RETRO RÁDIÓ

Király: Olyan Európát akarunk, ahol idős és fiatal egyaránt otthon van, és biztonságban érezheti magát!





Kettős kérdéssel: Unokáink is látni fogják?- Merre tovább, Európa? címmel szervezett konferenciát a Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) együttműködésével az idősek világnapján. A generációkat összekötő találkozón Kásás Zoltán világ-és Európa-bajnok vízilabdázó is megosztotta gondolatait az életről.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.10.01.
I. kerület XI. kerület FICSAK KINCS idősek világnapja

Király Nóra, a FICSAK alapítója köszöntőjében elmondta, azért tartják fontosnak az immár hagyományos idősek világnapi konferenciájukat, mert itt lehetőség van a politikai döntéshozókkal, művészekkel, sportolókkal, közéleti személyiségekkel való közös „eszmecserére”. „Találkozási pont ez a generációk között, ahol a világ aktuális kihívásaira keressük a választ. A tét nagyon nagy: unokáink is látni fogják-e a felmenőink erőfeszítéseit, élvezhetik-e az általuk létrehozott értékeket? – fejtette ki Király Nóra. Az ötgyermekes családanya hozzátette, ami Európa jövőjét illeti, az organikus fejlődésben hisznek, azt keresik, ami a hagyományra építve újít meg. „A családban ezt az idősek képviselik, Európa tekintetében a keresztény-zsidó gyökerek. Olyan Európát akarunk, ahol idős és fiatal egyaránt otthon és biztonságban érezheti magát.

Antal Emese dietetikus, Dr. Csató Gábor, Király Nóra, dr. Rétvári Bence, Fürész Tünde, Kásás Zoltán (Fotó: Máté Krisztián)

A nagymama, nagypapa kincset ér!

Fürész Tünde, a KINCS elnöke úgy fogalmazott, Magyarországon „erőforrásként tekintünk az idősekre”, a családban való szerepükre. „ A nagymama, nagypapa kincset ér! – jelentette ki a KINCS elnöke, hozzátéve, hogy egy közelmúltban végzett felmérés szerint 10 megkérdezett közül 9 szívesebben vállal gyermeket, ha van nagyszülői segítség. „Azok a 25 év alattiak, akiknek jó a kapcsolatuk a nagyszüleikkel, több gyermeket szeretnének, és nagycsaládban képzelik el a jövőt.”

Rétvári: Még a szabadságunkat is szüleinknek, nagyszüleinknek köszönhetjük (Fotó: Máté Krisztián)

Az idősek biztonsága a cél

A konferencián felszólalt dr. Rétvári Bence parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes is, hangsúlyozva, hogy a kormány - és a covid-járvány alatt az operatív törzs - intézkedéseivel mindig az időseket védte. „Fontosak nekünk, itt, Közép-Európában még a szabadságunkat is nekik köszönhetjük, ők építették újra az országot, kórházainkat, templomainkat. Az ő biztonságukat kívánjuk anyagilag is megvédeni, ezt szolgálta a rezsicsökkentés, a nyugdíjrendszer biztos alapokra helyezése, és a miniszterelnök úr által most bejelentett 80 ezer forintos nyugdíjprémium is, amelyet minden idős ember megkap a generációk közti szolidaritás alapján.”

Csató Gábor: Az idősek a jövőben is számíthatnak ránk! - Önök is segítsenek nekünk: vegyék fel az oltást! (Fotó: Máté Krisztián)

Minél kevesebbet találkozzanak a mentősökkel!

Dr. Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója 8500 bajtársa nevében is köszöntötte az időseket, megosztva velük azt a személyes élményét, hogy 2002-ben, amikor belépett a mentősök kötelékébe, pontosan tudta, hogy nem véletlen, hogy neki is ezt az utat kell járnia, hiszen dédapja is mentőápoló volt. A főigazgató az idősek világnapján azt kívánta az ünnepelteknek, hogy minél kevesebbet találkozzanak velük, vagy legfeljebb csak az ilyen beszélgetős alkalmakon. „Maradjanak egészségesek minél tovább, de legyenek biztosak benne, hogy a jövőben is számíthatnak ránk.” Csató Gábor arra is felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy az idősek az oltással tudják segíteni a mentősök munkáját, arra biztatva mindenkit, hogy vegye fel akár a harmadik oltást is.

Kásás Zoltán: A mozgás szellemi frissességet is ad (Fotó: Máté Krisztián)

Mozogjunk, és töltsünk minél több időt egészségesen az unokáinkkal!

A 75 esztendős Kásás Zoltán világ-és Európa-bajnok vízilabdázó elmesélte, mekkora élmény számára, ha a feleségével felsétál a budai várba, és látja azt a sok csodát, amit ez a kormány létrehoz, felújít. „Örömmel tölt el, hogy ezt az unokáink is látni fogják. Ami Európát illeti, látjuk, merre tart, sajnos. Az az érzésem, laikusként, hogy Európa kettévált – a korábban csodált nyugati része a veszte felé rohan, mi, itt Kelet-Európában még gondolkodunk, és ha ez így marad, lesz, mit átadjunk az unokáinknak.” A vízilabdázó hozzátette, ő ugyan a sport világából érkezik, de innen nézve is az a meglátása, hogy minden őrület nyugatról jön. „Itt van például ez a Pride-felvonulás. Javasolnám, hogy ne mindig a fővárosban legyen, vigyék le egyszer az Alföldre is vagy a Hortobágyra, ott a rideg tartású szürkemarhákat biztos nem zavarná.” Európával kapcsolatos gondolatai mellett Kásás Tamás a család, a közös élmények, a mozgás fontosságát emelte ki. „Két szelet zsíros deszkával eltöltöttük a nyarat az uszodában, és boldogok voltunk, telefon-internet nélkül. Ezt ma már nehéz elmesélni az unokáknak, akárcsak a 2006-os eseményeket, ezért is jó, hogy ezt a filmet most megcsinálták.” A világbajnok-és Európa-bajnok veterán sportember hozzátette, a gyerekeinknek példaképekre van szükségük, nem nevesincs celebekre. „A sportban, ott melózni kell, az eredményért keményen megdolgozni. A sport munka, rendszeresség, fegyelem, egymás megbecsülésére, egészséges gondolkodásra tanítja a fiatalokat. Aki sportol, általában ritkábban betegszik meg, ez is az egészséges nemzet titka. Az aktív testmozgás agyi, szellemi frissességet is ad.” Az időstársakhoz fordulva mindenkit arra biztatott, mozogjanak minden nap, hogy minél tovább élvezhessék egészségben, szeretetben, tisztán látással gyermekeik, unokáik társaságát.





Ezeket olvastad már?
Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Minden készen áll Ferenc pápa látogatására

Minden készen áll Ferenc pápa látogatására

Békepárti, migrációellenes republikánus sztárpolitikus tart előadást Budapesten

Békepárti, migrációellenes republikánus sztárpolitikus tart előadást Budapesten

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás