
Böjtös édesség: máktojások túróból
A húsvétig tartó böjti időszakban is jólesik néha a süti.
A Várkert Bazárban, az Öntőház udvarban nyílt meg az új étterem. A VarjúVár közkedvelt túrógombócát ráadásul cikkünk után bárki otthon is elkészítheti.
VarjúVár nyílt a Várkert Bazárban. A VakVarjú étteremcsalád legújabb fiókája az Öntőház udvaron várja a gasztronómia területén is a történelmi hagyományok és a modern megoldások harmóniáját kedvelő vendégeket.
„Az I. kerületben olyan közösséget szeretnénk építeni, ahol a hagyomány és megújulás jegyében összekötnek minket a kulturális események, rendezvények. Ehhez olyan vállalkozásokra is szükség van Budavárban, mint a VakVarjú étteremcsalád, amelynek számára a közösségi élet, az összetartozás és az innováció egyaránt kiemelten fontos” – fogalmazott Böröcz László, az I. kerület polgármestere.
A VarjúVárban nemcsak az ételek jelenítik meg a zöldségek színeit. Egymást váltja itt a padlizsán, a sütőtök és a mélyzöld szín, a székek kárpitját a budai vár környékére egykor szintén jellemző termények gazdagítják – a zöldségeket ábrázoló mintához a mesterséges intelligencia segítségét vették igénybe.
Az ünnepélyes megnyitón Semsei Rudolf, a VakVarjú étteremcsalád tulajdonosa elmondta, hogy ízletes fogásaikkal és a VakVarjúra jellemző figyelmes kiszolgálással törekednek vendégeik lelkének megérintésére, mert minden percüket élménnyé akarják varázsolni a VarjúVárban, hogy minél többször visszatérjenek ebbe az otthonos és barátságos fészekbe. Elsősorban magyar törzsvendégekre szeretnének építeni, akik viszik az étterem jó hírét, ami ezután a turistákat is vonzani fogja. Semsei Rudolf és felesége, Dobay Eszter azt is elmondta: házaspárként, a saját családjukban is központi szerepet tölt be az asztalközösség, és ugyanerre biztatják a vendégeket a VarjúVárban is.
Természetesen nem feledkeztek el a család aprajáról sem, ebben a fészekben is gyereksarok várja a fiókákat. A VakVarjú család egységeiben már megszokott módon itt is áldással kezdődött a vendéglátás: az itt dolgozókat, ide érkezőket Szkaliczki Csaba Örs, a Budapest-Szentimrevárosi Szent Imre-plébánia plébánosa áldotta és szentelte meg a VarjúVárat.
Ami az ételeket illeti, önmagukért beszélnek, tavasztól a tetőtéri panoráma is kitárul, az estéket pedig élő zongorajáték teszi még hangulatosabbá a VarjúVárban.
A VarjúVár megnyitásakor természetesen bekéredzkedtünk a konyhába is, hogy meglessük és olvasóinknak megmutathassuk, hogyan készülnek a finomságok a kulisszák mögött.
Balogh Krisztián kreatív chef Varjú Gazda Túrógombócát ajánlotta nekünk, aminek rögtön megszereztük az alapreceptjét is, hátha néhányan próbálkoznánk otthon is…
1 kg Csengő túró
24 dkg búzadara
4 db egész tojás
mézes-bodzás tejföl
se só, se cukor
A tálalásnál kezdünk egy mézes-bodzás tejföllel, ami jó sok, mert az adja meg az íze javát ennek a desszertnek! Aztán a barna vajas, pirított pankómorzsában meghempergetjük az egy adagnyi, 3 túrógombócunkat, majd bogyós gyümölcsökkel dekoráljuk, és sok szeretettel ajánljuk.
Természetesen előzőleg a túró, búzadara és tojás masszájából forró, enyhén sós vízben kifőzték a gombócokat.
Balogh Krisztián kreatív chef a VarjúVárbeli első adag túrógombócát Semsei Rudolf, az étteremcsalád tulajdonosa tesztelte, még a tányért is kinyalta!
Mutatjuk azt is, hogyan tálalja Balogh Krisztián a muflont vadas módra:
A húsvétig tartó böjti időszakban is jólesik néha a süti.
Íme egy sós sajttorta céklával és sütőtökkel! Mutatjuk a receptet.
Itt a finom mindenmentes sütemény receptje!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre