Ma szavaznak a szigorításról! 150 ezres bírságot is fizethetnek a szabályszegők





Az Országgyűlés ma szigoríthatja a karanténszabályok megsértése miatti szankciókat. 50 ezer forintról 150 ezer forintra emelkedne a kiszabható bírság.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.10.26.
bűntetés

Szeptember közepe óta a hatósági házi karantén időtartama 14 nap helyett már csak 10 nap. Ez idő alatt egyáltalán nem szabad elhagyni a lakást és látogatókat sem szabad fogadni. Nem lehet elhagyni az otthonunkat még arra az időre sem, hogy esetleg kivigyük a szemetet. Szigorúan meghatározott helyzetekben van mód elhagyni a karantént, például orvosi utasításra, abban az esetben, ha a beteg kórházi ellátásra szorul. Egyébként azonban nincs olyan indok, kifogás (pl. Csak lementem a boltba bevásárolni, Csak átparkoltam az autóval stb. ), ami elfogadható lenne.

Aki hatósági házi karanténban van, az a küszöböt sem lépheti át (Fotó: Nógrád Megyei Hírlap)

Az Országgyűlés ma egynapos ülést tart, amelyen szigoríthatja a karanténszabályok megsértése miatti szankciókat. A képviselők arról az előterjesztésről döntenek, amely egyebek mellett 50 ezer forintról 150 ezer forintra emelné a karanténszabályok megsértése miatt kiszabható bírság legmagasabb összegét.

Fontos tudni, hogy a bírság azonos napon több egymást követő ellenőrzés alkalmával megállapított újabb jogsértések esetén is kiszabható lenne. Az azonos napon elkövetett jogsértések miatt kiszabható bírság legfeljebb 600 000 forint lehet.

Ma dönthet az Országgyűlés a szigorításokról (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ki és miért kerülhet hatósági házi karanténba?

  • A karantén elrendelheti a házi orvos, ebben az esetben ő oldja fel, ha a tünetek elmúlnak és nem igazolódik be a koronavírus gyanúja.
  • Elrendelheti a járványügyi hatóság abban az esetben, ha a laboratórium kimutatja a fertőzést a mintavételt követően.
  • A járványügyi hatóság a külföldről hazatérő magyaroknak is 10 napos karantént rendelhet el. Ez alól felmentést a belépést követően 5 napon belül két, legalább 48 óra különbséggel elvégeztetett negatív PCR-teszt jelenthet. A teszt ebben az esetben önköltséges.
  • Szabadtéren, sporteseményen is kötelező a maszk!

    Egyre csak bővül azoknak a helyeknek a száma, ahol maszkot kell viselni. Kezdetben csak a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben volt kötelező, de jó ideje már a bevásárlóközpontokban, a mozikban, a színházakban, az ügyfélfogadási irodákban, vagyis minden zárt térben ez a szabály. Október 23-a óta pedig már szabadtéri rendezvényeken, sporteseményeken is el kell takarnunk az arcunkat. Ez alól kivételt csak a sportolók, az edzők, a bírók, illetve a rendezvényen felszólalók jelentenek. Aki felszólítás ellenére sem veszi fel a maszkot, az kizárható a rendezvényről.

    Szinte már mindenütt viselnünk kell a maszkot (Fotó: Shutterstock)




    Ezeket olvastad már?
    Ellepték a rendőrök a Városligetet – ezért vonultak ki - galéria

    Ellepték a rendőrök a Városligetet – ezért vonultak ki - galéria

    Holtan találták meg a gyermeke születése előtt eltűnt orvost

    Holtan találták meg a gyermeke születése előtt eltűnt orvost

    Ők azok, akik gyűlölik a jó időt - és erre minden okuk meg is van

    Ők azok, akik gyűlölik a jó időt - és erre minden okuk meg is van

    Nacsa Lőrinc: A benzin és a gázolaj árán ne lehessen nyerészkedni! - Videó!

    Nacsa Lőrinc: A benzin és a gázolaj árán ne lehessen nyerészkedni! - Videó!

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás