RETRO RÁDIÓ

Megszólalt a protokollszakértő: ez vár Camillára, III. Károly feleségére

II. Erzsébet királynő halála az egész világot megrázta. Elvesztése után sokan kételkednek abban, milyen módon fejlesztheti III. Károly király tovább a monarchia népszerűségét.Megosztás
Szerző: metropol
2022.09.28. 08:30
királyi hitves

A Metropolnak nyilatkozó protokollszakértő szerint van esély a szép jövőre. Szeptember 8-án, nem sokkal délután fél öt után bejelentették II. Erzsébet királynő halálát. Az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség uralkodója hetven éven át ült a trónon, regnálása alatt pedig számtalan politikai és magánéleti vihart élt át. Mégsem mondott le soha, tartotta magát az esküjéhez, miszerint élete legyen akár rövid vagy hosszú, de azt a brit nép szolgálatába helyezi. 96 éves korában hunyt el és sosem mondott le: haláláig uralkodott. Utódja elsőszülött gyermeke, III. Károly, egykori walesi herceg lett, akire most iszonyatos teher hárul, hiszen a világ egyik legjelentősebb történelmi személyiségét váltja a brit trónon. A Metropol annak járt utána, milyen nehézségekbe ütközhet az új király.

III. Károly néven vette át az uralkodást II. Erzsébet fia Fotó: MTI/AP/PA pool/Yui Mok

Éveken át várt a trónra

Sokak által irigyelt, mégis kegyetlen feladatot kap a mindenkori brit trónörökös: egész életében arra nevelik, hogy mi lesz a feladata akkor, amikor a szülője elhalálozik. Károly – egykori walesi herceg – 73 éves koráig megmaradhatott gyermeknek. Eddig élt az édesanyja, aki egész életében mellette volt és támogatta, mégis ambivalens érzések keríthetik hatalmába az egyszerű embereket. Hiszen gyermekkora óta trónörökös volt, de bár megkapta az élettől azt az ajándékot, hogy időskoráig valakinek a gyermeke lehetett, mégis ő lett a brit történelem legtöbb ideig uralkodásra váró trónörököse.

Válás, majd újraházasodás

1996-ban, több év különélés után II. Erzsébet királynő megelégelte elsőszülött gyermeke magánéleti botrányait. Jóllehet, Diana hercegnét tökéletes leendő királynénak tartották, az uralkodó végül engedélyezte Diana és Károly válását. Diana hercegné 1997-es halála után Károly herceg még éveken át nem vállalta fel a szerelmét Camilla Parker-Bowlesszal, a nővel, akihez tinédzserkora óta mély érzelmek fűzték. Camilla és Károly szerették egymást. De kapcsolatuk nem teljesedhetett be, mert Camilla nem felelt meg az udvari elvárásoknak. 2005-ben végül a herceg elvehette gyerekkori szerelmét feleségül, de elvált emberekként csakis polgári szertartás keretein belül kelhettek egybe. Vajon most, hogy Károly király lett, mi lehet a szerepe a jövőben Camillának, akinek a férje a királynő halála óta az anglikán egyház fejévé vált?

Camilla és Károly is elvált emberként házasodott össze Fotó: AFP

A királynő engedélye

„Camilla ezentúl is kíséri majd a királyt bizonyos eseményekre, de valószínűleg jótékonysági tevékenységeket folytat majd. Jóllehet, mindketten elvált emberként házasodtak össze, de miután a királynő még életében engedélyezte Kamilla számára a jövőbeli királyi hitves elnevezést, ez felülírja az alapvető szabályokat. A királynő elfogadta Camillát Károly párjaként, ezzel megoldva a problémát, miszerint a jelenlegi király nem házasodott össze a feleségével az anglikán egyház szertartásán belül, csak egyházi áldást kaptak” – mondta el a Metropolnak Görög Ibolya protokollszakértő.

Görög Ibolya protokollszakértő válaszolt a Metropol kérdéseire Fotó: Görög Ibolya

A nép elfogadta Camillát

A királyi családot jól ismerő protokollszakértő a Metropolnak elmondta, miként vélekednek a britek az új királyuk hitveséről.

„Kint élő ismerőseimtől tudom, hogy amióta összeházasodtak, a britek elfogadták Camillát. Vitathatatlan, hogy nem övezi őt olyan nagy figyelem és nincs része akkora népszerűségben, mint egykor Dianának, de megbékéltek a helyzettel” – fogalmazott Görög Ibolya.

Ezeket olvastad már?
Kiderült, ki nyerte a Csináljuk a fesztivált! műsorát! Ez lett az évszázad magyar slágere

Kiderült, ki nyerte a Csináljuk a fesztivált! műsorát! Ez lett az évszázad magyar slágere

Kiderült az igazság, így halhatott meg valójában Máté Péter

Kiderült az igazság, így halhatott meg valójában Máté Péter

Kórházba került és meghalt a Rendőrakadémia sztárja

Kórházba került és meghalt a Rendőrakadémia sztárja

Ajjaj! Idén sem tudja megtartani az esküvőt Szuperák Barbi és Jolly. Ez van a háttérben

Ajjaj! Idén sem tudja megtartani az esküvőt Szuperák Barbi és Jolly. Ez van a háttérben

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás