RETRO RÁDIÓ

Több, mint 36 ezer ember oltására elegendő vakcina érkezett a napokban

Hétfőn és a mai napon két Pfizer szállítmány is érkezett. Lassan lezárul az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása, és folytatódik az idős otthonok lakóinak vakcinázása is.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.26.
kedvező adatok Müller Cecília oltás

Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján elmondta, maszkviselési kötelezettségek megszegése miatt 153 személy ellen intézkedett a rendőrség, ezzel együtt már összesen 21 ezer 521 esetben kellett intézkedniük. 127 alkalommal kellett nagyvárosokban a hatályos jogszabályban leírt közterületi maszkviselési szabály megszegése miatt intézkedni a rendőrségnek. Tömegközlekedési eszközön 7 ember ellen, míg kereskedelmi üzletekben 19 személy ellen kellett intézkedni. A vendéglátó egységekben 783 rendőri intézkedés történt, ebből 204 esetben a tulajdonos ellen. 579 esetben pedig az üzletek nyitva tartásával vagy a bent tartózkodás miatt kellett a rendőröknek intézkednie. Az elmúlt 24 órában 356 esetben szegték meg a kijárási korlátozás idejét, ezzel együtt már összesen 29 ezer 859 személy szegte meg az éjszakai korlátozást. Hatósági házikaranténok tekintetében 8190 helyszínen történt ellenőrzés, valamint a hétvégén 2 ezer 644 esetben rendeltek el karantént, ezzel együtt összesen 18 ezer 75 elrendelt karanténban lévő ember van az országban. Már 1744 ember regisztrált a hivatalos karantén applikációra.

A járványügyi adatok

„Majdnem 100 millió fertőzött van a világon, több, mint 2 millióan vesztették életüket. Lassan zajlik az oltások menete, lassan halad előre” - mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Magyarországon 459 új fertőzöttet regisztráltak tegnap óta, a járványügyi adataink az utóbbi két hétben kedvezően alakultak. Az aktív betegek száma 104 ezer 83 főre csökkent, a gyógyultak száma pedig 244 681 fő-re nőtt. 3815 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 263-an vannak lélegeztetőgépen. Elhunyt 83 beteg. A legfiatalabb elhunyt 50 éves volt, a legidősebb 97. „Az elhunytak közül eddig 4%-körül mozog azoknak a személyeknek a száma, akiknél semmilyen alapbetegség nem volt kimutatható, hanem konkrétan a koronavírust jelölték meg a halál okaként” - mondta el Müller Cecília.

A második oltások beadása is folyamatos

Több, mint 149 ezren kapták már meg az oltást itthon, a második adagot pedig már 12 ezer 669-en. Azoknál, akik már megkapták a második oltást, várhatóan 10 nap múlva kialakul a teljes védelem. Ezek az oltási adatok még rendkívül alacsonyak ahhoz, hogy bármilyen óvintézkedést enyhíteni lehessen.

„Mind a 25 oltóponton serényen zajlik a tevékenység. Az, hogy mennyien tudják felvenni az oltást, az kizárólag attól függ, mennyi oltóanyag érkezik. 165 ezer ember oltására elég adagot kapott eddig Magyarország, 5 Pfizer, és egy Moderna szállítmányból. Tegnap és ma is megérkezett egy-egy Pfizer adag, az egyik 11.115 ember számára elegendő, a másik 25. 155 ember oltására elég vakcinát tartalmazott.”

A tisztifőorvos elmondta, lassan az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltásának szeretnének a végére érni. Azok, akik valamilyen okból nem tudták még beoltatni magukat, a továbbiakban lesz rá lehetőségük.

Hozzátette, szeretnék minél gyorsabban befejezni az oltásokat az idős otthonokban is. 1600 idős otthon működik itthon, és további 300 bentlakásos intézmény. Ezekben mind biztosítani szeretnék az oltások lehetőségét.

„Még csak 80 intézménybe tudtunk eljutni, ennyi oltóanyag áll rendelkezésre. A következő szállítmányokból szeretnénk a bentlakásos intézmények lakóinak részére is biztosítani ezt a lehetőséget. A szociális otthonokban élők után szeretnénk az idősekkel otthon tartózkodó idősekkel folytatni a sort. Négy intézményben, ahol először kezdtük az oltások folyamatát, már csütörtöki napon megkapják a második oltást”.- tette hozzá Müller Cecília.

„Az oltási tervünkben értelemszerűen az idősek vannak elől, mert ők a veszélyeztetettek. Tudom, hogy rengetegen vágyunk régi megszokott életünkbe visszakerülni, nagyon nehezek ezek az idők. Hosszú ideje küzdünk a járvánnyal, mégis azt kell mondanom, hogy a tömeges oltás fog olyan kedvező járványügyi helyzetbe hozni minket, hogy akár mindenféle bolt egyéb szolgáltatások nyitását, szélesebb körben eltudjuk kezdeni. Azonban látni kell azt, hogy a kedvezően alakuló adatok mellett, a fenyegetés nem múlt el! - mondta el a tisztifőorvos.

Mindegyik mintát genetikai vizsgálatnak vetik alá

”A brit mutánsra megfelelő hatásúak a védőoltások, de egyelőre a brazil és az afrikai törzsre még nincsenek ilyen jellegű adataink„. - közölte Müller Cecília. - ”Mi folyamatosan vizsgáljuk a vírus variánsokat, időben szeretnék észlelni, ha itt gócszerűen elkezdene terjedni. Mindegyik mintát amit veszünk, genetikai vizsgálatnak vetünk alá, megtörténik a szekvenálás, a vírusban elhelyezett örökítő anyag vizsgálata, valamint megfigyeljük, hogy milyen sorrendet mutat, és van e változás benne. A szennyvíz vizsgálat is kedvező képet mutat. Általában véve, kedvező vagy stagnál Magyarországon.„

Magyarországon a védőoltások beadása oltási terv alapján történik.

Regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet.

Ezeket olvastad már?
„A gyásznak sosincs vége” – nem tudták megmenteni a 16 éves fiú életét

„A gyásznak sosincs vége” – nem tudták megmenteni a 16 éves fiú életét

A kutatók is elsápadtak attól, ami az óceán mélyéről előkerült

A kutatók is elsápadtak attól, ami az óceán mélyéről előkerült

Rétvári Bence: A szigorításoknak köszönhetően ma nyolcszor annyi pedofil ül börtönben, mint a baloldali kormány idején

Rétvári Bence: A szigorításoknak köszönhetően ma nyolcszor annyi pedofil ül börtönben, mint a baloldali kormány idején

50 éve van a halálsoron, eljött a kivégzés napja

50 éve van a halálsoron, eljött a kivégzés napja

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás