Orbán Viktor: Jövő hét elejétől megkezdődik a regisztráció alapú oltás





„Ha sorra kerülök, én a kínai vakcinát választom„ - jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.29.
koronavírus

Mint arról korábban Metropol is beszámolt, Orbán Viktor ma is részt vett a pénteki Operatív törzs egyeztetésen, majd a megbeszélés után a Kossuth Rádióban számolt be a legújabb kormányzati lépésekről. A miniszterelnök arról is beszélt, ő a kínai vakcinában bízik, mert mint mondta, ezt a vírust a kínaiak ismerik a legrégebb óta, így ő ezt az oltóanyagot választja.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy március 1-ig hatályban maradnak a jelenlegi szabályok

„A kabinet szerdai ülésén meghallgatta az operatív törzs beszámolóját, és azt állapította meg, hogy a novemberben hatályba lépett intézkedésekkel sikerült megfékezni, kordában tartani a járvány terjedését. A szakértők ugyanakkor egyetértettek abban, hogy oltás hiányában bármilyen enyhítés újbóli járványhullámhoz és még radikálisabb későbbi szigorításokhoz vezethetne” – mondta Gulyás Gergely.

Orbán Viktor: Nem nemzetközi tanácsok alapján döntöttünk

A miniszterelnök a beszélgetés elején közölte, nem a nemzetközi szervezetek véleménye alapján döntöttek a korlátozások meghosszabbításáról. „Meghallgattuk a szakembereket, persze szabadulnánk ebből a helyzetből„ - tette hozzá. „Fájó szívvel kellett igazat adnom a járványügyi szakembereknek” - írja az Origo.

Ebben a helyzetben kell higgadtnak maradni

Nem lett volna szerencsés, ha feladjuk az elmúlt három hónapos eredményeket. Ha túl korán jönnek a feloldások, akkor a semmibe hullnak az elért eredmények - mondta a kormányfő. Orbán Viktor közölte, a harag és az indulatok itt másodlagosak. A vezetőknek az is a felelőssége, hogy amikor mindenkit elragadnak az indulatai, akkor kell a döntéshozóknak a legnyugodtabbnak maradnia.

Nem lesznek letartóztatások

„Sokan mondták, hogy a kijárási tilalom esetén lehetett volna lazítani, de most a vakcinabeszerzésen kell dolgozni„ - mondta a kormányfő. „Nyugat-Európában számos ország azt választotta, hogy folyamatosan ügyeskednek a szigorítások rendszerén, míg mi november óta ugyanabban a rendszerben élünk” - tette hozzá. Orbán Viktor szerint, a végén le akarják szúrni a vírust, és akkor felszabadulunk. Ha nincs törés, zúzás, akkor a hatóságok nem tartóztassanak le senkit - mondta a kormányfő. Arra kért minden türelmetlen embert, hogy ne tegyék meg a kinyitást, mert a vírust át fogják adni, és emberek fognak belehalni a járványba.

Orbán Viktor: Ezért sem érdemes megszegni a szabályokat

„Az nem megoldás, hogy kimegyünk és megsértjük a szabályokat„ - jelentette ki Orbán Viktor. „150 ezer-1 millió forintos bírságot kockáztat az, aki megszegi a szabályokat, míg az éttermeket be fogjuk zárni. Az érintettek meg fogják kapni a támogatásokat” - tette hozzá a miniszterelnök.

Végeznek az oltásokkal a szociális intézményekben

„Minden a vakcinán múlik, és ez a gazdaság kulcskérdése is - mondta a kormányfő. 1459 új beteg, és 83 ember halt meg tegnap - jelentette be a kormányfő. Az oltás jól halad, a szociális intézményekben lévők beoltása történik, és ezzel a hétvégével végzünk is„ - mondta a kormányfő.

Megkezdődik a regisztráció alapú oltás

Jövő hét elejétől megkezdődik az regisztráció alapú oltás” - mondta a kormányfő. Orbán Viktor elmondta, hogy most azokat hívják be, akik korábban regisztráltak. „Ez egy új szakasz, nagy kérdés, hányan regisztráltatják magukat. Továbbra is arra biztatott mindenkit, hogy oltassa be magát„ - mondta a kormányfő, aki hozzá tette, a kínai vakcinában bízik, és azt várja meg.

Orbán Viktor a kínai vakcinával oltatja be magát

Ezt a vírust a kínaiak ismerik a legrégebb óta, és emiatt ezt a vakcinát választom” - mondta Orbán Viktor.

A kormány tagjainak is ki kell várniuk a sorukat

Orbán Viktor elmondta, hogy bármennyire is aggódik valaki a saját és a szerettei életéért, meg kell várnia a sorát. „A kormány tagjainak is ki kell várnia a sorukat, nagyon rossz lett volna, ha a kormány tagjai oltatják be magukat elsőként. Vannak nálunk nehezebb helyzetben lévő magyar emberek is„ - tette hozzá.

Orbán Viktor: Egy radikálisan más helyzetben találhatjuk magunkat húsvétkor

Orbán Viktor szerint, Szerbia esetében nem automatikus gondolat, hogy a Nyugat jó és a Kelet rossz, ezért is nagyobb a bizalmuk a keleti országok iránt. A szerb emberek gondolkodása más. Orbán Viktor bejelentette, hogy ma vagy holnap szerződni tudnak a kínaiakkal a vakcinára. Ha nem jön kínai vakcina, akkor március elejéig 850 ezer embert tudnak beoltani. ha jön kínai vakcina, akkor ezt meg is lehet kétszerezni. Egy radikálisan más helyzetben találhatjuk magunkat húsvétkor - mondta a kormányfő.

Nem tudjuk, mi zajlik a háttérben

Orbán Viktor közölte, hogy minden erővel a vakcina beszerzésére koncentrálnak, és ezt követően lehet a különféle nyitási opciókról beszélni. Brüsszel kapcsán azt mondta, hogy most nem a „gyepálás” ideje van. A gazdaság újraindításában jól fog teljesíteni Brüsszel. Nem tudjuk, milyen játszmák zajlanak Brüsszelben. „Korábban a vakcina beszerzés nemzeti jogát átadtuk Brüsszelnek, ezt a döntést meghoztuk, most már eső után köpönyeg” - tette hozzá. „Ennek tudtával adtuk át a döntés lehetőségét, de a nyugati partnerekkel való tárgyalás lehetőségét átadtuk.Egyelőre nem a szétosztás rendje a kérdés, hanem, hogy nincs mit szétosztani„.





Ezeket olvastad már?
Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás