RETRO RÁDIÓ

Ezek a poszt-Covid-tünetek vannak jelen a huszonévesek szervezetében





Fura ízek és fantomszagok, fáradtabb test vagy nehézlégzés, ezek mind olyan tünetek, amik a Coviddal jöttek, de sajnos nem tűntek el az emberek egy részének szervezetéből a vírus leküzdése után sem. Egyre többször találkozhatnak az emberek a hétköznapjaikban olyanokkal, akik bár hónap óta túl vannak a koronavíruson, még sincsenek olyan állapotban, mint előtte voltak. A poszt-Covid ráadásul a fiatal, erős immunrendszerrel rendelkezőket is megtámadja, és van olyan helyzet, amikor a fiatal enyhe tünetekkel átvészeli a vírust, majd hónapokon keresztül nyögi annak következményeit.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.03.31.
poszt-Covid fiatalok

A gyerekekre gyakorolt tünetei a poszt-Covidnak már ismertek, és sokat foglalkozik velük jelenleg az orvostudomány. Például hatalmas az igény a kicsik számára nyitott poszt-Covid-ambulanciára is, ahová azokat a koronavírus-fertőzésen átesett kicsiket várják, akiknek a betegség után egy hónappal is tüneteik vannak. A nyitás bejelentésének délelőttje után, a nap végére már foglalt is volt minden időpont, egészen júliusig az intézményben.

A poszt-Covid tünetek ráadásul a húszas éveikben járó, erős immunrendszerrel megáldott fiatal embereket sem kíméli.

Egyeztetéssorozatot indított Orbán Viktor a járvány utáni a „poszt-COVID” témájában. (MTI/Fischer Zoltán)

Könnyen átvészelt betegség, maradandó tünetek

„Én novemberben estem át a betegségen, pár napig gyenge voltam, megfázásszerű tüneteim voltak, két napig lázasan feküdtem, fájtak az ízületeim, ízeket nem éreztem, utána még néhány napig levertség és rosszkedvűség, de egész jól átvészeltem - árulta el lapunknak az egyetemistaként online oktatásban résztvevő Krisztián, majd hozzátette: - Viszont azóta eltelt majdnem 5 hónap, és még mindig nem jött vissza teljesen a szaglásom, ráadásul van egy furcsa tünetem, hogyha parfümöt fújok magamra, vagy valami intenzívebb illatú tárgy van a közelemben, elkezdek fémes illatot érezni„ - árulta el lapunknak az egyetemista Krisztián.

Fantomszagok érzete furcsa időpontokban

A szaglás elvesztéséről, majd csak részleges visszakapásáról mesélt nekünk a 25 éves Vivien is, aki megosztotta lapunkkal, hogy egy hasonló poszt-Covid-tünettel rendelkezik:

„A szaglásom elvesztésével kezdődött nálam a koronavírus, majd amikor már meggyógyultam, észrevettem, hogy nem teljesen jött vissza. Ezután egy rendszeresen előforduló furcsaságot észleltem a testemben, amikor hirtelen felülök az ágyban, vagy gyorsan elindulok ülőhelyzetből, akkor elkezdek fura „szagokat” érezni a levegőben, amiket csak én észlelek, mások nem” - nyilatkozta lapunknak Vivien.

(Fotó: Shutterstock)

Hónapokon keresztül tartó betegség, maradandó fájdalom

„December 23-án kaptam el a Covidot és nagyjából február közepén ért véget nálam, az elején voltam nagyon rosszul, utána pedig folyamatos hőemelkedés plusz fejfájás kísért el heteken keresztül. Ráadásul vérhígítót is kellett szednem. A poszt-Covid-tünetem nekem az, hogy ha lépcsőzöm, vagy csak simán felmegyek az emeletre vagy egy dombra, akkor fáj a tüdőm, meg sokkal feledékenyebb vagyok, mint a korona előtt, ami eléggé zavaró tünet„ - mesélte el megrázó tapasztalatait a 23 éves Kitti a Metropolnak.

 





Ezeket olvastad már?
„Nem hittem a szememnek” -  Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

„Nem hittem a szememnek” - Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

Húsvéti hosszú hétvége: mutatunk néhány programot nagypéntek és a locsolkodás között

Húsvéti hosszú hétvége: mutatunk néhány programot nagypéntek és a locsolkodás között

Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

Mentőhelikoptert riasztottak: buszbaleset történt, rengeteg a sérült

Mentőhelikoptert riasztottak: buszbaleset történt, rengeteg a sérült

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás