rendelkeznek.

A Magyar Sakkszövetség is szponzorál minket és folyamatosan beszámolnak a versenyeinkről. Számunkra remek elfoglaltság, de úgy hisszük, hogy komoly lehetőség is rejlene a sportban, ha valaki összefogná – vélték egyhangúlag a játékosok.

1983, Széchenyi A Széchenyi fürdőben télen is lehet sakkozni a meleg vizes medencében. A fürdő világhírű lett, többek között a vízben sakkozók látványos fotóinak köszönhetően Fotó: MTI/Kleb Attila
1962, Szabadság Amikor még az úszómester is a sakkozókat nézi... – és jó eséllyel ő maga is jó játékos! Fotó: MTI /Horling Róbert

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás