RETRO RÁDIÓ

Óriási siker! Engedélyezték a Moderna oltóanyag forgalmazását





Újabb vakcina kapta meg az engedélyt Nagy-Britanniában, ahol eddig másfél millióan részesültek a koronavírus elleni vakcina első dózisában. Az angolok reménye szerint, két-három héten belül jelentős mértékű immunitás alakul ki a szigetországban.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.08.
moderna vakcina koronavírus-járvány

Engedélyezte pénteken a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) az amerikai Moderna gyógyszergyár által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett vakcina forgalmazását.

Moderna vakcinája a több mint 30 ezer önkéntes bevonásával elvégzett klinikai próbákon 95 százalékhoz közeli hatékonyságot mutatott. Ez a harmadik olyan oltóanyag, amelynek alkalmazását a brit szakhatóság jóváhagyta.

A MHRA - a világon elsőként - december elején a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcináját is engedélyezte, és a brit oltási kampány december 8-án ezzel az oltóanyaggal megkezdődött.

A brit felügyeleti hatóság a múlt hónap végén az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közösen kifejlesztett vakcinájának forgalmazását is jóváhagyta, és hétfőn ennek az oltóanyagnak a tömeges alkalmazása is megkezdődött az Egyesült Királyságban.

A Moderna vakcinájából a brit kormány eredetileg 7 millió dózist kötött le, de ezt később tízmillió adaggal megemelte, így jelenleg 17 millió dózisra szól a rendelésállomány. Ez a vakcina a brit kormány várakozása szerint azonban csak tavasszal érkezik meg az Egyesült Királyságba.

Fotó: Getty Images

A brit kormány a Pfizer/BioNTech - vakcinából eddig 50 millió, az Oxford/AstraZeneca-oltóanyagból százmillió adagot kötött le. A brit oltási kampány ezzel a két vakcinával már nagy ütemben folyik.

Boris Johnson brit miniszterelnök sajtótájékoztatóján elmondta: országosan már csaknem másfél millióan részesültek a koronavírus elleni vakcina első dózisában - többen, mint az EU-tagországokban együtt -, és náluk két-három héten belül igen jelentős mértékű immunitás alakul ki. Hozzátette: a kormány célkitűzése az, hogy a 68 millió lakosú Egyesült Királyságban február 15-ig 16 millióan megkapják a koronavírus elleni vakcinát.

A hét végére ezernél több körzeti orvosi rendelőben, 223 kórházban, hét hatalmas oltóközpontban - köztük stadionokban és konferenciaközpontokban -, valamint kétszáz gyógyszertárban lesz lehetőség a vakcinák beadására. Ezeknek az oltási központoknak a kialakítása lehetővé teszi, hogy január 15-től naponta több százezren megkaphassák a koronavírus elleni vakcinát - mondta a brit miniszterelnök.

Magyarországon a védőoltások beadása oltási terv alapján történik.

Regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet.





Ezeket olvastad már?
Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Na, még csak ez hiányzott: ők szenvednek majd leginkább az időjárástól a következő napokban

Na, még csak ez hiányzott: ők szenvednek majd leginkább az időjárástól a következő napokban

Sötét jóslat: aszteroidák hullhatnak a fejünkre, mire a Marson fogunk élni

Sötét jóslat: aszteroidák hullhatnak a fejünkre, mire a Marson fogunk élni

Rejtélyes robbanás Angyalföldön – Ferencet megdöbbentette, mi áll a háttérben

Rejtélyes robbanás Angyalföldön – Ferencet megdöbbentette, mi áll a háttérben

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás