RETRO RÁDIÓ

Nyaralás alatt se fizessen az adataival!





Hiába próbálunk nyaralás alatt digitális detoxot tartani, óhatatlanul szembesülünk azzal, hogy pihenés közben is szükségünk van információkra. Mit érdemes megnézni a környéken, milyen lesz az időjárás? – ezekre a kérdésekre legkönnyebben az interneten találjuk meg a választ. De vajon biztonságban vannak-e az adataink egy hotel vagy étterem wifihálózatán?



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.08.25.
biztonság

Egy átlagos egyhetes nyaralás során hozzávetőleg 100-120 alkalommal keresünk az interneten, amit jellemzően a szállás wifihálózatán vagy a városban kóborolva, étteremben vagy közterületen elérhető nyilvános szolgáltatón keresztül teszünk. Ezek a nyilvános hálózatok azonban veszélyeket hordoznak. Amint csatlakozunk a kiszemelt hálózatra – függetlenül attól, hogy az jelszóval védett-e –, az internetes forgalmunk annak tulajdonosa kezében lesz, aki így megfigyelheti a webfelületen elküldött jelszavainkat, érzékeny adatainkat, vagy akár bele is olvashat a levelezésünkbe.

A helyzet azonban nem ilyen vészes, ha a hálózaton titkosított az adatforgalom. A közbeékelődéses támadások viszont ennél is veszélyesebbek, ilyenkor ugyanis valójában nem a kívánt kiszolgálóval, hanem a támadóval kommunikálunk, aki csak közvetíti a kapcsolatot. Ezt onnan vehetjük észre, hogy a wifire való csatlakozás után egy tanúsítványt kell elfogadnunk, és letöltenünk az eszközünkre. Ebben az esetben a kapcsolat valójában nem titkosított.

– Publikus wifikapcsolat esetében a Windows rendszerű gépeken érdemes a „nyilvános hálózat” beállítást választani, mert ilyenkor a számítógép bekapcsolja a tűzfalat, valamint kikapcsolja a hálózati felfedezést és a fájl- és nyomtatómegosztást. Volt már olyan eset, hogy egy hotel belső wifijén keresztül, alkalmazásfrissítésnek álcázva törték fel a vendégek eszközeit – magyarázta Molnár Levente, a Quadron Kibervédelmi Kft. információbiztonsági szakértője.

– De akkor mit tehetünk? Lehetőleg óvakodjunk az ingyenes szolgáltatóktól, ugyanis ezek használatának is ára van – vagy az adatainkkal fizetünk, vagy limitált szolgáltatást kapunk. Érdemes a célnak megfelelő szolgáltatást keresni, és elolvasni a felhasználási feltételeket. Létezik kifejezetten médiasugárzásra vagy például fájlcserére használható VPN (Virtual Private Network). A nyugati országokban igen népszerű a NordVPN szolgáltatása, feltehetően azért, mert abban a régióban sokkal tudatosabbak az internetezők, ha a digitális magánszférájukról van szó. Egyszerű és ingyenes megoldás a sokak által használt ProtonMail VPN-szolgáltatás, a ProtonVPN is.

Nyaralás alatt sem tudunk elszakadni telefonunktól Fotó: GettyImages

 





Ezeket olvastad már?
Mesterséges intelligencia által kreált modelleknek rendeznek szépségversenyt

Mesterséges intelligencia által kreált modelleknek rendeznek szépségversenyt

Óriási bejelentést tett a NASA: megtörtént az újabb történelmi holdra szállás

Óriási bejelentést tett a NASA: megtörtént az újabb történelmi holdra szállás

5 hétköznapi jel, ami arra utal, hogy Téged is raboltak már el ufók

5 hétköznapi jel, ami arra utal, hogy Téged is raboltak már el ufók

Csupán ezek az emberek élhetik túl a 2023-as világvégét: aggasztó számokat közölt az időutazó

Csupán ezek az emberek élhetik túl a 2023-as világvégét: aggasztó számokat közölt az időutazó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás