RETRO RÁDIÓ

Mitől jó egy futópad





Általánosságban elmondható, hogy a futópad egy rendkívül sokoldalúan használható edzőgép, azonban a különböző típusok között jelentős differenciák fedezhetőek fel. Felhasználója válogatja, hogy ezek a különbségek mennyire fontosabbak, de mindenképpen érdemes felmérni az egyes futópadok tulajdonságait, mielőtt beleinvesztálunk. (x)



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.03.
futópad

Futópadok típusai

Nézzük meg először, hogy mi a különbség a mechanikus és a motoros verziók között.

(fotó: Getty Images)

Mechanikus edzőpadok

A mechanikus gépeknél a felhasználó hajtja a gépet, a fékezés pedig egy mágneses fékkel történik. A mechanikus verzió napjainkban már kevésbé elterjedt.

Előnyeként megemlíthető, hogy jóval barátibb áron érhetők el, és általában kisebb a helyigényük, a használathoz nincs szükség áramforrásra és sok esetben könnyebb a javítása is a motoros verzióhoz képest.

Hátránya, hogy az ízületi problémákkal küzdők számára megterhelőbb a használata és a funkcionális lehetőségei jóval kisebbek a motoros verzióhoz képest. Inkább kezdők számára ajánlott.

Motoros edzőpadok

Manapság a komolyabb gyártók palettáján már csak motoros futópadok találhatóak. Ennek oka, hogy jóval több funkcióval rendelkezik és szórakoztatóbb edzéseket tesz lehetővé a futók számára. Itt a futópadot egy beépített motor működteti. Vannak köztük olyanok, amelyeknél a dőlésszöget manuálisan, vagy emelőmotor segítségével tudjuk állítani. Nyilván az utóbbi verzió praktikusabb, viszont általában költségesebb is, így ha nem nagyon használjuk ezt a funkciót, akkor felesleges extra pénzt költeni rá.

(fotó: Getty Images)

Milyen teljesítményű gépet válasszunk?

Kis tempójú futás vagy sétáláshoz nincs szükségünk nagy teljesítményű futógépre, így akár a legegyszerűbb 1,5-2 lóerős motor is elég lehet. A komolyabb futásokhoz azonban már érdemes legalább 2,5 lóerő felett gondolkodni. Ebben a tekintetben sose a maximális teljesítményt nézzük, hanem azt, hogy folyamatos használat mellett mit bír. A teljesítmény mellett a motor minőségének is próbáljunk utána járni. Itt általában sokat elárul az is, hogy a gyártó mennyi garanciát vállal a gépre.

Teherbírás és rezgéscsillapítás

A felhasználók testsúlya alapvetően meghatározhatja a választást. A testsúlyunkhoz képest érdemes legalább 20-30 százalékkal nagyobb maximális terhelhetőségű futópadot választani. Figyelmet kell szentelni az eszköz rezgéscsillapításnak a mértékére is. Ez nem csak a nagyobb súlyú felhasználók számára lehet kiemelten lényeges, de az ízületi problémákkal küszködőknek is. Nem törvényszerű, de általánosan elmondható, hogy a drágább futógépek nagyobb terhelést bírnak el.

Programok és pulzusmérés

A motoros verziók számos előre meghatározott vagy személyre szabható programot kínálnak a futók számára. Az edzéseket így jóval szórakoztatóbbá és változatosabbá lehet varázsolni. Az előre feltelepített programok edzés közben változtatják a sebességet és a dőlésszöget is (természetesen motoros emelők esetén). Ezen alkalmazások nagy előnye, hogy a futónak nem kell olyan mértékben figyelnie, mintha maga szabályozná ezeket az iramváltásokat, hiszen a gép megteszi helyette. A programokon túl az edzéseket még hasznosabbá teszi a pulzusmérő használata, amivel manapság számos futópad rendelkezik. A mérés a kapaszkodóba beépített vevővel vagy egy pulzusmérő övvel történik. Érdemes tudni, hogy az öv jóval pontosabb mérést végez, így érdemes azt használni, már amennyiben úgy érezzük, hogy precízebb kontrollra van szükségünk. Az edzéseken pulzuszónákat használó futók számára például ez egy elengedhetetlen tartozék.

(fotó: Getty Images)

Mérete és tárolhatósága

A gyorsabb futások során nem csak a motor teljesítménye, de a futófelület is hangsúlyos tényező. Ahogy a sebességünk nő, úgy általában a lépéshosszunk is vele együtt növekszik, ezért nagyobb iramú futáshoz nagyobb felületre is lesz szükség. Míg a gyaloglást szinte bármilyen méretű futópadon végezhetjük, addig az intenzív futáshoz már legalább egy 150 cm hosszúságú és 50 cm szélességű modellt tanácsos választani. Figyelembe kell azonban azt is venni, hogy mekkora helyigénye van egy ilyen gépnek és hogyan tudjuk azt tárolni. Az otthoni futópadok nagy részét azonban szerencsére már összecsukható verzióban készítik a gyártók, így jóval kisebb helyet foglalnak amikor használaton kívül vannak.

További tanácsok a választáshoz

A fenti tulajdonságokon túl a vásárlás előtt célszerű tájékozódni a futópadra biztosított garanciákról is. Nagyon beszédes, ha a gyártó valamire extra hosszú idejű garanciát vállal. A másik lényegi kérdés, hogy a gép milyen mértékű zajt bocsát ki, nem mindegy ugyanis, hogy mennyire zavarjuk majd a körülöttünk élőket. Segíthetnek a döntésben az extra funkciók is, mint a ventilátor vagy az MP3 csatlakozási lehetőség. Vásárláskor mindig érdeklődjünk az eladótól a gép karbantartási igényéről is, ugyanis egy jól gondozott eszköz élettartama jóval hosszabb és egy ilyen gépet nyilván nem egy-két évre vásárolunk.

Látható, hogy egy jó futópad választása sok tényezőtől függ, és mindenkinek más-más modell felel meg annak a függvényében, hogy mik az egyéni prioritások. (x)





Ezeket olvastad már?
Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás