A virsli vagy a kolbász elképzelhetetlen mustár nélkül. Ez a sárga paszta azonban sokkal többet tud annál, mint hogy csak kitunkoljuk kenyérrel. A növény valamennyi része ehető, és még a Biblia is megemlíti Máté evangéliumában.
Benne van a gyógyítóerő
Indiában úgy gondolták, egy marék szétszórt mustármag távol tartja a háztól a gonosz szellemeket, az egyiptomi fáraók mustármaggal töltötték fel sírjaikat, hogy a halál utáni létben is kísérjék őket. A rómaiak borban oldották fel, Pitagorasz mustárpasztával gyógyította a skorpiócsípést, Hippokratész pedig a fájdalmat. Sőt, már az ősi sumérok és az indiánok is használtak gyógyászati célokra mustárt.
Aranyárban mérték
A mustármag a hagyományos kínai elgondolás szerint a legapróbb szabad szemmel látható tárgy, amelynek átvitt jelentése van az irodalomban. A mustár a középkorban a kolostorkertek elmaradhatatlan növénye volt. A szó egyébként a latin mustum ardens kifejezésből ered, ami égő bort jelent, ugyanis a szerzetesek musttal keverték össze a fűszert. A XIII. században a Vatikánnak saját mustárkészítője volt. A nagy sárgalázjárványok idején a Mississippi mentén a mustárt aranyárban mérték. Germániában ismeretes volt az a legenda, hogy ha a nő mustármagot szór az esküvői ruhájába, házassága alatt otthon ő fogja viselni a nadrágot.
Ezért sárga
A mustár eredeti színe szürkésbarna. Először egy amerikai cég színezte kurkumával sárgára, amit aztán az 1904-es St. Louis-i világkiállításon mutattak be, hot dogba töltve. Néhány évtized alatt a kurkuma a világ szinte összes mustártípusával „összeházasodott”, olyannyira, hogy ma már a barna színű mustár számít különlegességnek.
Saját napja is van
1991 óta minden évben augusztus első szombatján tartják a nemzetközi mustárnapot. A mustárnak egyébként Amerikában múzeuma is van, a National Mustard Museum, amelynek gyűjteményében jelenleg több mint 5300 mustárfajta található, a múzeum évente 35 ezer látogatót fogad. Nem csoda, hogy az Egyesült Államokban leggyakrabban használt fűszert, a borsot a mustár követi a képzeletbeli dobogón.
A káposzta és a karfiol rokona
A mustár a káposztafélék családjába tartozik, így sok zöldséggel áll rokonságban, beleértve a brokkolit, a karfiolt, a fehérrépát és a káposztát is. A mustárnak számos jótékony tulajdonsága van: használható magas vérnyomás, reuma, bőrproblémák, valamint érelmeszesedés kezelésére. Jó a hajnövekedés és az anyagcsere serkentésére, az immunrendszer megerősítésére, valamint a koleszterinszint szabályozására.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre