Epilepsziás kérdezett, Karikó Katalin válaszolt: adható-e a Pfizer ennél a betegségnél





A biokémikus közösségi oldalára záporoznak a Pfizer-vakcinával kapcsolatos kérdések. Az egyik kommentelő most arra volt kíváncsi, hogy az epilepsziában szenvedő fiatalok kaphatják-e ezt a vakcinát.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.05.10.
járvány

Karikó Katalinhoz folyamatosan érkeznek az oltással kapcsolatos kérdések. Legutóbb egy pedagógus, arra volt kíváncsi, hogy a Pfizer-oltás után meddig védett az ember, de a szakemberhez azzal kapcsolatban is érkezett kérdés, hogy lehet-e a kétdózisú vakcinát keverni.

Hazánkban jól halad az oltási kampány, mától pedig a 16-18 év közöttiek is regisztrálhatnak az online időpontfoglalóban a vakcinára. A fiataloknak az oltásra a szülői beleegyező nyilatkozatot is magukkal kell vinniük.

Magyarországon mintegy 150 ezer epilepsziás beteg él, akiket ugyanúgy fenyeget a világjárvány, mint egészséges embertársaikat: de vajon adható-e nekik is Pfizer-vakcina vagy sem? - írja a Ripost. Ezt a kérdést tették fel Karikó Katalinnak a Facebook-oldalán, ahol a biokémikus még aznap választ is adott a kommentben érdeklődőnek.

Eddig nem volt kizáró tényező semmilyen betegség” - válaszolta a kérdezőnek a szakember, majd mellékelte a Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) állásfoglalását is.

A biokémikus válasza és a mellékelt állásfoglalás (Fotó: Karikó Katalin Facebook-oldala)

A Miniszterelnöki Kabinetiroda által üzemeltetett koronavirus.gov.hu felületén elérhető, 2021. március 26-án frissített Pfizer-BioNTech vakcina hivatalos tájékoztatásában szintén nem szerepel kizáró okként az epilepszia, sőt, egyetlen más betegség sem. Mint írják: „A Pfizer-BioNTech oltás krónikus betegséggel rendelkező személyeknek is adható, akiknél nem áll fenn oltásra vonatkozó kontraindikáció.” Kiemelik továbbá, hogy az oltás várandósoknak is adható. Ugyanakkor megjegyzik: „az oltás ellenjavalt akut lázas betegség,a Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció, az anamnézisben súlyos, kórházi ellátást igénylő gyógyszerrel vagy más védőoltással kapcsolatos anafilaxiás reakció esetén.

Ahogy arra is kitérnek: „A Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina más oltóanyaggal egyidejűleg nem adható be. Másik védőoltás legalább 4 hetes időközzel kapható.

A fentiek tehát megnyugtatók lehetnek a 16-18 év közötti korosztályba tartozó epilepsziás betegek számára is.





Ezeket olvastad már?
"Terhes voltam, amikor egy hívás miatt összeomlott az egész világom"

"Terhes voltam, amikor egy hívás miatt összeomlott az egész világom"

"Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

"Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

„Még mindig fáj a hiánya” - szívszorító vallomást tettek Madeleine McCann szülei

„Még mindig fáj a hiánya” - szívszorító vallomást tettek Madeleine McCann szülei

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás