Jelentős az esélye annak, hogy egy gazdi koronavírusos lesz, ha nem alkalmazza a higiéniai óvintézkedéseket, de még az élelmiszer-rendelés is rizikós lehet.
Spanyol kutatók az vizsgálták, milyen kockázati tényezőket érdemes figyelembe venni, ha el akarjuk kerülni a vírusfertőzést. Úgy találták, a kutyatulajdonosok a legveszélyeztetettebbek, náluk annak az esélye, hogy elkapják a megbetegedést, ugyanakkora, mint egy olyan irodai dolgozónak, aki nem home-officban végzi a munkáját.
A második legnagyobb kockázatot pedig a házhoz szállíttatott élelmiszerek jelentik – adja hírül a DailyMail.
Négylábú barátaink ugyanúgy elkaphatják a vírusfertőzést, mint mi magunk. A kutyákat a vírus nem betegíti meg, de a séták során bekoszolódnak, így tappancsukon és bundájukon is hazavihetik a kórokozót, illetve akár tünetmentes vírushordozókká is válhatnak. Mindez fokozottan érvényes a városi ebekre, akiket az utcán sétáltatnak.
A kutyasétáltatókra tehát különösen nagy terhet ró, ha valóban biztosak akarnak lenni abban, hogy kutyáik nem viszik haza a fertőzést. Ha viszont a sétából hazatérve egy erre elkülönített ronggyal megfelelőképp megtisztítják az állat bundáját, lábát, már jelentősen csökkentethetik a fertőzés kockázatát. Ezen felül a járvány elmúltáig fokozottan kerülni kell a kutyák által oly kedvelt puszilkodást is.
A madridi kutatók szerint az élelmiszerek házhozszállításával is óvatosnak kell lenni, mivel a felületekről megfelelő fertőtlenítés nélkül könnyen behurcolódhat otthonunkba a kórokozó. Úgy találták, hogy akik maguk vásárolják az élelmiszereket, fele olyan gyakorisággal kapják el a koronavírust, mint akik rendszeresen rendelik az ennivalót.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre