RETRO RÁDIÓ

Egyszülős Központ az Üllőin – ahol közösségre találunk

Kevesen tudják, de létezik egy segítő központ, ami azok számára jelent támogató és közös élményekkel szolgáló közösséget, akik egyedül nevelik a gyermekeiket. Az itt elérhető ingyenes szolgáltatások az egész család jóllétét segítik.Megosztás
Szerző: Fodor Erika
2021.06.20. 22:15
VIII. kerület családi segítség

Az Üllői út 30. szám alatt egy 400 négyzetméteres, egybenyitható helyiségekkel kialakított, tanulószobává, tanácsadó stúdióvá, tornateremmé, avagy közösségi térré változtatható Egyszülős Központban nem csak év közben várják azokat a családokat, ahol az édesanya vagy édesapa egyedül neveli gyermekét, gyermekeit.

„A valóság az maga a csoda. Amikor 2005-ben azt mondtuk, hogy kell egy hely az egyszülős családoknak, akkor mi magunk sem gondoltuk volna, hogy egyszer ebből lesz valami. Most pedig már a 3. születésnapunkat ünnepeljük, 12 sikeres évszak van mögöttünk, és ha minden igaz, a jövő év elején Budán is nyitunk Egyszülős Központot az ott élők örömére” – tudjuk meg Nagy Annától. A központ megálmodója és vezetője hozzáteszi, 300 ezer ilyen család van ma Magyarországon, ebből az elmúlt 3 évben közel 16 ezer családnak tudtak az Üllői úti bázison keresztül támogatást nyújtani, megtartó közösséget kínálni.

Nagy Anna és a központ munkatársai várják az egyszülős családokat (Fotó: Czimbal Gyula)

 

Mutatjuk Videón is!

Praktikus segítség és lelki támogatás

Idén is átadták a Páratlan Szülő-díjat (Fotó: Egyszülős Központ)

A praktikus segítségtől kezdve, mint például a jogi vagy a munkavállalási tanácsadás, egészen a lelki, pszichológiai segítségnyújtásig vannak ingyenesen igénybe vehető szolgáltatásaink a gyermeküket egyedül nevelő szülők számára. Ezek mellett a kikapcsolódást, egy kis feltöltődést adó programok, akár egy jóga vagy egy táncóra is hozzájárulnak ahhoz, hogy a szülő fel tudjon állni egy ilyen trauma után, lélegzetvételhez jusson a mindennapi terhek között. Az egyszülős családoknál nagyon fontos, hogy legyen támogató közeg, amely akkor is ott van, ha valami nehéz, de az örömökben is osztozik. Ilyen a mi közösségünk. Nagy Annának az a tapasztalata, hogy a különböző rendezvényeik, akár egy torna vagy egy salsa óra fantasztikus eredményt tud elérni.

 

A kisebbek a játszóházban napközizhetnek (Fotó: Egyszülős Központ)

„Fontos, hogy ezek a szülők tudjanak egy kicsit közösségben lenni, elengedni a gondokat, hogy szánjanak időt egy kicsit saját magukra is figyelni. Ez életmentő tud lenni.”

Mindenkinek jár a gyerekkor!

Szünidei programból is van bőven (Fotó: Egyszülős Központ)

Az Egyszülős Központban nagyon sok programmal várja a szülők mellett a gyerekeket is. Iskolaidőben az egyik legnépszerűbb a délutáni korrepetálás, most a vakáció alatt pedig a táborozás, a közös családi nyaralás.

Napközis tábor az Üllői úti központban (Fotó: Egyszülős Központ)

„Nagyon sokféle olyan dolgot csinálunk, aminek az a célja, hogy a gyerekek valóban gyermekként tudják megélni a gyerekkorukat. Az egyszülős gyerekek sokszor hamarabb kell felnőjenek, mint a kétszülős családban élők. Az, hogy ők egy vagy két szülővel nevelkednek, az teljesen független attól, hogy jár-e nekik a gyerekkor. Mindenkinek jár a gyerekkor!” – fejti ki Nagy Anna.

Szünidei táborok

Tanulni épp úgy lehet itt, mint kikapcsolódni (Fotó: Egyszülős Központ)

Júliusban és augusztusban is két-két olyan hét lesz, amikor az Üllői úti Egyszülős Központban „napközizhetnek” a gyerekek.

„Ezeknek a táboroknak a díja szimbolikus: összesen 1 ezer forintot kérünk, sok-sok programért és napi 4 étkezésért cserébe” – tájékoztat Nagy Anna, miközben arra is felhívja a figyelmünket, hogy az Egyszülősnek ottalvós táborai is lesznek és közös családi nyaralásra is kínálnak lehetőséget.

Az utolsó 3 számjegy megvan! (Fotó: Egyszülős Központ)

„Nagyon nagy dolog, hogy évek óta az Erzsébet-táborok programpartnerei lehetünk, és ennek köszönhetően eddig már többezer egyszülős gyerek és család tudott eljutni a Balatonra. Sokuknak közülük ez volt az első nyaralásuk.”

Az Egyszülős Központ közösségéhez és a programokba a https://egyszulo.hu/ oldalon keresztül lehet csatlakozni.

Élelmiszertől a laptopig

Az Üllői úti Egyszülős Központ 3 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit az egyszülős családok számára. Azóta, 2021 májusáig összesen 15 900 családnak segítettek – közülük 4810-en nyaraltak, táboroztak velük, a járvány alatt pedig 735 család részére ajándékoztak élelmiszercsomagot, tisztítószercsomagot vagy laptopot, és az online térben biztosították legtöbb szolgáltatásuk elérhetőségét.

12 év alatt 16 ezer családnak segítettek az Üllői úti Egyszülős Központban (Fotó: Végh István/Bors)

Megduplázódik az árvaellátás

Jövő év január elsejétől több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma. Ennek köszönhetően 42 ezer olyan gyerek havi ellátása emelkedik, akik elvesztették egyik vagy mindkét szülőjüket. Azok a gyerekek, akik ma valamivel több mint 24 ezer forintot kapnak havonta, januártól 50 ezer forint ellátásra számíthatnak.

Nagy Anna: A megelőlegezett tartásdíj maximuma a háromszorosára emelkedik – a jelenlegi 14 500 forintról több mint 50 ezer forintra (Fotó: Végh István/Bors)

Rendeződik a tartásdíj

Az egyszülős gyerekek negyede, körülbelül 90 ezer gyerek nem kapja meg az őt megillető tartásdíjat, azaz ennyi gyerekről nem gondoskodik megfelelően a másik szülő. Az Országgyűlés elfogadta azt a törvényjavaslatot, amelynek révén egyszerűbb, gyorsabb és szigorúbb lesz az elmaradt tartásdíjak behajtása. A tartásdíj megelőlegezésénél lerövidülnek a határidők, a megelőlegezett tartásdíj maximuma a háromszorosára emelkedik – a jelenlegi 14 500 forintról több mint 50 ezer forintra. Jelentős változást hoz, hogy az állam már három hónapos elmaradásnál átvállalja a tartásdíjat, aminek megelőlegezését bárki igényelheti, jövedelemhatár nélkül. Ezentúl az állam hajtja be az elmaradt tartásdíjakat, így nem a szülőknek kell harcolniuk azért, ami törvényesen jár.

Ezeket olvastad már?
A budapestiek pénzéből fizet Karácsony prémiumot a BKV vezetőinek

A budapestiek pénzéből fizet Karácsony prémiumot a BKV vezetőinek

Késsel fenyegette öt gyerekét a börtönből szabadult férfi

Késsel fenyegette öt gyerekét a börtönből szabadult férfi

Lövések dördültek a koronázási ceremónia után, öten is megsérültek – Videó

Lövések dördültek a koronázási ceremónia után, öten is megsérültek – Videó

Annyira berúgott egy 27 éves nő, hogy nem emlékszik arra, hogy szexuálisan zaklatott egy kisfiút

Annyira berúgott egy 27 éves nő, hogy nem emlékszik arra, hogy szexuálisan zaklatott egy kisfiút

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás