RETRO RÁDIÓ

Nem jó hír, ezek azok az országok, ahol újult erővel támadhat a koronavírus

Sok tényezőt vettek figyelembe a nemzetközi kutatócsapat tagjai, amikor meghatározták, a világ mely részein számíthatnak arra, hogy újra felbukkan a Covid–19 valamelyik mutánsa.Megosztás
Szerző: Metropol
2021.06.03. 17:40
aggasztó hír ijesztő

Kína áll az élén annak a kockázatkutatásnak, amely azt vizsgálja, hogy legközelebb hol van rá a legtöbb esély, hogy egy újabb koronavírus-járvány törjön ki – írja a Daily Mail.

A kaliforniai Berkeley Egyetem, a milánói Műszaki Egyetem és az új-zélandi Massey Egyetem kutatói megállapították, hogy a vírusok leginkább amiatt jelennek meg, hogy az ember folyamatosan pusztítja a természetet, a vadon élő állatok élettere csökken, így ember és állat fizikálisan is egyre közelebb kerülnek egymáshoz.

A kutatók azt is közzétették, melyek azok az állatfajok, amelyek leginkább terjeszthetik a vírust, és ennek a listának az élén az a patkósdenevér áll, ami sajnos fellelhető Magyarországon is azon kívül, hogy Portugáliától egészen Kínáig találkozhatunk velük. Az is a szempontok között szerepelt, hogy az ipari állattenyésztés során egy adott területen nagy számú állat él, akik így nagyon gyorsan és könnyen megfertőződnek bármilyen vírussal.

 

A kutatás eredményeként végül az derült ki, hogy Franciaország nyugati részén, Anglia déli tengerparti szakaszán, Észak-Bangladesben, Bhutánban, az Indonéziához tartozó Jáva szigetén, valamint Kína délkeleti régiójában bukkanhat fel vírus újra a legnagyobb eséllyel.

A kutatók korábban 2017-ben egy hasonló vizsgálatban arra a következtetésre jutottak, hogy Afrikában az Ebola-vírus terjedése is az erdők ritkulása miatt következett be.

A Covid–19 vírus eredete a mai napig nem tisztázott, azonban két közkedvelt eredetet szoktak hozzá kapcsolni, az egyik az, hogy egy kínai laborból indult el, a másik pedig, hogy a denevérek fertőzték meg a legelső beteget. A patkósdenevérekről például köztudott, hogy a szervezetük számos koronavírust hordoz.

Képünk csak illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A kutatók leszögezték a lapnak: az állatok élőhelyének csökkenésével egyre magasabb a kockázata az olyan betegségek terjedésének, amelyek az állatokról terjedhetnek át az emberekre. Ráadásul a kevésbé „válogatós” állatfajok, mint a denevérek is, köszönik szépen, bárhol megélnek, ahol a feltételek kedveznek nekik.

Ezeket olvastad már?
Mindenki szereti, ma ünnepeljük a világnapját

Mindenki szereti, ma ünnepeljük a világnapját

Ne higgy a naptárnak, teljesen megbolondult az időjárás

Ne higgy a naptárnak, teljesen megbolondult az időjárás

Zsebre tett kézzel jelent meg a bíróságon a kisbabát meggyilkoló férfi

Zsebre tett kézzel jelent meg a bíróságon a kisbabát meggyilkoló férfi

Lecserélték a koldusmaffia babás-kutyás kéregetőit a Vörösmarty téren - videó

Lecserélték a koldusmaffia babás-kutyás kéregetőit a Vörösmarty téren - videó

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás