RETRO RÁDIÓ

„Van kiút a depresszió poklából” – Új ember lett a srácból, aki kiugrott a Sashalmi kilátóból





Őszintén mesélt a Metropolnak öngyilkossági kísérletéről az a fiú, aki 2019 őszén ugrott le egy 16. kerületi kilátóból. Miholina Márton 19 métert zuhant, mindenét összetörte, de egy percig sem adta fel! A 23 éves fiatal mostanra újra megtanult járni, és bajtársait biztatja arra, hogy a legsötétebb órákban is érdemes kitartani.



Megosztás
Szerző: Holló Bettina
Létrehozva: 2021.03.09.
XVI. kerület Megrázó

2019. szeptember 12-én 23 óra 6 perckor egy bejelentést kapott a rendőrség, hogy egy fiatal srác leugrott a sashalmi kilátóról. Ő volt Márton, akinek azóta teljesen megváltozott az életszemlélete. Történetét részletesen elmesélte a Metropolnak.

Összecsaptak a hullámok a feje felett

–A baleset előtt egy évvel érettségiztem, fogalmam sem volt, hogy mit kezdjek az életemmel. Pincérként kezdtem el dolgozni, olyan műszakban, hogy se reggel, se este nem tudtam találkozni a családommal, teljesen magamba fordultam – mesélte lapunknak Márton.

–Az igazi bajok azonban csak ezután következtek, amikor is egy villám csapódott a tetőbe, ami így teljesen leégett. Egyik pillanatról a másikra kellett elhagynunk az otthonunkat. Édesanyám a következő időszakot a ház felújítására szánta, a 28 éves bátyám pedig fogyatékkal él, egy 3 éves gyermek szintjén van agyilag, így vele sem tudtam megbeszélni a problémáimat. Ha ez még nem lett volna elég, egy szerelmi csalódás is közbejött, így teljesen padlóra kerültem – mesélte a srác, aki ekkor mindössze 22 éves volt.

Marci újra megtanult járni (Fotó: Facebook)

19 métert zuhant

Marci egyre gyakrabban gondolt az öngyilkosságra, és folyton depressziós, szomorú zenéket hallgatott.

–Egyik nap megittam három doboz sört, majd kést ragadtam, de képtelen voltam megvágni magam. Eszembe jutott, hogy van a közelben egy kilátó, felkaptam a cipőmet, és elindultam. Amikor odaértem, láttam, hogy le van zárva, de simán átmásztam a kerítésen, és felmentem a legtetejére. Amikor felértem, éreztem egy erős bizonytalanságot, hirtelen fogalmam sem volt, hogy mit keresek ott. Alattam két tini épp kutyát sétáltatott. Nem akartam nekik életre szóló traumát okozni, ezért megbeszéltem magammal, hogy amint elmennek, leugrok. Hiába volt sötét, észrevettek, és rögtön rájöttek, hogy mire készülök. Felsiettek hozzám a magasba, és próbáltak győzködni, hogy ne tegyem. Nem jártak sikerrel, a következő pillanatban kilöktem magam a kilátóból. 19 métert zuhantam, de féltávnál teljesen kikapcsolt az agyam. Amikor kiérkeztek a rendőrök és a mentők, állítólag magamnál voltam, még az adataimat is bediktáltam, igaz, én nem emlékszem semmire – idézte fel a történteket Marci.

Innen ugrott le Marci (Fotó: MTVA/Róka László)

A szüleit sajnálta a leginkább

A fiatal férfi az esés következtében több csontját is ripityára törte.

–Azonnal kórházba vittek, ahol végül tíz és fél hónapot töltöttem. Állítólag tízezerből egy ember éli túl, ha ilyen magasból leesik. Csoda, hogy életben maradtam, ráadásul úgy, hogy nem bénultam le. Igaz, a sípcsontom még most is darabokban van, és alig tudom mozgatni a bokám, de a fejem és gerincem ép maradt – folytatta Marci, aki mindenkit nagyon megrémített a környezetében.

–Talán a leginkább apukámat viselték meg a történtek, számára teljesen elképzelhetetlen volt, hogy valaki eldobja az életét, ráadásul éppen az ő fia. Édesanyám bíró, ő sok hasonló szörnyűséggel találkozott már, de természetesen ő is nagyon aggódott értem. Az első perctől kezdve ott voltak mellettem, minden áldott nap bejöttek hozzám a kórházba. Az ugrás előtt pár évvel egyébként volt már egy mentális összeomlásom, akkor hagytam nekik egy búcsúüzenetet, és elmentem otthonról, de pár óra múlva haza is mentem. Talán a leginkább azt sajnálom, hogy ismét ehhez hasonló aggodalomnak tettem ki őket. Az ő támogatásuk is kellett ahhoz, hogy mostanra tudjam, igenis van kiút a depresszió poklából – tette hozzá.

Másokat motivál

Marci a tragédia óta újra megtanult járni, sőt, nem rég egy edzős videót is készített, amellyel másoknak szeretne erőt adni.

–Sok betegtársam van, aki műtétre vár, és el van keseredve. Persze még nekem is vannak borúsabb napjaim, és még mindig járok pszichológushoz, de a történtek óta teljesen megváltozott az életszemléletem. Azóta újra felmentem a kilátóba, és ahogy lenéztem, rögtön hátrálni kezdtem, hogy még csak véletlenül se essek le. Ott álltam, és nem értettem, hogy voltam erre képes, de egy életre megjegyeztem azt, hogy bármekkora is a gödör, ki tudok belőle mászni – zárta sorait a fiatal.

 

Ha te vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd a 116 123 ingyenes lelkielsősegély-számot.

 





Ezeket olvastad már?
Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás