Az ünnepek alatt is van segítség, ne habozz telefonálni!





Az éjjel nappal hívható segélyhívó számok mellett az idei évtől applikáció és chat-es szolgáltatás is segíti a bajban lévőket.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.12.23.
lelki gondok

A pandémia sajnos nemcsak a testi egészséget veszélyezteti, de kedvezőtlen hatással lehet a lélek állapotára és a feszültségekkel terhes emberi kapcsolatokra is. A járványhelyzet okozta bizonytalanság miatt emelkedett a világban - így hazánkban is - a kapcsolati erőszakot és a lelki krízist elszenvedők száma. Ezt a tendenciát fokozhatja a feszültebb ünnepi időszak, amit bizonyít a telefonos segítőszolgálatoknál máskor is tapasztalható decemberi hívásszám emelkedés.

Fontos tudni arról, hogy – legyen szó akár lelki válsághelyzetről, akár bántalmazás elszenvedéséről – a pandémia idején és az ünnepek alatt is van szervezett, a nap 24 órájában hozzáférhető segítség. 2020-tól ráadásul a Kapcsolj egyből! projekt keretében immár ingyenesen letölthető applikáció és chat-felület is segíti a bajbajutottakat!

Az állami fenntartású, idén 15 éves Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) a kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem áldozatainak nyújt segítséget, és szükség esetén gondoskodik az áldozatok kimenekítéséről, elhelyezéséről is.

Ugyancsak a nap 24 órájában ingyenesen és anonim módon hívható a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) telefonszáma, amelyet azok tárcsázhatnak, akik valamilyen okból lelki krízishelyzetbe kerültek. A világjárvány miatt szükséges korlátozó intézkedésekkel összefüggésben a LESZ és az OKIT hívásszámai is megugrottak idén áprilisban a korábbi év azonos időszakához képest.

Különösen nehéz időszak a karácsonyi-szilveszteri ünnepek ideje, amikor pandémia nélkül is gyorsabban szintet léphet egy személyes vagy kapcsolati válsághelyzet, amelyet most még a korlátozásokkal összefüggő nehézségek is tovább fokozhatnak.

Ezért fontos tudni, hogy az OKIT és a LESZ segélyvonala az ünnepek alatt is éjjel-nappal működik, segíti a bajbajutottakat.

Segítséget kérni pedig már nemcsak telefonon, de a www.kapcsoljegybol.hu oldalon anonim módon, digitális nyomok nélkül, a bántalmazott személy visszakövetésének veszélyét elkerülve, a teljes biztonsággal használható chat-felületén is lehet, továbbá egy ingyenesen letölthető applikáció, a „Kapcsolj egyből” is segíti a krízishelyzetben lévőket.

Ne feledjük, ha bajba jut valaki, vagy ha a környezetében bárki bajt észlel, mindig – a pandémia alatt és az ünnepek idején is – van számára értő és hozzáférhető segítség!

Az OKIT hívószáma: 06-80-20-55-20

A LESZ elérhetősége: 116-123 / 06-80-810-600

Kapcsolj egyből:





Ezeket olvastad már?
Csak úgy hullanak a repülők: itt található Európa Bermuda-háromszöge

Csak úgy hullanak a repülők: itt található Európa Bermuda-háromszöge

Vagyonokat költöttem a mesterséges megtermékenyítésre: a férjem most abortuszt követel

Vagyonokat költöttem a mesterséges megtermékenyítésre: a férjem most abortuszt követel

Ide semmiképpen ne menj nyaralni: ezek a világ legveszélyesebb üdülő városai

Ide semmiképpen ne menj nyaralni: ezek a világ legveszélyesebb üdülő városai

Szijjártó Péter: Az utolsó órában vagyunk, hogy kikerüljünk a háborús őrületből

Szijjártó Péter: Az utolsó órában vagyunk, hogy kikerüljünk a háborús őrületből

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás