Egy rövid séta is kifárasztja, pedig már egy éve túl van a víruson: ezek lehetnek a „long-Covid” tünetei

Korábban határtalan állóképessége volt, most képtelen kigyógyulni a koronavírus-okozta, hosszú távú tünetekből.

Megosztás
Szerző: metropol
2021.04.21. 19:00
poszt-Covid

Shane 48 éves, egy lakóközösség kapcsolattartó központjában dolgozó férfi, aki még tavaly márciusban kapta el a koronavírust, és azóta is folyamatosan megkeseríti az életét. „Még tavaly márciusban kaptam el valamit, amire azt hittem, hogy influenza volt; ekkor én két hétig nem tudtam dolgozni” – emlékezett vissza BBC-nek a férfi az időpontra, amikor megbetegedhetett. „Miután visszamentem dolgozni, fokozatosan rosszabbul lettem. Nagyon fáradt voltam, s olyan problémáim voltak, amik még soha az előtt, mint például a szédülés.”

„Elég rémisztő!”

„Nagyon felment a pulzusszámom és légszomjam volt, ezek pedig olyan kellemetlen dolgokhoz vezettek, amik nem múltak el.” A férfi a panaszai miatt nem tudott teljesen felépülni, majd 2020 augusztusától kezdve munkanélkülivé vált. Shane-t beutalták egy poszt-Covid-kórházba, ahol megerősítették, hogy tényleg a Covid okozza a problémáit. „Elég rémisztő” – így vélekedett magáról a koronavírus utáni állapotról. „Novemberben volt egy kisebb incidens a szívemmel” – mesélte el a 48 éves férfi, aki el is sietett a kórházba. „Semmi sem lett jobb. Lehet, hogy van pár jó napod, ahol azt hiszed, hogy túljutottál rajta, aztán megint visszatér.”

„Engem a long-Covid-klinikára irányítottak, de nagyon meg volt kötve a kezük abban, hogy mit tehetek és mit nem. Az egyetlen dolog, amit fel tudtak ajánlani, az a beszélgetéses terápia és az antidepresszánsok voltak” – tette hozzá a férfi, akinek a saját orvosa megerősítette, hogy long-Covidja (hosszú távú Covidja) van, de voltak orvosok, akik egyszerű szorongásnak vélték a problémáit.

„Nagyon elkeserítő, mikor már amúgy is hihetetlenül rosszul érzed magad, és egy orvos azt mondja neked, hogy mindez csak a fejedben létezik. Pedig mindig is határtalan állóképességem volt” – fejtette ki Shane, aki most már egy kis séta után teljesen kifárad. „Most alig tudok bármit is megtenni” – nyilatkozta megtörten.

Ezeket olvastad már?
Botránypolitikus: Baranyi Krisztina 3 „hadviselő” éve 9 pontban

Botránypolitikus: Baranyi Krisztina 3 „hadviselő” éve 9 pontban

Végre egy jó hír: újabb trolibuszok a fővárosban!

Végre egy jó hír: újabb trolibuszok a fővárosban!

82 milliárd forint osztalékot talicskáztak ki a Fővárosi Csatornázási Művekből

82 milliárd forint osztalékot talicskáztak ki a Fővárosi Csatornázási Művekből

Nincsenek emlékei, így kislányát sem ismeri fel az édesanya

Nincsenek emlékei, így kislányát sem ismeri fel az édesanya

Hírlevél feliratkozás

Top hírek

Ezek is érdekelhetik