Ez lesz ma! Mutatjuk a nap legfontosabb eseményeit

A Metropol összeszedte, mik a nap legfontosabb történései, milyen extrém meglepetést tartogat az időjárás és ki az, aki az 55. születésnapját ünnepli ma.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.25.
Máv-menetrend időjárás születésnap Január 25.

Visszatér a tél az országba

Szinte naponta váltakoznak Magyarországon az évszakok az utóbbi hetekben. Az enyhe tél után január második hetébe mínusz 15 fokkal robbant be a szibériai tél az országba, hogy alig pár nappal később januári melegrekordok dőljenek meg a 15 fok körüli, márciusra jellemző csúcshőmérsékletekkel. A hőmérő higanyszálánál már csak az emberi szervezet viseli rosszabban a napi 10 fokos ingadozásokat. Az előrejelzések szerint éjjel már újra fagypont alatt lesz a hőmérséklet, hó, havas eső várható és a nappali csúcsok is maximum 5 fok körül lesznek. Jó hír, hogy az előrejelzés szerint nagyjából ugyanilyen idő zárjuk a januárt.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Mit tegyünk extrém hőingadozás esetén?

Sokan az elmúlt napokban fejfájásra, hirtelen jött aluszékonyságra és szélsőséges hangulatingadozásra panaszkodhattunk. Ennek oka a hirtelen változó klíma, ami komolyan megviseli a szervezetünket. Vannak praktikák, amik azonban segítségünkre lehetnek a nehezebb pillanatokban.

 • Minden nap legalább 2 liter folyadékot igyunk!
 • Figyeljünk a magnézium pótlásra!
 • Napi fél óra testmozgást iktassunk be a napi rutinunkba!
 • Zsíros ételek helyett együnk több salátát és olajos magvakat!
 • Szív- és érrendszeri megbetegedések esetén szigorúan tartsuk be az orvosi utasításokat.
 • Fotó: Shutterstock

  Éjjel-nappal takarítják a havat

  Sok helyen éjjel már nagyobb mennyiségű hó leesett az országban és a szakértők a következő napokban is számítanak havazásra. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint az november 10-e óta 12 órás műszakokban, 0-24 órás szolgálat mellett végzi a hóeltakarítási munkákat, így senkinek se aggódnia dugók, torlódások miatt.

  Isten éltesse Nagy-Kálózy Eszter

  55. születésnapját ünnepli Nagy-Kálózy Eszter. A Kossuth- és Jászai-díjas színésznő 35 éves pályája során számtalan filmes- és színházi alakítást tudhat maga mögött. Három gyerek édesanyja, Flóra lánya Quintus Konrádtól született. Olivér fia és Szonja lánya a Vígszínház jelenlegi igazgatójától, Rudolf Pétertől születtek, akivel 1990 óta él boldog házasságban.

  Fotó: MTI/Czimbal Gyula

  MÁV: Több vonat menetrendje is változik a héten

  -A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon január 31-ig a Győrből a Déli pályaudvarra induló S10-es vonatok, továbbá a Szombathelyről és Sopronból a Keleti pályaudvarra tartó InterCity-k, valamint a Hegyeshalomból a Keletibe induló gyorsvonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

  -A Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon a vasútvillamosítási munkák jelenlegi fázisához igazodva február 6-ig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Székesfehérvár és Balatonfüred között pótlóbuszokkal kell utazni.

  -A Budapest–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonalon január 25-től 27-ig éjszakánként egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Püspökladány és Debrecen között pótlóbusz közlekedik a Nyugati pályaudvarról Debrecenbe 20:28-kor, 21:28-kor és 22:28-kor induló sebesvonatok helyett.

  Fotó: Csapó Balázs

   

  Digitálisan folytatódik az egyetem

  Leginkább online oktatás formájában kezdődik el tavaszi félév a hazai egyetemeken. A felsőoktatási intézmények folyamatosan figyelemmel kísérik a kormány járványügyi intézkedéseit és a hírek függvényében döntenek az tanmenetről. Egyes intézményekben a hibrid oktatás jellemző, vagyis a gyakorlati órákra teljesen vagy részben, de be kell járniuk a hallgatóknak.

  Közlekedési kisokos

 • Január 31-e üzemzárásig nem közlekedik a teljes vonalán a H7-es HÉV. Az egy hónapos lemaradásban lévő felújítás miatt a járat rövidített útvonalon, csak a Csepel-szigeten belül jár Csepel állomástól a Kvassay hídnál kialakított ideiglenes végállomásig. H7-es jelzéssel a Kvassay híd és a Boráros tér között pótlóbusszal utazhatnak.
 • Máshonnan indulnak a Várfok utcai buszok a II. kerületben. A 16-os, a 16A, a 102-es, a 116-os, a 139-es, a 140-es és a 140A autóbusz, illetve a 916-os éjszakai járat terelve közlekedik, nem érinti a Széll Kálmán tér M megállót az építkezés miatt. A munkálatok 2021. július 15., csütörtök üzemzárásig tartanak.
 • Nem közlekedik a Lehel tér és a Nagyvárad tér között a hármas metró, a kimaradt szakaszon pótló autóbusszal utazhatnak 2022 év végéig. A lezárt megállóhelyeket metrópótlóbuszok igénybevételével lehet elérni. A közlekedést az 1M, 2M-es villamosok, 72M, 73M, 79M-es trolibuszok valamint az M14-es és 254M autóbusz könnyíti meg.
 • Forgalmi okok miatt jelentősen változik az útvonala Csepel egyik legfontosabb járatának, a 152-es busznak. A járat terelve közlekedik, nem érinti a Kolozsvári utca megállót. A kertvárosi megállót az előtte illetve az utána következő állomástól érdemes megközelíteni. A változás január 29-e, péntek üzemzárásig várható.
 • Építkezés miatt több állomást nem érintenek a BKK járatai a XV. kerületben. A 125-ös, a 170-es és a 270-es autóbusz a Közvágóhíd tér és a Kovácsi Kálmán tér megállókat, a 124-es autóbusz a Közvágóhíd tér és az Esthajnal utca, a 950-es a Közvágóhíd tér, a Kovácsi Kálmán tér, az Árokhát út, a Székely Elek út, a Mélyfúró utca és a Csobogós utca megállót nem értini.
 • Top hírek  Hírlevél-feliratkozás