RETRO RÁDIÓ

Ez lesz ma! Mutatjuk a nap legfontosabb eseményeit





Újabb kerületben szabadulhatunk meg régi bútorainktól, az éjszaka azonban az éneklő macskáké.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.10.07.
III. kerület VII. kerület IX. kerület XIV. kerület XV. kerület XVII. kerület XXIII. kerület ez lesz ma

A Metropol összeszedte, mik a nap legfontosabb történései, milyen praktikus hétköznapi vagy kulturális eseményei érdemes odafigyelni.

Folytatódik az őszi lomizás Budapesten

Ma a XVII. kerületben kezdődik meg az éves fővárosi lomtalanítás. A helyi lakosok ekkor tehetik utcára a használhatatlan vagy megunt nagyméretű hulladékaikat, amit később a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) szállít el. Az FKF fokozottan kéri a lakosságot, hogy kommunális, veszélyes, zöld vagy építési hulladékot ne helyezzenek ki és hangsúlyozták: a lomok illegális birtokbavétele tilos és bűncselekménynek minősül.

Az őszi lomtalanítás további időpontjai:

  • XXIII. kerület: október 25-28.
  • IX. kerület: november 5-10.
  • XVIII. kerület: november 11-25.
  • VII. kerület: november 27-28.
  • III. kerület: november 29-december 10.
  • Gyűjtőpontok a XV. kerületben

    A járványhelyzet miatt két gyűjtőpontot jelölt ki a XV. kerületben az FKF a helyi önkormányzat kérésére. A lakók október 13. és október 21. között a Károlyi Sándor utca 166 számnál található Szemléletformáló és Újrahasználati Központban illetve a Zsókavár utca 67. alatt található Lakossági hulladékudvaron tehetik le lomjaikat minden nap 9-18 óra között.

    Fotó: Metropol/Máté Krisztián

     

    38 éve nyávognak a Macskák

    1982 október 7-én mutatták be a New York-i Broadway a világhírű Macskák című musicalt. A világ leghíresebb zenés darabját hazánkban példátlan gyorsasággal, 1983. március 25-én állították színpadra a Madách Színházban, ahol azóta is töretlen sikerrel játsszák a darabot. Az évforduló alkalmából ma este hétkor újra táncra perdülnek a bundások és további közel két héten keresztül láthatja őket a közönség az Erzsébet körúti színházban.

    Fotó: AFP

    Ma a kémiai Nobel-díjért izgulhatunk

    Az orvosi és a fizikai után ma adják át a kémiai Nobel-díjakat. Az igazi izgalmak a hét második felében várhatók: csütörtökön az irodalmi, pénteken a Nobel-békedíjakat. Idén a koronavírus járvány miatt elmarad a díjátadó gála, a nyertesek saját hazájuk svéd követségein vehetik át az elismerést.

    Fotó: Awalin/Wikipedia

    Korrekt munkanap

    Ma tartják a Tisztes munka napját világszerte. A 2008-óta létező ünnep alkalmából a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség tagjai emelik fel a szavukat a korrekt és tisztes munkáért.

    Fotó: Shutterstock

    Újabb terelések, újítják a libegőt

  • Az M3-as metró a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest között nem közlekedik, a kimaradt szakaszon pótló autóbusszal utazhatnak. November 6-ig az Arany János utca, a Ferenciek tere, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák megállókon nem áll meg. A 9-es és az M30-as autóbuszt, illetve a 72-es és a 73-as trolibuszt ajánljuk.
  • Október 9-e, péntekig nem jár a budavári Sikló. Hazánk legszebb turistalátványosságát, a Budai várat a 16-os busszal érdemes megközelíteni a hét során az érdeklődőknek. Szintén karbantartási munkálatok miatt visszavonásig a teljes vonalon nem közlekedik a Libegő Zugliget és János-hegy között.
  • Közlekedési építkezés miatt több megállót nem érint a 199-es busz Kispesten. A járat október 30-ig terelve közlekedik, nem érintve a Kossuth Lajos utca, a Pincér utca, az Áchim András utca és az Ady Endre úti megállókat. A busz a Kossuth Lajos utca - Ady Endre út - Vas Gereben utca útvonalon közlekedik, így a Hofherr Albert utca térségét sem érinti.
  • Vasárnapig nem érinti az Előd utcai és a Vörösmarty utcai megállókat a 36-os busz. Az utóbbi megállóban a 135-ös jelzésű busz sem áll meg. A járatok az Ábrahám Géza utcán át közlekednek Pestszentlőrinc, illetve a Soroksár, IKEA áruház felé. Az ideiglenes megállók az Ábrahám Géza és a Vörösmarty utcákban találhatóak.
  • A tervek szerint jövő júniusig terelve közlekedik a 16-os, a 116-os és a 16A autóbusz, illetve a 916-os éjszakai járat. A járművek nem érintik a Széll Kálmán tér és a Mátray utca megállókat. A buszok a Várfok utca helyett a Széll Kálmán téren a Margit körúton, a nagykörúti villamosok felszállóhelye mellől indulnak. A Mátray utca megálló az Ostrom utcába került.




  • Ezeket olvastad már?
    Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

    Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

    Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

    Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

    Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

    Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

    Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

    Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás