Megvan az első magyar érem, Halász Bence nagy eredményt ért el





Halász Bence az éremért lépett dobókörbe a férfi kalapácsvetés döntőjében vasárnap. A vb-bronzérmes és Eb-második versenyző az első kör után vezetett, végül pedig a harmadik helyen zárt, ezzel meglett az első magyar érem a budapesti atlétikai világbajnokságon!



Megosztás
Szerző: hc
Létrehozva: 2023.08.20.
Módosítva: 2023.08.20.
2023-as budapesti atlétikai világbajnokság Halász Bence kalapácsvetés

Halász Bence augusztus 20-án, délután 17:50-től szállt harcba a világbajnoki címért a férfi kalapácsvetés döntőjében a budapesti atlétikai világbajnokságon. A vb-bronzérmes és Eb-második versenyző az első csoportban első kísérletével túldobta a 77 méteres selejtező szintet, a kalapács 78,13 méternél ért földet, így jutott be a fináléba. A kiskunhalasi sportoló parádésan szerepelt és végül a harmadik helyen zárt!

Halász Bence a harmadik helyen zárt a kalapácsvetés világbajnoki döntőjében Budapesten  Fotó: Csudai Sándor / Origo

Halász a 12 fős mezőnyből óriási üdvrivalgás közepette az ötödik helyről dobhatott, első dobása rögtön szenzációsra sikeredett, 80 méter 82 centinél ért földet a kalapács, amivel rögtön át is vette a vezetést. További öröm, hogy ez a dobás egyben az idei legjobb eredménye is lett. Az első kör után Halász állt az élen, őt követte a kanadai Ethan Katzberg 80,18-al, valamint a lengyel Pawel Fajdek kereken 80 méterrel.

A második körben Halász próbálkozása érvénytelen lett, Wojciech Nowicki pedig 80,70-es eredménnyel felzárkózott a második helyre. Katzberg újfent 80 méter fölé jutott, ám a kiskunhalasi sportoló két kör után is maradt az élen. A harmadik dobásnál Halász tovább javított és 81,02-re javított, ám utólag sajnos elvették tőle ezt az eredményt. A dobások végén  Gabriel Kehr (Chile), Michail Anastasakis (Görögország), Adam Keenan (Kanada), Diego Del Real (Mexikó) búcsúzott a küzdelemtől.

Nowicki a negyedik kísérletnél robbantott és 80,83-as eredményével átvette a vezetést, mindössze egy centiméterrel előzte meg Halászt, aki 80,59-el nem tudott javítani. A dráma fokozódott, az ötödik vetésnél Katzberg elképesztő országos csúccsal, 81,25-tel az élre állt, de Nowicki is javított 81,02-re, Halász 79,94-el visszacsúszott a dobogó harmadik fokára. Az utolsó körben sem Halász, sem pedig Nowicki nem tudott javítani, ezzel eldőlt a világbajnoki cím sorsa.

A versenyt végül Katzberg nyerte, az ezüstérem Nowickié, a bronzérem pedig Halászé lett. Fajdek éppen csak lemaradt éremről, az ukrán Mykhaylo Kokhan az ötödik, az amerikai Daniel Haugh a hatodik, a norvég Eivind Henriksen hetedik, az amerikai Rudy Winkler pedig a nyolcadik pozícióban zárt.

Jegyek kaphatók az atlétikai világbajnokságra a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon. A délelőtti jegyek egységesen 3000 forintba kerülnek, míg az esti programokra a hétköznapi versenynapokon 6900, hétvégén 8900 forinttól indulnak a jegyárak. Összesen 9 esti és 5 délelőtti program lesz a világbajnokság alatt, és 6 ingyenesen látogatható utcai versenyt rendeznek, amelyek rajtja és célja a Hősök terén lesz. A női maraton augusztus 26-án, a férfimaraton 27-én reggel 7-kor rajtol. 





 

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás