Itthon már négyféle vakcinával oltanak, mutatjuk, melyiket ki kaphatja meg





A már bevált Pfizer-BionTech és Moderna készítmények mellett már olthatnak az orosz Szputnyik V és az AstraZeneca vakcinájával is a koronavírus ellen Magyarországon. Az utóbbi érkezése egy újabb célcsoport oltására ad lehetőséget, így az injekciót hamarosan a 60 év alatti regisztrált krónikus betegek is megkaphatják.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.09.
A Nap jó híre

Továbbra is a rendelkezésre álló vakcinák mennyisége határozza meg az oltási tervet. Hogy ki melyik oltást kaphatja, azt a vakcina alkalmazási előirata alapján döntik el - mondta Dr. György István. Az államtitkár az Operatív törzs tájékoztatóján ismertette az e heti oltási tervet. Ma 5000-nél több oltópont működik, a tömeges oltás időszakában pedig 7000-nél többre lehet számítani.

kormány.hu

Folytatódik a regisztrált idősek oltása

Az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények kampányszerű oltása már megtörtént. Harmadik körben, február 4-én elkezdődött a legidősebbek oltása, közülük 35 299-an már meg is kapták a védőoltást. Az ő oltásuk folytatódik.

Nő a vakcinák iránti bizalom

Az időseket nem csak a háziorvosoknál, hanem a kórházi oltópontokon is oltják, méghozzá Szputnyik V vakcinával. A regisztrált legidősebbek közül most a krónikus betegségekben nem szenvedőket oltják. Müller Cecília elmondta: az időseknek nem kell aggódniuk, az engedélyezett vakcinák biztonságosak. A KSH legfrissebb adataiból, miszerint a járvány elején csak az emberek 10-15 százaléka oltotta volna be magát, ez a szám mostanra 50 százalékhoz közelít.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Nagy a felelősség a háziorvosokon

A védőoltások beadását az oltóorvos dönti el, ezért rendkívül fontos, hogy az oltást beadó doktor tisztában legyen az egészségügyi állapotunkkal. Amíg egy magas vérnyomással vagy cukorbetegséggel élő személyről, könnyen el tudja dönteni, hogy oltható-e, addig egy autoimmun vagy egy daganatos beteggel kapcsolatban már nagy az orvosi felelősség. Dr. Nékám Kristóf immunológus, a Magyar Allergia Szövetség elnöke felhívta a figyelmet: ha autoimmun betegségünk van, akkor a háziorvosi vizsgálatot mindenképpen előzze meg egy immunológiai kontroll még akkor is, ha a betegségünk éppen teljesen tünetmentes. Daganatos betegek esetében pedig egy onkológusi szakvélemény elengedhetetlen, mielőtt felkeresnénk a háziorvosunkat a védőoltásért.

Minden vakcina jó az autoimmunosoknak is

Bizonyos esetekben az mRNS fehérje alapú vakcinák bizonyulhatnak jó döntésnek, hiszen az nem élő vírust tartalmaz, hanem csak a vírus fehérjét. Dr. Nékám Kristóf ugyanakkor azt is elmondta, hogy az autoimmun betegek többségének megfelelőek a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák: „az oltások közötti nincs akkora különbség, hogy ne javasolnánk autoimmun betegeknek, továbbá a szakirodalomban sem találunk arra vonatkozó adatot, hogy a most rendelkezésre álló vakcinák közül valamelyiket ne kaphatná autoimmunbeteg”- zárta sorait az orvos.

(fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Szedjük továbbra is a D-vitamint

Sokan számoltak be arról, hogy a 2. védőoltást követően több és erősebb tünetet tapasztalnak. Dr. Nékám Kristóf szerint semmilyen komolyabb immunerősítés nem szükséges a 2. oltás előtt, csak tartsuk továbbra is az eddig is javasoltakat. Azaz D-vitaminból napi 1000-2000 egységet szedjünk, figyeljünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra, a napi fehérjebevitelre. Aki biztonságosan tud sportolni, az gondoskodjon a napi testmozgásról is.

Vakcinakisokos

AstraZeneca: 20 ezer ember oltására elegendő érkezett hazánkba szombaton

Az AstraZenecával visszafelé indul az oltás, tehát a 60 évesektől indul lefelé a krónikus betegek körében. Bár a gyártó kifejezetten nem rendelkezik életkor szerinti megkötéssel, de a klinikai hármas vizsgálatokban nincs elegendő 60 év feletti tesztalany, ezért a szakemberek inkább a biztosra mennek. Fontos az is, hogy ha valaki többszörös krónikus betegségben küzd, az előbbre kerülhet az oltási sorban. Az egymást követő injekciókat 4 hetes eltéréssel fogják adni be Magyarországon.

Ezeknél a betegségeknél ajánlott:

  • szív- és érrendszeri betegség

  • krónikus tüdőbetegség

  • krónikus vesebetegség

  • daganatos megbetegedés

  • magas vérnyomás

  • cukorbetegség

  • és a transzplantált betegek.
  • Orosz vakcina: a kórházi oltópontokon használják

    Az oltópontokon az orosz vakcinát használják majd, mivel annak tárolási és hűtési feltételei a kórházakban jobban biztosítottak. A gyártó leírása szerint, a vakcinát bizonyos krónikus betegségben szenvedők esetében csak kellő óvatossággal szabad beadni. Bár nincs megkötés életkorra és másra, Magyarországon mégis inkább a biztonságra törekednek és az egészséges embereknek adják be.

    Pfizer/BionTech: kedden érkezik újabb adag

    A kórházi oltópontokon használják, de hamarosan a háziorvosok is kapnak az oltóanyagból. Az első oltást követő 21. napon kell beadni a második oltást. A jelenleg érvényben lévő megállapodások értelmében, év végéig 6,6 millió adag vakcinát szállít a Pfizer Magyarországra.

    Moderna: a hét második felében újabb, de kis mennyiségű szállítmányra számítunk

    A háziorvosok jelenleg a Moderna-vakcinával oltanak. Az első injekciót követően, a 28. napon kell beadni a második oltást. A Moderna oltóanyaga akadozó, lassú ütemben érkezik Magyarországra.





    Ezeket olvastad már?
    Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

    Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

    Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

    Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

    Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

    Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

    Nem mindennapi videóval üzent Orbán Viktor az érettségizőknek

    Nem mindennapi videóval üzent Orbán Viktor az érettségizőknek

    Top hírek

    Magyar Péter

    Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

    50 milliós BMW-k, csúcstechnika, a pesti éjszakából jól ismert alakok... Miközben egy botrányba fulladt pr-akció keretében Magyar Péter vonattal utazott Debrecenbe, csapata 50 milliós BMW X6-osokkal, Mercedes buszokkal, „szolgálati” csúcstechnikával felszerelve az autópályán ment a vasárnapi rendezvény helyszínére.





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás