Lekvárbefőzés másképp – Így is lehet gyümölcsöt eltenni!

Szeretjük, ha télen is hozzájutunk olyan gyümölcshöz, ami éppen nem terem, ezért készítünk lekvárt. Most egy olyan befőzési módot ajánlok, amely nem a hagyományos, tartósítószeres, vagy fejére állított üvegezős technikával menti át a téli szezonra a gyümölcshúst, hanem a fagyasztóban őrzi meg a nyár és az ősz ízét-illatát. Ezúttal szilvából, úgy, hogy egy füst alatt egy kis ivólével és gyümölcsalapú nasival is kényeztessük magunkat.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.10.23.
lekvárfőzés másképp Így tedd el a gyümölcsöt!

Hozzávaló

Gyümölcslekvár

2 kg szilva (nem ringló)

víz

Gyümölcsvelős golyócska

gyümölcsvelő, darált dió, kókuszreszelék, gesztenyemassza, édesítőszer, ha kell

Csak a gyümölcs maga - se cukor, se tartósító! (Fotó: Fodor Erika)

Elkészítés

Ezt muszáj átmenteni télire is! (Fotó: Fodor Erika)

Gyümölcslekvár

A szilvát megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk, így beletesszük egy széles lábosba. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje a gyümölcsdarabokat.

Ivólé

A napi és a heti adag természetes és finom vitamin (Fotó: Fodor Erika)

Amikor már 5-10 percet rotyogott a szilva a vízben, akkor egy fedő segítségével leöntjük a levet, ha szükséges egy szűrőn keresztül áttöltjük csavaros üvegbe, vagy rögtön felhajtunk belőle egy pohárral. Én még melegen is szeretem a friss szilvalét. Az üveget a hűtőben tároljuk, míg el nem fogy a gyümölcslevünk.

Rotyog a szilva (Fotó: Fodor Erika)

Miután leöntöttük az ivólét, tovább rotyogtatjuk a szilvát, amíg lekvárrá összeáll. Ízlés szerint, ha lehűlt, így darabba hagyjuk, vagy ha homogén masszává turmixolva műanyag dobozokban a mélyhűtőbe tesszük, és innen vesszük elő adagonként, ha a kenyérre vagy a joghurtba tennénk egy kis gyümölcslekvárt.

Dobozokba adagolva mehet a mélyhűtőbe! (Fotó: Fodor Erika)

Tuti Tipp

Az így eltett lekvárhoz sem cukrot, sem tartósítószert nem kell adni. Tisztán csak a gyümölcs íze marad télire, romlatlanul.

+1Tipp

Gyümölcsgolyó - szilvahúsból (Fotó: Fodor Erika)

Ha egy kis nasira vágyunk, vegyünk ki a felfőzött gyümölcshúslekvárból egy adagot, keverjünk hozzá darált diót vagy gesztenyemasszát. Tegyük be a hűtőbe dermedni, aztán golyócskákat formázva hempergessük be kókuszreszelékbe, és nassoljunk egészségeset!









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás