Gulyás Gergely elárulta, mik a feltételei az újranyitásnak





Megfeszített terhelés hárul az egészségügyre a járvány 3. hullámában, de továbbra is van elegendő kapacitás.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.03.25.
védekezés

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvívó ismertette a kormány járványügyi intézkedéseit.

Nem csökken a járvány terjedése

A harmadik hullámnak nincs vége, a hazai járványügyi helyzet jelenleg rossz – jelentette ki Gulyás Gergely. Hozzátette: az egészségügyi ellátórendszer megfeszített munkát végez. További 1678 darab lélegeztetőgéppel rendelkező ágy és 10441 darab lélegeztetőgép nélküli ágy áll rendelkezésre. Ha ezek is betelnek, további bővítést tudnak végrehajtani.

650 ezer nyugdíjas még nem regisztrált

650 ezer olyan nyugdíjas van, aki nem regisztrált az oltásra. Őket Müller Cecília országos tiszti főorvos levélben kereste meg, hogy buzdítsa a védőoltás felvételére. Ha az idősek átoltottsága megtörténik, akkor nagy mértékben fognak csökkenni a halálozási számok – mondta a politikus.

Biztonságban vannak az idősotthonok lakói

Egy százalék alá csökkent az idősotthonokban a fertőzöttek száma. Itt mindenkit beoltottak.

Nagy számú vakcinaszállítmányok érkezhetnek

A Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, hogy az európai uniós szállítmányok továbbra is bizonytalanok. Áprilisban a keleti vakcinák folyamatosságának köszönhetően a következő hónapban a korábbinál nagyobb számú oltóanyag érkezik Magyarországra.

Az oltottak számától függ a nyitás ideje

Ha a 2,5 milliót eléri az oltottak száma, akkor április 12-én vagy 19-én kinyitnak az iskolák, és elindulhat a folyamatos nyitás. A jelenlegi mutatók miatt nem lesz változás a korlátozásokban.

Támogassa az ellenzék az oltást

Tegye félre az ellenzék a pártpolitikát, hiszen az oltás az egyetlen esélyünk – mondta a miniszter. A baloldal nagy része oltásellenes – tette hozzá.

Lesznek érettségik

Május elején írásbeli, június elején pedig szóbeli vizsgák lesznek. Nem tőlünk függnek a vakcinaszállítmányok, de május végéig mindenki, aki akarja, megkapja az első oltását – jelezte a miniszter.

Vakcinaigazolványok

Még nincs döntés a vakcinakártyák ügyében. Gulyás jelezte, ennek kérdése a nemzeti konzultációban is szerepelt. Amikor a nyitási tervről dönt a kormány, akkor a védettségi igazolvány jogosultságai is ismertek lesznek.

Ez idáig nem rendelték ki a háziorvosokat

A háziorvosok megkapták az oltást, csak azok nem, akik nem kértek – mondta a miniszter. Hozzátette: ha a kórházi kapacitások ezt szükségessé teszik, akkor lehetővé teszik, hogy a háziorvosokat átirányítsák, de eddig erre nem volt példa.

Őket oltják soron kívül

A kritikus infrastruktúrában szolgáló személyek beoltása indokolt a miniszter szerint. Ezen felül tervezik a tanárok és az óvónők beoltását is, de ehhez mindenkinek regisztrálni kell.

Áprilisban érkezhetnek az új vakcinák

A CanSinóval és a Covishielddel még nem írta alá a kormány a szerződést. A Janssen-vakcinából állítólag áprilisban érkezik majd az országba – jelezte a miniszter.

Megfelelő kapacitás áll rendelkezésre

Erőfeszítésekre van szükség. Az nem igaz, hogy ne lenne megfelelő kórházi kapacitás, és hogy valaki ne kapjon megfelelő ellátást – reagált az újságírói kérdésre Gulyás Gergely. Jelenleg 1784-en vannak intenzív osztályon.

Változhat a kismamák oltási protokollja

Tart a felülvizsgálat a kismamák oltása kapcsán. Néhány napon belül az eredményt befogják jelenteni.

Több jut a vidéki városoknak

Az egy főre jutó megítélt uniós támogatások esetében a megyei jogú városok esetében az egy főre jutó kifizetések magasabbak, mint a kormánypártiak esetében.

Alacsony az ismételt fertőzöttek száma

A miniszter elmondta, hogy a mutánsok közül a brit mutáns az, ami a legnagyobb veszélyt hordozza magában. Gyorsabban terjed, és a fiatalabbakat is támadja. Az új megfertőzések számát 80 százalékban ez a mutánsvariáns adja.

Nincs elég elérhető vakcina

Nagyon sok kijelölt oltópont van, de a vakcinák hiányában jelenleg nincs szükség új oltópontok megnyitására.

Csak beoltott személyek mehetnek az Eb-meccsekre

Gulyás Gergely elmondta, egyeztettek az UEFA vezetőivel a nyári budapesti mérkőzésekről, ahol jelezték, hogy várhatóan csak a beoltottak tekinthetik meg a Puskás Arénában a mérkőzéseket.

Nem lesz változás az igazolványoknál

Nem tervezi a kormány feltüntetni a vakcinák fajtáját a vakcinaigazolványokon.

Hétfőn újabb adag vakcina érkezik

Hétfőn újabb adag Szputnyik V-oltóanyag érkezik, ezzel már 1,1 millió adag fok megérkezni Magyarországra ebből a vakcinafajtából.

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás