Orbán Viktor: Ekkor kerülhet sor a nyitásra

A miniszterelnöke szerint, akkor jöhet az enyhítés, ha lesz elég vakcinánk.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.28.
koronavírus

Magyarországon szerencsére továbbra is nő a gyógyultak száma, de több külföldi országban már a koronavírus harmadik hulláma tombol.

Eddig 161 215 fő kapott oltást, közülük 26 293 fő már a második oltását is megkapta. Az egészségügyi dolgozók oltása napokon belül lezárul, csütörtöktől pedig az idősotthonokra összpontosulnak az oltások.

Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le, több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből jelenleg csak a Pfizer és a Moderna vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. A két gyártótól eddig összesen 201 ezer ember oltására elég vakcina érkezett Magyarországra (7 db Pfizer-szállítmány és 1 db Moderna-szállítmány).

Az a cél, hogy a következő napokban minden idősotthonba és bentlakásos szociális intézménybe eljussanak az oltócsapatok. A kormány döntéseit a védelmi intézkedésekről a mai Kormányinfón ismertetik.

Az intézkedések feloldására akkor kerülhet sor, amikor befejezik az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakóinak, a 65 év fölötti krónikus betegek és a védelemben részt vevő személyek, illetve azon idősek az oltását, akik nem szenvednek krónikus betegségben. Eddig hamar eljutunk ha lesz vakcina” – árulta el előzetesen Orbán Viktor.

Magyarországon a védőoltások beadása oltási terv alapján történik. Regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet.

Hatósági házi karanténban jelenleg 19 131-en vannak, a mintavételek száma 3 millió 097 ezer 809-re nőtt.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás