Kiakadtak az utasok, a maszktagadók miatt késnek a vonatok





A maszktagadók sokaknak okoznak bosszúságot, ráadásul az egyik kalauzt meg is támadták. A testkamerák azonban a jegyvizsgálók segítségére lehetnek.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.09.24.
maszktagadók vonat jegykezelők testkamera maszk MÁV

Bár mind a megállókban, mind a MÁV járatain kötelező maszkot hordani az utasoknak, múlt héten mégis 172 percet késtek a vonatok, mert 10 esetben nem viselték a védőeszközt, egy kalauzt pedig meg is támadtak.

Május 4-e óta kötelező maszkot hordani minden tömegközlekedési eszközön, szeptember 15-től pedig kizárhatóak az utazásból mindazok, akik egyáltalán nem vagy nem helyesen hordják az orrukat és szájukat eltakaró maszkot a MÁV-START és a Volánbusz járatain. Súlyosabb esetben rendőri intézkedést is kérhetnek az ellenőrök, akik szabálysértési eljárást kezdeményezhetnek. A szabályszegőkre pedig 10 ezertől 50 ezer forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak.

 

A szigorú szabályok ellenére az elmúlt héten összesen 10 esetben kellett intézkednie a jegykezelőknek (Fotó: MÁV)

172 perces késés

A szigorú szabályok ellenére az elmúlt héten összesen 10 esetben kellett intézkednie a jegykezelőknek, mert néhány utas nem viselt maszkot. Az egyik balatoni járaton pedig meg is ütötték emiatt az ellenőrt, akinek orvosi segítségre volt szüksége. Az ügyben rendőri intézkedés is történt a MÁV pedig feljelentést tett.

A testkamera lehet a megoldás

A tapasztalatok szerint a jegyvizsgálók bántalmazásának megelőzésében nagyon hatékony eszköz a testkamera alkalmazása, a kis kamera jegyellenőrökön lehet és mindent rögzít. A MÁV idén év végéig, a már meglévő 108 mellé további 66 darab új testkamerát telepít az eddigieken túl új helyszínekre is: a Keleti pályaudvarra, Komáromba, Miskolcra, Sátoraljaújhelyre, Füzesabonyba, Záhonyba, Szegedre és Tapolcára. A jegyvizsgálók tapasztalatai azt mutatják, hogy a mobilkamerák láttán az utazók együttműködőbbé váltak. Az utóbbi években egyébként csökkent a súlyos konfliktusok száma a vonatokon, reméljük ezen a járvány második hulláma sem változtat.

  • 2018-ban 123
  • 2019-ben 70
  • Idén augusztus végéig pedig 48 esetben bántalmaztak jegyvizsgálót szolgálatteljesítés közben.
  • 1 nap alatt 32 esetben volt szükség rendőri intézkedésre az országban

    Hétfőtől nemcsak az utazás során a járművön, hanem a megállókban, az állomásokon, várótermekben és jegypénztárokban is kötelező maszkot viselni. A szabályokat azonban nem mindenki tartja be, az elmúlt napokban összesen 81 esetben volt szükség rendőri intézkedésekre emiatt.

    Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs sajtótájékoztatóján tegnap elmondta, hogy 24 óra alatt 32 esetben intézkedtek a rendőrök. Ezek közül öt esetben a tömegközlekedésben, további 27 esetben üzletekben és más helyeken kellett intézkedniük a rendőröknek.

    Budapesten is büntetnek

    A BKK járatain is kötelező a maszk. Pénzbüntetés is jár, ha nincs rajtunk maszk vagy nem szabályszerűen viseljük azaz az orrot és a szájat eltakarva. Az ellenőrök a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága munkatársainak közreműködésével nagyobb létszámmal dolgoznak.

    A Metropol a Keleti pályaudvarnál kérdezte az utasokat:

    Erzsébet: Ha ez a szabály, be kell tartani

    Erzsébet Pápáról érkezett vonattal a fővárosba és a hosszú út alatt minden utason látta a maszkot. - Nemcsak a vonaton, hanem a megállókban is mindenki viselte. Szerencsére az én környezetemben még senki nem kapta el a vírust, jó lenne ha ez így is maradna, ezért mindig rajtam van a maszk. Ha ez a szabály, be kell tartani – mondta a Metropolnak.

    Sándor: Meg kellene érteni, hogy kötelező

    - Fontos, hogy minden olyan helyzetben legyen rajtunk, ahol közel vannak egymáshoz az emberek – kezdte Sándor, aki meglepődött mikor hallott a vonatok 172 perces késéről. - Sajnálattal hallom, hogy ez történt, az embereknek meg kellene érteniük, hogy ez kötelező és a mi érdekünket szolgálja. Aki a jegyet megveszi, az vegye tudomásul, hogy fel kell vennie.

    Andrea: Hordják a maszkot, csak sokszor rosszul

    - Én azt látom, hogy hordják a maszkokat, viszont nem szabályszerűen viselik. Többeknek nem takarja az orrát vagy csak az állukig húzzák fel. Ez elég nagy probléma, így nem védi meg őket – magyarázta Andrea, akit felháborított mikor olvasta a MÁV maszk mulasztásairól szóló közleményt. - Elképesztő, hogy mik történnek. Teljesen abszurd az egész.

    Zsolt: Bárhova megyek, van nálam maszk

    A nyugdíjas Zsolt tudja, hogy a veszélyeztetett korosztályba tartozik, ezért bárhová megy, a maszk van nála. - Szükséges használni, és fontos, hogy helyesen viseljük. Én is tapasztalok sajnos kirívó eseteket az utcán és a vonaton is – mondta.





    Ezeket olvastad már?
    Visszatér a forró nyár: ilyen idővel búcsúzik az április

    Visszatér a forró nyár: ilyen idővel búcsúzik az április

    „A gyerekemmel akarok lenni” – zokogta a fiát gyászoló édesanya, majd megtörtént a dráma

    „A gyerekemmel akarok lenni” – zokogta a fiát gyászoló édesanya, majd megtörtént a dráma

    Ekkora árzuhanás várható a hazai benzinkutakon - a kormány nem engedi elszabadulni az árakat

    Ekkora árzuhanás várható a hazai benzinkutakon - a kormány nem engedi elszabadulni az árakat

    Tragédiába fulladt a szex az első randin, meghalt egy 19 éves lány

    Tragédiába fulladt a szex az első randin, meghalt egy 19 éves lány

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás