Lerántotta a leplet Boros Vali: ilyen a jó sonka, és még azt is elárulta, hogyan lehet a legjobban elkészíteni





Sonkalázban égnek a háziasszonyok, mindenki a tökéletes verziót szeretné letenni a többi finomság mellé a húsvéti asztalra. Igen ám, de a sonkafőzéssel lehet hibázni bőven! Jobb átgondoltan nekifutni a feladatnak.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.03.30.
ünnepi ételek

Sokan osztják az észt a sonkafőzéssel kapcsolatban, de az igazán belevaló sonkaügyi illetékes inkább Szabolcsban, mint Budapesten él. Boros Vali a Facebookon lett országosan ismert háziasszony, népszerűségét mutatja, hogy a Vali Hagyományos konyhája című saját csoportját csaknem 75 ezren követik. Valamit tehát csak tud Valika! A Ripost7 tőle kért tanácsot, milyen sonkát érdemes vásárolni, és azt hogyan lehet a legjobban elkészíteni.

A füstöltnek egy óra előáztatás kötelező!

A jó sonka nem száraz és nincs túlfüstölve. A legjobb, ha piacról, magyar gazdától szerezzük be. Az, hogy kötözött vagy parasztsonka, netán tarja vagy csülök, nem is annyira lényeges, az alapanyag legyen jó. A megfelelő helyről beszerzett sonkát én először mindig egy órára hideg vízbe áztatom, ha esetleg erősen füstös az illata, ez elveszi a bántó intenzitást. Aztán ugyanebben a vízben rakom fel főni. A fazékba teszek még néhány babérlevelet és egy marék szemes borsot, valamint reszelek bele néhány gerezd fokhagymát. Nem egészben szoktam belerakni, mert így jobban átmegy az íze…

Hogy meddig főzöm? Megmondom őszintén, még sosem mértem az időt, de lassú lángon jó sokáig hagyom a tűzön. Akkor jó a sonka, ha a húst könnyű megszúrni, amikor a villa szinte becsusszan a csontig. Szerintem ebben nemigen van hibalehetőség, az viszont fontos, hogy a puhára főtt sonkát mindig a saját főzőlevében hagyom kihűlni, így nem szárad ki.”

Boros Vali elárulta, a jó sonka nem száraz és nincs túlfüstölve
(Fotó: Ripost)

Lehet a sonka könnyedebb is!

„A klasszikus füstölt sonka mellett évek óta készítek úgynevezett préselt sonkát húsvétra. Ez nem füstölt ugyan, viszont sokkal üdébb, könnyebb, nálunk valamiért gyorsabban is fogy. Ehhez jó vastag, legalább 2 kilós combszeletet kell vásárolni. A combot alaposan besózom, majd egy tálban 3 napra a hűtőbe teszem, naponta átforgatom. A 4. napon vizes pácot készítek 4-5 babérlevél, kb. 20 szem fekete bors, egy egész fej hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, pár szem koriandermag felhasználásával, ebbe a pácba rakom a sós combot és hagyom egy hétig a hűtőben állni. Mikor letelt a hét, kiveszem a vizes pácból és beletuszkolom a sonkaprésbe, lezárom és egy egész éjjelre a hűtőbe rakom a préssel együtt.

Másnap egy nagy fazékba vizet töltök, beleállítom a prést és 80 fokon tartom 4,5 órán keresztül. Kiveszem, lehűtöm és visszarakom a hűtőbe. Reggel kiveszem a présből a sonkát, és már lehet is szeletelni! Én géppel szoktam, de éles késsel is könnyen vágható.

A legjobb, ha piacról, magyar gazdától szerezzük be a sonkát
(Fotó: Ripost)

Terülj, terülj asztalkám!

„Nálunk, mint minden ünnepnek, a húsvétnak is megvannak a hagyományos ételei: elmaradhatatlan a sárgatúró, a sonka, a kolbász, a fonott kalács és idén készül pászka is. Ezek egy tálcán szépen elrendezve az egész ünnep alatt ott vannak az asztalon, lehet csipegetni folyamatosan. A vasárnapi ebéd gyöngytyúk húsleves, töltött káposzta és töltött dagadó lesz, hozzá köretnek franciasaláta és majonézes krumpli. Saját sütésű friss kenyér is lesz természetesen, de süteményeket is készítek: diós és szilvalekváros kiflit, néró teasüteményt. És talán meglepem húsvétra az uramat egy habos gesztenyetortával is, hátha eszébe jut, hogy meglocsoljon…”

Sárgatúró nélkül nincs húsvét! Ez a húsvéti finomság tipikus szabolcsi étel és nagyon egyszerű az elkészítése. 1 liter házi tejet kézmelegre langyosítunk. 10 tojást felverünk és a langyos tejhez keverjük. Lassú lángon folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg kicsapódik. Ekkor hozzáteszünk 1 csomag vaníliás cukrot és egy marék mazsolát. Aki édesen szereti, 3 evőkanál cukrot is tehet hozzá. Miután tehát kicsapódott a tejben a tojás, beleszűrjük az egészet egy kendőbe, és felkötve hagyjuk lecsepegni. Mikor kihűlt, betesszük a hűtőbe. A sárgatúró tipikus szabolcsi étel
(Fotó: Ripost)

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás