A budai hegyek beépülése a reformkortól a második világháborúig





A budai hegyek már a 19. században népszerű kirándulóhelynek számítottak, a század végétől pedig egyre több családi ház épült a környéken.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.09.11.
budai

Ezt a folyamatot az első világháború lelassította, viszont az 1920-as évek második felétől ismét lendületet vett. Az első modern, telepszerű családiház-sor a Napraforgó utcában épült fel, 1931-ben. A tervezők neves sorában ott találjuk Kozma Lajost, a Nagy Imrének egykor otthont adó, Orsó utcai Bauhaus épület alkotóját is.

Fotó: Facebook

Katona Csaba, a BTK Történettudományi Intézet történésze az előadásában áttekinti a budai hegyek beépítésének folyamatát, különös tekintettel a Bauhaus stílusú házak megjelenésére. Majd Fodor Fanni, a Nagy Imre Emlékház muzeológusa mutatja be az emlékház kiállítását és épületét, felvillantva egykori lakóinak sorsát is.

A programon való részvételhez előzetes regisztrációt kérnek, a [email protected] e-mail címen, vagy a 061-392-50-11 /103-as telefonszámon.

Időpont: szeptember 11., 10 óra

Helyszín: Nagy Imre Emlékház (Orsó utca 43. Budapest 1026)





Top hírek

mozi

Szegény párák – Bem mozi

Korának előítéleteitől szabadon, Bella roppant iramban fejlődik, hogy szándékának eleget téve kiálljon az egyenlőség és szabadság mellett.







Hírlevél-feliratkozás