Online számlázol? Ezekre figyelj, hogy ne kelljen büntetést fizetned!





Gyakran hibázol online számlázáskor? A NAV munkatársai összegyűjtötték azokat a részleteket, amelyekre érdemes odafigyelned!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.12.21.
online számla

Sokan vétenek hibákat az online számlázásban, illetve az online számlaadat-szolgáltatásban. A NAV munkatársai az ellenőrzések során összegyűjtötték azokat a hibákat, amelyeket az adózók a leggyakrabban elkövetnek és közé is tették az adóhivatal honlapján

 

Az Online Számla rendszer kézi rögzítő felületén nem lehet számlát kiállítani, az csak arra szolgál, hogy beírjuk a már korábban manuális számlaadatokat.

A NAV Online Számlázó programjából kiállított számláról nem kell az Online Számla rendszer kézi rögzítő felületén adatot szolgáltatni, mert az adatszolgáltatási kötelezettséget a NAV Online Számlázó programja automatikusan teljesíti.

Online pénztárgéppel előállított egyszerűsített számlákat nem kell rögzíteni az Online Számla rendszerben, mivel azokról a pénztárgép küld adatot.

A számlatömbben kiállított számlákról az Online Számla rendszer kézi rögzítő felületén kézzel kell beírni az adatokat. A kézi számlák adatait nem szabad rögzíteni a NAV Online Számlázó programjában, mert az nem online számlaadat-szolgáltatást, hanem egy újabb számla kiállítását eredményezné.

A NAV Online Számlázó programja által teljesített számlaadat-szolgáltatás technikai érvénytelenítését kizárólag a NAV Online Számlázó programjában lehet kezdeményezni, a Technikai érvénytelenítés funkcióval.

Fotó: Shutterstock

A módosító számlákról, illetve a kiállított számlákat érvénytelenítő számlákról is adatot kell szolgáltatni. Fontos, hogy az eredeti számlákat módosító vagy érvénytelenítő számlák ne csak a számlaadat-szolgáltatásra létrehozott Online Számla rendszerbe, hanem a számlakiállítók könyvelésébe, és ezáltal bevallásaiba is bekerüljenek.

A kiállított számlákat módosító, illetve érvénytelenítő számlák esetében hivatkozni kell az eredeti bizonylatra az adatszolgáltatásban is.

Forinttól eltérő pénznemben kiállított számlákról teljesített adatszolgáltatás során nem szabad összekeverni a forintban és a külföldi pénznemben kifejezett értékeket, mivel az a számlától nagyságrendekkel eltérő adatokat eredményezhet.

(A teljes és részletes listát a nav.gov.hu oldalon olvashatják)





Ezeket olvastad már?
Rejtélyes tragédia: trafóházban rázta halálra az áram Pétert

Rejtélyes tragédia: trafóházban rázta halálra az áram Pétert

Orbán Viktor: Csak az szavaz a békére, aki a Fideszre szavaz

Orbán Viktor: Csak az szavaz a békére, aki a Fideszre szavaz

Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás