RETRO RÁDIÓ

Koronavírus: Az életével játszik, aki a neten vesz gyógyszert!

Sokat kockáztat az, aki az interneten vásárol olyan gyógyszereket, amikről azt állítják, hogy hatásosak a koronavírus ellen. Ezekhez a készítményekhez ugyanis magánemberként nem lehet hozzájutni.Megosztás
Szerző: metropol
2020.10.16. 04:55
koronavírus Hihetetlen kamugyógyszer favipiravir csalók

Újabb módszerekkel élnek vissza a csalók kihasználva az emberek járványhelyzetben való kiszolgáltatottságát. Amióta a szakemberek hatékonynak találták a koronavírus gyógyítására a favipiravirt, remdesivirt és klorokint, több online weboldal is vény nélkül kínálja a gyógyszereket a vásárlóknak. Ez hatalmas átverés, bizonyos készítményekhez ugyanis kizárólag az intézményekben orvosi utasításra, megfigyelés mellett lehet hozzájutni az igazolt fertőzötteknek.

Semmiképpen nem szabad ilyen gyógyszert vásárolni!

- Ezek a készítmények kizárólag intézményi használatra szolgálnak. Egy részük még nem is törzskönyvezett, hiszen tudjuk azt, hogy klinikai fázisban vannak. Konkrét súlyos és nagyon szabályozott felhasználás mentén történhet csak ezek használat – mondta az operatív törzs tájékoztatüján Müller Cecília országos tiszti főorvos.

- Semmiképpen nem szabad ilyen gyógyszert vásárolni. Ha ilyennel találkoznak, bejelentést is kérünk, hiszen ezek ismeretlen szerek, amiket senki nem vizsgált be. Nagyon jól tudjuk, hogy egy gyógyszerengedélyezésnek nagyon szigorú rendje van. Súlyos egészségkárosodással kell annak számolnia, aki ilyen bizonytalan eredetű ismeretlen szereket magához vesz - figyelmeztetett a szakember.

A csalók koronavírus gyógyító kamugyógyszerekkel verik át az embereket (Fotó: Shutterstock)

Hazug gyógyulások

A Metropol több weboldalt is talált, ahol vény nélkül kínáltak kamu gyógyszereket. A magyartalanul megfogalmazott leírásban a készítmények jótékony hatását taglalják, illetve több kamu gyógyulásról is hírt adnak. Egy 70 éves néni például azt állítja, a szer segítségével 2 nap alatt kigyógyult nemcsak a koronavírusból, hanem az összes többi betegségéből. Egy 34 éves férfi pedig „visszanyerte a látását”, hála a készítménynek.

Az egész átverés!

Dr. Bense Tamás háziorvos mindenkit óva int a kamugyógyszerek vásárlásától. - Az egész egy nagy átverés, a valódi készítményekhez magánemberek nem lehet hozzájutni, ezeket csak orvosi utasításra lehet alkalmazni. Senki se szedjen be ilyen kamugyógyszereket, mert ki tudja mit tartalmaz. Életveszélyesek is lehetnek az egészségünkre, hiszen minden gyógyszernek vannak mellékhatásai, amik ez esetben ismeretlenek - hangsúlyozta a háziorvos.

A gyorsteszteket is hamisítják

A kamugyógyszerek mellett gyorsteszteket is árulnak az interneten saját felhasználásra. - Interneten semmiképpen ne vásároljanak gyorstesztet. Ezek nem egyéni felhasználásra alkalmasak, és nem is engedélyzettek erre a célra. Intézményi, szakavatott egészségügyi személyzet felhasználásra készülnek ezek a tesztek, amiket kizárólag szakember tud értékelni. Kérem, ne vásároljanak és ne folytassanak az otthonukban öndiagnózist - mondta Müller Cecília.

 

Ezeket olvastad már?
Szívszaggató: nem tudta megmenteni szerelmét a 15 éves diák

Szívszaggató: nem tudta megmenteni szerelmét a 15 éves diák

Egy hajléktalanszállón fedezték fel a harminc éve eltűnt férfit

Egy hajléktalanszállón fedezték fel a harminc éve eltűnt férfit

Megrázó eset: kalapáccsal verte halálra kutyáját egy férfi

Megrázó eset: kalapáccsal verte halálra kutyáját egy férfi

Egy sportpályán találtak rá a három napja eltűnt diáklány holttestére

Egy sportpályán találtak rá a három napja eltűnt diáklány holttestére

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás