RETRO RÁDIÓ

„Egy kis test sodródott felém, halkan suttogta, hogy segítsenek„ - megrendítő vallomás a Hableány tragédiát túlélőtől





Sok vízi balesetet és vízbe fulladt embert láttak, de a Hableány tragédiája egész életében elkíséri annak a két dunai vízirendésznek az életét, akik aznap éjjel szolgálatban voltak. Két dél-koreai áldozatot is kiemeltek a Dunából, de a többieket nem tudták megmenteni.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.06.03.
borzalom

Megrendülten, néma csendben tisztelgett az áldozatok emléke előtt Virágh Richárd és Lázár Balázs dunai vízirendész csütörtök délelőtt a Margit híd pesti hídfőjénél, a Budapesti Rendőr-főkapitányság megemlékezésén.

Dr. Terdik Tamás rendőr vezérőrnagy és a BRFK több munkatársa egy szolgálati hajón érkezett a tragédia helyszínére és egy koszorút helyeztek el a vízen. A fedélzeten az Il Silentiot játszotta egy trombitás, a szomorú dallamok a rakparton, a nemrég átadott emlékműnél is hallatszottak. Ott állt az a két fiatalember, akik a végzetes éjszakán a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányságon teljesítettek szolgálatot, és akik tevékenyen részt vettek a mentésben: a hét túlélő egyike nekik köszönheti, hogy megmenekült. Virágh Richárd és Lázár Balázs csendben meghúzódtak a háttérben, pedig van mit mesélniük a két évvel ezelőtt történtekről.

A Hableány 2019. május 29-én este 9 órakor ütközött össze a nála sokkalta nagyobb svájci szállodahajóval, a Viking Sigynnel. A hatalmas monstrum kapitánya, Jurij C. fékezés nélkül hajtott át a kikötni készülő kis hajón, amely néhány másodperc alatt elsüllyedt a Duna hideg vizében. A fedélzeten 35-en tartózkodtak: 33 dél-koreai turista és a két magyar hajós. Mindössze heten élték túl a balesetet, köztük egy férfi, akit Virágh Richárd és Lázár Balázs emelt ki a vízből.

Monumentális emlékművet emelt a magyar állam a Hableány tragédia áldozatainak emlékére a Margit-híd pesti hídfőjénél Fotó: Dombóvári Tamás

„Kilenc után tíz perccel küldtek minket a Margit híd térségébe, ahol több ember került a Duna vizébe. A látási körülmények nagyon rosszak voltak, sötét volt, az eső is esett, a látótávolság 2-300 méter lehetett maximum„ – emlékezett vissza a Metropolnak Virágh Richárd. „Egy embert láttunk sodródni a vízben a Lánchíd magasságában, egy mentőövbe kapaszkodott, nem messze egy hajótól. Hozzá közel egy másik ember sodródott, arccal a vízben. Mindkettejüket kiemeltük: egy eszméleténél lévő, de sokkos állapotú ázsiai férfit és egy 20-30 év körüli, az élet jeleit nem mutató nőt. Azonnal mentőt kértünk a Várkert bazárhoz, és amíg megérkeztek, felváltva próbáltuk újraéleszteni a hölgyet, sikertelenül. Sok vízi balesetet látunk és szinte minden héten emelünk ki holttestet. Mégis, akárhányszor elmegyünk itt a Margit híd alatt, eszembe jutnak a két évvel ezelőtt történtek.

Fotó: Isza Ferenc

A férfi, akinek megmentették az életét, a feleségével és két baráti házaspárral együtt érkezett Budapestre. Megebédeltek, megnézték a város nevezetességeit, majd felszálltak a Hableányra, hogy megcsodálják a város esti fényeit. A hajón a kapitány mögött ültek, és alig hagyták el 50 méterre a Parlamentet, amikor észrevették, hogy egy nagy testű hajó közeledik feléjük.

Megrendülten, néma csendben tisztelgett az áldozatok emléke előtt Virágh Richárd és Lázár Balázs dunai vízirendész
Fotó: Isza Ferenc

„Nekiütközött a hajónk bal oldalának, és egyből lenyomta a víz alá. Próbáltam feljönni a víz alól, de akadályba ütköztem. Utólag azt gondolom, hogy ez az akadály egy elhaladó hajó volt. Csak nagy nehezen sikerült a felszínre jönnöm. Később sikerült a víz felszínére jutnom, de nagyon sötét volt. Hallottam az egyik barátom hangját, és rajta kívül még 5-6 nőt láttam fuldokolni a víz felszínén. Amikor körbenéztem, nem láttam semmilyen mentési kísérletet. Nagyon jól úszom, de sokáig nem érkezett segítség, így egy műanyag fehér dobozba kapaszkodtam, amit a víz sodort felém„ – mondta el a férfi a rendőrségnek tett vallomásában. „Egy kis test sodródott felém, halkan suttogta, hogy segítsenek. Egy másik hajóról mentőövet dobtak felém, és próbáltak kihúzni, de nem sikerült: csúszott a kezem. Két turistahajó is elhaladt mellettem, de hiába jeleztem nekik, nem álltak meg. Elkeseredtem, és félni kezdtem. Fél órája lehettem ekkor a vízben. Éreztem, hogy nagyon fázom, és eldöntöttem, hogy kiúszom a part felé, amikor megjelent egy mentőcsónak, és kimentett engem. Velem együtt egy női testet is kihúztak a vízből, próbálták újraéleszteni, de nem sikerült. Az én feleségem sem élte túl a balesetet. Nagyon szeretném, ha a balesetért felelős személy példás büntetést kapna. Azt gondolom, hogy aki ennyi ember életét kioltotta, annak megfelelő büntetést kell kapnia, akkor is, ha nem szándékosan tette.”

 





Ezeket olvastad már?
Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás