Ez neked is jól jöhet: 5 praktikus tipp, amivel tartós maradhat a Halloween-tök

Mutatjuk, mire érdemes figyelned!



Megosztás
Szerző: KL
Létrehozva: 2024.10.23. 12:00
ünnep tökfaragás halloween

Mint az ismert, már csak néhány nap, és itt van halloween – egészen pontosan október 31-én! (November elseje mindenszentek, november 2-a halottak napja.) Ez az ünnep ősi kelta hagyományokból alakult ki, melyet elsősorban az angolszász országokban tartanak, de jó pár éve sokan már Magyarországon is megünneplik.

Halloween tök faragás ünnep
Mutatjuk, mire figyelj tökfaragáskor! (Fotó: unsplash.com – Képünk illusztráció)

Az alkalom egyik elmaradhatatlan eleme a halloweentök faragás, amely az őszi szezon egyik legizgalmasabb és egyben legkreatívabb tevékenysége is. Ráadásul ezzel nemcsak kiélhetjük a kreativitásunkat, de a halloween időszakában a tök szép dísze is lehet az otthonunknak, kertünknek. Igaz, ehhez az is kell, hogy minél tovább gyönyörködhessünk a faragott termésben! Mutatjuk, hogy mire van szükséged ahhoz, hogy az alkotásod sokáig megmaradjon!

1. Legyen egy előzetes terved!

Még mielőtt azonnal kést ragadnál, és nekiesnél a gyermekeddel a töknek, érdemes átgondolni, milyen arcot, motívumot, mintát szeretnél belefaragni. Emellett azt is érdemes előre megtervezni, hogy a lakásod mely pontjára szeretnéd majd kirakni a végeredményt! Fontos, hogy a tök formájától is függ a terv megvalósíthatósága.

2. Friss tökkel láss neki a munkának!

Ha a tervezéssel megvagy, akkor jöhet a kivitelezés első lépése, a megfelelő tök kiválasztása. Próbálj figyelni arra, hogy szabályos és egyenletes héjú zöldséget válassz a piacon vagy a boltban. Ha megnyomod, és kicsit puhának találod, akkor inkább hagyd ott, és válasz egy másikat!

3. Ne hagyj semmit a tök belsejében!

A legfontosabb, hogy a zöldség belsejéből mindent szedjél ki, az összes magot és a szálas részeket is. A puha részeket is vedd ki belőle, mivel ennek köszönhetően lassabban kezd el rohadni a tök. Az elkészült remekművet ajánlott minden este citromos vízzel vagy borsmenta oldattal bepermetezni, ezzel is elősegítve azt, hogy a tök tovább tartós maradjon.

4. Figyelj a környezetedre!

Ha vigyázni akarsz a bolygónkra és emellett szereted a kézműves kis piacokat, akkor érdemes onnan beszerezned a faragáshoz való tököt. Ezzel jelentősen csökkentheted az ökolábnyomodat, továbbá támogathatod a magyar gazdákat is.

5. Valódi mécses helyet LED-világítás

Fontos tanács, soha ne tegyél teamécsest az elkészült lámpás belsejébe! Azzal ugyanis megsütöd a tök belsejét, így az gyorsabban összeeshet. A LED-világítással jócskán megnövelheted a zöldség élettartamát – tanácsolja a Life.hu.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás