
Fitt fasírt kacsamellből - zsemle helyett répával
Így kell fasírtot csinálni kacsahúsból, kenyérmentesen!
Szeretjük, ha télen is hozzájutunk olyan gyümölcshöz, ami éppen nem terem, ezért készítünk lekvárt. Most egy olyan befőzési módot ajánlok, amely nem a hagyományos, tartósítószeres, vagy fejére állított üvegezős technikával menti át a téli szezonra a gyümölcshúst, hanem a fagyasztóban őrzi meg a nyár és az ősz ízét-illatát. Ezúttal szilvából, úgy, hogy egy füst alatt egy kis ivólével és gyümölcsalapú nasival is kényeztessük magunkat.
2 kg szilva (nem ringló)
víz
gyümölcsvelő, darált dió, kókuszreszelék, gesztenyemassza, édesítőszer, ha kell
A szilvát megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk, így beletesszük egy széles lábosba. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje a gyümölcsdarabokat.
Amikor már 5-10 percet rotyogott a szilva a vízben, akkor egy fedő segítségével leöntjük a levet, ha szükséges egy szűrőn keresztül áttöltjük csavaros üvegbe, vagy rögtön felhajtunk belőle egy pohárral. Én még melegen is szeretem a friss szilvalét. Az üveget a hűtőben tároljuk, míg el nem fogy a gyümölcslevünk.
Miután leöntöttük az ivólét, tovább rotyogtatjuk a szilvát, amíg lekvárrá összeáll. Ízlés szerint, ha lehűlt, így darabba hagyjuk, vagy ha homogén masszává turmixolva műanyag dobozokban a mélyhűtőbe tesszük, és innen vesszük elő adagonként, ha a kenyérre vagy a joghurtba tennénk egy kis gyümölcslekvárt.
Az így eltett lekvárhoz sem cukrot, sem tartósítószert nem kell adni. Tisztán csak a gyümölcs íze marad télire, romlatlanul.
Ha egy kis nasira vágyunk, vegyünk ki a felfőzött gyümölcshúslekvárból egy adagot, keverjünk hozzá darált diót vagy gesztenyemasszát. Tegyük be a hűtőbe dermedni, aztán golyócskákat formázva hempergessük be kókuszreszelékbe, és nassoljunk egészségeset!
Így kell fasírtot csinálni kacsahúsból, kenyérmentesen!
Géza atya borral ajánlja a tiramisut.
Örömteli csapatmunkában készült a 4500 szeletes Dobos.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre