Hagyományos vagy elektromos fogkefe? Íme néhány tipp a könnyebb választáshoz





Az egészség a szájhigiéniával kezdődik, a mindennapos és hatékony fogmosással. Azonban nem mindegy, hogy milyen fogkefével tesszük ezt, ugyanis fogkefe és fogkefe között is óriási különbségek vannak. Összeszedtük, hogy mire figyeljünk oda, amikor szájtisztító eszközt vásárolunk.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.06.29.
szájhigiénia

Vegyük figyelembe az árakat!

Ha számít az ár, akkor mindenféleképpen a hagyományos fogkefét válasszuk, hiszen ezeknek az ára nagyjából 2500 forintig terjed. Ezeknél érdemes figyelembe venni, hogy nagyon hamar elhasználódik, ezért gyakran kell cserélni. Az elektromos fogkefék drágábbak, azonban azért egyszer kell fizetni.

Nem mindegy, hogy melyiket választjuk. Mindkét fogkefetípusnak vannak előnyei és hátrányai Fotó: Shutterstock

Fontos a környezetvédelem is!

Az elektromos fogkeféket csak bekapcsoljuk és már kezdhetjük is fogaink megtisztítását. Abba viszont már nem gondolunk bele, hogy ahhoz, hogy fogainkat meg tudjuk mosni, bizony fel kell tölteni az elektromos fogtisztító eszközt, ezzel viszont terheljük a környezetünket.

Íme így kell helyesen fogat mosni egy hagyományos fogkefével Fotó: Shutterstock

Így mossunk helyesen fogat kézi erővel

  • A fogkefe 45°-os szögben legyen az ínyhez képest.
  • Mozgassuk a fogkefét előre és hátra, finom, kis mozdulatokkal.
  • Használjuk a fogkefe elejét az elöl lévő fogak belső felületének tisztításához fel-le irányuló mozdulatokkal.
  • Finoman tisztítsuk meg a nyelvet is, hogy eltávolítsuk a baktériumokat és friss legyen a lehelet.
  • Figyeljünk a helyes fogmosásra elektromos fogkefével is!

  • A fogkefe 45°-os szögben legyen az ínyhez képest.
  • Haladjunk egyik fogról a másikra, ügyelve arra, hogy a fogak teljes felszínét megfelelően megmossuk.
  • Finoman tisztítsuk meg a nyelvet is, ahogy egy kézi fogkefével tennénk.
  • Az elektromos fogkefe használatánál is ugyanúgy kell figyelni a helyes technikára Fotó: Shutterstock

    Az elektromos fogkefe története

    1959-ben mutatták be az első villamos árammal működő fogtisztító eszközt. A Squibb Pharmaceutical gyártotta és a Broxodent nevet kapta. Az 1980-ban megjelent eszközök már fejlettebbek voltak, de még mindig a hagyományos fogkefének a fejével rendelkeztek és úgy is mozogtak, mint a kézi fogkefe. A nagy technikai áttörést a ma is ismert oszcillációs-rotációs (forgó-rezgő) technika megjelenése jelentette 1989-ben.

    „Jobban szeretem a hagyományos fogkefét”

    „Én sokkal jobban szeretem a hagyományos fogkefét, mivel kis helyen is elfér, így akár ha elutazok valahova, akkor magammal tudom vinni. Ehhez tartozik az is, hogy nem kell a használatához elektromos áram, így a fogaim tisztítását bármikor és bárhol el tudom végezni. Azonban az zavar és rengetegszer tapasztalom, hogy nem tisztítja meg rendesen a fogaimat és sokszor lepedék marad rajta. A hagyományos fogkeféknél oda kell figyelni arra, hogy megfelelő technikával tisztítsuk a fogainkat, különben, ha nem így teszünk, akkor azzal többet árthatunk, mint amennyit használhatunk a fogaiknak” – mondta Virág.

    Nekem bevált az elektromos fogkefe

    „Amióta elektromos fogkefét használok, azóta szinte le se akarom tenni, annyira megkedveltem. Úgy tapasztalom, hogy sokkal nagyobb a tisztítóereje. Emellett a jobb elektromos fogkefék már nyomásérzékelővel is rendelkeznek, így a fogunkban nehezen tudunk kárt tenni, mert a rendszer azonnal figyelmeztet. Amit a legjobban szeretek a modern fogkefékben az az, hogy rendelkeznek egy időmérővel, és jelzik, ha az ajánlott ideig mostuk a fogainkat” – mondta Zsuzsa.





    Top hírek







    Hírlevél-feliratkozás