RETRO RÁDIÓ

Minden, amit tudni szeretnénk a mustárról

A virsli vagy a kolbász elképzelhetetlen mustár nélkül. Ez a sárga paszta azonban sokkal többet tud annál, mint hogy csak kitunkoljuk kenyérrel. A növény valamennyi része ehető, és még a Biblia is megemlíti Máté evangéliumában.Megosztás
Szerző: Metropol
2020.08.25. 11:32
gasztronómia konyha mustár történelem

Benne van a gyógyítóerő

Indiában úgy gondolták, egy marék szétszórt mustármag távol tartja a háztól a gonosz szellemeket, az egyiptomi fáraók mustármaggal töltötték fel sírjaikat, hogy a halál utáni létben is kísérjék őket. A rómaiak borban oldották fel, Pitagorasz mustárpasztával gyógyította a skorpiócsípést, Hippokratész pedig a fájdalmat. Sőt, már az ősi sumérok és az indiánok is használtak gyógyászati célokra mustárt.

Aranyárban mérték

A mustármag a hagyományos kínai elgondolás szerint a legapróbb szabad szemmel látható tárgy, amelynek átvitt jelentése van az irodalomban. A mustár a középkorban a kolostorkertek elmaradhatatlan növénye volt. A szó egyébként a latin mustum ardens kifejezésből ered, ami égő bort jelent, ugyanis a szerzetesek musttal keverték össze a fűszert. A XIII. században a Vatikánnak saját mustárkészítője volt. A nagy sárgalázjárványok idején a Mississippi mentén a mustárt aranyárban mérték. Germániában ismeretes volt az a legenda, hogy ha a nő mustármagot szór az esküvői ruhájába, házassága alatt otthon ő fogja viselni a nadrágot.

Ezért sárga

A mustár eredeti színe szürkésbarna. Először egy amerikai cég színezte kurkumával sárgára, amit aztán az 1904-es St. Louis-i világkiállításon mutattak be, hot dogba töltve. Néhány évtized alatt a kurkuma a világ szinte összes mustártípusával „összeházasodott”, olyannyira, hogy ma már a barna színű mustár számít különlegességnek.

Saját napja is van

1991 óta minden évben augusztus első szombatján tartják a nemzetközi mustárnapot. A mustárnak egyébként Amerikában múzeuma is van, a National Mustard Museum, amelynek gyűjteményében jelenleg több mint 5300 mustárfajta található, a múzeum évente 35 ezer látogatót fogad. Nem csoda, hogy az Egyesült Államokban leggyakrabban használt fűszert, a borsot a mustár követi a képzeletbeli dobogón.

A káposzta és a karfiol rokona

A mustár a káposztafélék családjába tartozik, így sok zöldséggel áll rokonságban, beleértve a brokkolit, a karfiolt, a fehérrépát és a káposztát is. A mustárnak számos jótékony tulajdonsága van: használható magas vérnyomás, reuma, bőrproblémák, valamint érelmeszesedés kezelésére. Jó a hajnövekedés és az anyagcsere serkentésére, az immunrendszer megerősítésére, valamint a koleszterinszint szabályozására.

A mustárt először egy amerikai cég színezte kurkumával sárgára Fotó: GettyImages

 

Ezeket olvastad már?
Egyszerű a képlet, ennyi kell csak kirobbanó orgazmushoz

Egyszerű a képlet, ennyi kell csak kirobbanó orgazmushoz

Nehéz időszakon mész keresztül? Ezt súgják a csillagok októberre!

Nehéz időszakon mész keresztül? Ezt súgják a csillagok októberre!

Teljes döbbenet: ez történik a testeddel, ha egy hónapig nem iszol alkoholt

Teljes döbbenet: ez történik a testeddel, ha egy hónapig nem iszol alkoholt

Így diétázz kenyérrel és tésztával: csak úgy olvadnak majd a kilók

Így diétázz kenyérrel és tésztával: csak úgy olvadnak majd a kilók

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás