
A levegő kiszorításának lényege, hogy minél több ideig legyen eltartható, és maradjon friss az adott élelmiszer. Ehhez szerencsére többféle eszközt és praktikát is bevethetünk.
A simítózáras tasak jó választás lehet szendvicsekhez, rágcsálnivalóhoz, de akár hűteni vagy mélyhűteni kívánt húsokhoz is. Kiszoríthatjuk kézzel a levegőt, de alkalmazhatjuk a vizes edényes trükköt is: a résnyire nyitott ételestasakot tegyük vízbe, de a teteje lógjon ki. A nyomás fokozatosan kiszorítja a levegőt, a tasakot a víz fölött zárjuk le – írja a Fanny magazin.
A szilikonnal vagy gumitömítéssel záródó dobozok és edények a leggyakrabban használt praktikus háztartási tárolók. Ezeknél a fedél szorosan zár, és egyáltalán nem, vagy csak minimálisan engedi ki és be a levegőt, emiatt hosszabb frissességet biztosítanak, a száraz élelmiszert ropogósan tartják.
Egy rugalmas, kupakszerű fedő a szilikon élvédő, amit félbevágott zöldségek, gyümölcsök vágott felületére lehet húzni. Általában ovális vagy kör alakú, és különböző méretekben kapható. Jól rátapad az ételre, ezzel részleges légmentes zárást biztosít. Könnyen mosható, újrahasználható.
A szilikontető egy újrahasználható, rugalmas fedő, ami vákuumszerűen tapad a tálakra, dobozokra. Általában kör vagy ovális alakú, többféle méretben kapható, és légzáró réteget képez, ha megfelelően illeszkedik az üveg- vagy fémedények pereméhez.
A vákuumozó készülék egy speciális erre alkalmas tasakból szívja ki automata vagy manuális módon a levegőt, majd légmentesen lezárja azt, például hőhegesztéssel. Ennek köszönhetően friss marad az étel, nem indul be az oxidáció és penészedés, hiszen nem jutnak be baktériumok.
Egy végtelenül egyszerű megoldással is élhetünk, ami nem más, mint a zacskó összekötözése. Bármit is tegyünk a mezei háztartási táprolóba, kézzel összenyomkodhatjuk, ezzel amennyire csak lehet kiszoríthatjuk a levegőt.
A kézi stretch fólia egy vékony, átlátszó anyag, ami jól tapad a különféle edényekhez, emiatt szoros, akár légzáró réteget is létrehozhatunk vele. A legjobb tálak és tányérok fedésére, de az ételt közvetlenül is csomagolhatjuk bele. A jó tapadást az biztosítja, ha kifeszítjük az adott felületen.
A méhviaszos kendő egy méhviasszal, gyantával és olajjal kezelt textil, ami a kezünk hőjének hatására lágyul, így könnyedén felveszi az edények formáját. Felhelyezve megkeményedik és kellőképpen jól zárja az ételt. Vízzel mosható, nyers húsokhoz nem ajánlott használni.
Hagyományos módszer a befőttesüvegben való tárolás, ami bár nem hoz létre teljes vákuumot, megbízhatóan zár, és kifejezetten alkalmas a száraz élelmiszerek, akár maradékok tárolására. Amire érdemes figyelni, hogy a fedél jól illeszkedjen és ne legyen deformált.
Használhatunk zárható „lock and lock” típusú tárolóedényt is, amely csatos zárómechanizmussal és gumitömítéssel van ellátva, ezzel csökkentve a levegő bejutásának esélyét. Attól függően, hogy milyen élelmiszert teszünk bele, hűtőben vagy szekrényben is tárolhatjuk.
Furcsa módszerrel riassza el egy influenszer a férfiakat.
A rossz szokások óriási kárt okoznak szervezetünknek.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre