Müller Cecília mindenkit arra buzdít, regisztráljon a védőoltásra





Kedden is megtartotta sajtótájékoztatóját az Operatív törzs.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.12.08.
védekezés

2219 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 256 367 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 136 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 6120 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 75 281 fő, az aktív fertőzöttek száma 174 966. Az aktív fertőzöttek 19%-a, az elhunytak 22%-a, a gyógyultak 24%-a budapesti. 8045 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 656-an vannak lélegeztetőgépen.

Védőoltásért regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet.

Müller Cecília ismertette, elsőként felmérik, hogy mekkora az igény a védőoltásokra. Jelenleg a vakcina még nincs Magyarországon. Eddig 17 és fél millió oltóanyagot kötöttek le.

A tömeges oltásra reményeink szerint következő év első negyedében lesz - mondta az országos tisztifőorvos. Kiemelte, önmagában a regisztráció nem jár kötelezettséggel.

Az oltás védettségének időtartamáról és arról, hogy hova kell beadni folyamatosan tájékoztatást adnak majd

Nem a regisztráció sorrendje számít, hanem az oltásiterv, amely szerint elsőbbséget élveznek az egészségügyben dolgozók, krónikus betegek.

A szakember úgy látja, a védőoltások iránt nagy a bizalom Magyarországon. Immáron 12-féle megbetegedés ellen oltják a gyermekeket - tette hozzá.

Specifikus lesz az oltás

A konkrét megbetegedés ellen véd a vakcina, természetesen különböző hatásfokkal. Amint adott a biztonságos és hatékony oltóanyag, akkor megkezdik a védőoltást - ismertette Müller Cecília.
Kijelentette, az újra megbetegedéssel kapcsolatban még mindig nem áll rendelkezésükre pontos információ. Ha valaki könnyen átesik a betegségen, alacsonyabb az ellenállási szint a szervezetében, ha valakinél súlyosabb a betegség, annak magasabb. Tudósok szerint 6 hónapnyi védettséget élvez az, aki a fertőzöttségen átesett, de máshol ennél kevesebb időt írnak.
Jellemzően rövid ideig él a vírus a környezetben, magától is elpusztul, de ajánlott a nagytakarítás, ha meggyógyult az otthon lábadozó beteg.

Nem választhatunk

Azzal fogunk oltani, amit megbízhatónak tart az ország - mondta el Müller Cecília. Azt a vakcinát fogjuk felkínálni, ami minden tulajdonsággal rendelkezik, aminek rendelkeznie kell egy biztonságos vakcinához.

Tartósan magas a kórházban kezelt betegek száma

Müller Cecília elmondta, a kórházban kezeltek száma tartósan magas. Az adatok alapján úgy tűnik, hogy elértük a platót, viszont ezt annak segítségével érjük el, ha továbbra is nagyon komolyan vesszük a bevezetett szabályokat - hangsúlyozta a szakember. Hozzátette: csökken a járvány terjedési sebessége Magyarországon.
Kis Róbert ismertette: hétfőn 308 személy szegte meg a kijárási tilalmat, eddig összesen 10 838 személy ellen történt eljárás.
208 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt a hétvégén. Tegnap 1 üzletet zártak be, így eddig összesen 90 üzletet zártak be a szigorítások óta. - mondta Kiss Róbert.





Ezeket olvastad már?
"Kivettem az oviból a kislányomat, mert megölelték, amikor sírt"

"Kivettem az oviból a kislányomat, mert megölelték, amikor sírt"

"Terhes voltam, amikor egy hívás miatt összeomlott az egész világom"

"Terhes voltam, amikor egy hívás miatt összeomlott az egész világom"

„Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

„Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás