Merkely Béla: Decemberben Európában elérhető lesz a vakcina





A Semmelweis Egyetem rektora szerint, Európában hamarosan már oltani fognak.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.12.
covid-19 oltóanyag Európa vakcina Merkely Béla

Európa szerte, így Magyarországon is rohamosan nő a koronavírusos megbetegedések száma. A szakemberek többször hangsúlyozták, a leghatékonyabb módszer a vírus megállítására a vakcina előállítása. Az egész világ azon van, hogy minél előbb elérhető legyen az oltóanyag, ami úgy néz ki hazánkba a tervezetnél előbb is megérkezhet.

Nagyjából hét vakcina gyártása van már olyan nagyon előrehaladott stádiumban – mondta el a Hír TV Informátor című műsoránakadott interjújában Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Merkely hangsúlyozta, hogy önmagában nem elég vakcinát gyártani, a vakcinagyártás mellett igazolniuk kell az adott oltóanyagnak a biztonságosságát és a hatékonyságát. A rektor említést tett róla, hogy egy amerikai, egy német cég vakcinája mellett, három kínai és egy orosz cég oltóanyagát is érdemes tartalékolni, mert ha nem lenne elegendő az EU-beszerzés, akkor érdemes alternatív piacokat is keresni. A beszélgetés során arra is kitértek, hogy a vakcinák között hatalmas különbség van technológiailag. Eltérő, hogy egy oltóanyagot hányszor kell beadni, milyen időszakra ad védelmet, illetve pontosan mi ellen is véd.

Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán nyilatkozott a vakcina várható érkezéséről, ahol elmondta a Szputnyik nevű vakcina most kapta meg félidős jelentését, amely szerint 92 százalékos a hatékonysága. – Másfél héten belül érkezik a minta, amelyet laboratóriumi vizsgálatnak vethetnek alá. Decemberben kismennyiségű szállítmány érkezik a klinikai tesztek elvégzéséhez. Január második felében pedig elkezdődhetnek a nagymennyiségű szállítások - mondta a miniszter. Merkely Béla kérdésre válaszolva kijelentette, ő egyértelműen beadatná magán az új oltóanyagot. Majd kitért arra, hogy az oltás beadatása után kialakult szövődmények és a vírusfertőzés okozta szövődmények között nagyságrendbeli különbségek vannak: azaz sokkal többen halnak bele a vírusba mint amennyien oltás következtében. Merkely azt is kiemelte, hogy nem szabad elfelejteni, hogy az oltások mennyi emberéletet mentettek meg az elmúlt mintegy 15 évben, és arra is felhívta a figyelmet, hogy a kezdeti vakcinákhoz képest a mostani technológia egy űrutazással ér fel.

Kor szerinti beoltatás

Az oltásrendről a Semmelweis Egyetem rektora elmondta, hogy mivel a fiataloknál a megbetegedés szinte semmilyen szövődményt nem okoz, viszont az idősebbeket meg kell védeni oltóanyaggal. Ezért úgy látja, hogy az egészségügyi dolgozók oltását követően kor szerint kell haladni, de ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök is hangsúlyozta a bejelentéseiben, az önkéntességet helyezik előtérbe. Merkely Béla szerint az idősebbek körénben alacsony lesz a vakcina elutasítottsága.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás