RETRO RÁDIÓ

Mutatjuk! Itt pattanj fel a nosztalgiavillamosokra Budapesten

A Metropol összeszedte a nap legfontosabb történéseit, mint például hogy merre közlekedik a nosztalgiavillamos, illetve hogy a hazai filmtörténet melyik alakja lenne ma 100 éves.Megosztás
Szerző: Metropol
2021.09.27. 04:30
V. kerület VI. kerület ez lesz ma

Egészen október végéig élvezhetik az érdeklődők a nosztalgiavillamosokat, amik a Duna-parton, a 2-es villamos vonalán járnak.

A BKK tegnapelőtt állította forgalomba azt a 611-es számú, régi, felújított villamost, ami szombaton közlekedett a városban, illetve tegnap egy másik, a 60-as, 70-es évekre jellemző kialakítású villamossal utazhattak a régi járművek szerelmesei. A villamosok az elkövetkezendő hónapban szombaton és vasárnap óránként indulnak 14:08 és 18:08 között a Közvágóhídról, illetve 14:37 és 18:37 között a Jászai Mari térről.

https://www.facebook.com/bkkbudapest/photos/a.144090215649475/4584692224922563/

Ma van a vasút születésnapja

196 évvel ezelőtt, 1825. szeptember 27-én nyitották meg az első személyszállító vasutat Angliában. A vonat Stockton és Darlington között járt, és George Stephenson nevéhez volt köthető, aki szerette volna, ha a síneket és gőzmozdonyokat nem csak a bányákban használják, így az ötletet átgondolva megalkotta az első vasutat.

100 éve született Jancsó Miklós

A Kossuth-díjas filmrendező, Jancsó Miklós 1921. szeptember 27-én született Vácon. Az első filmjét 1958-ban rendezte meg, A harangok Rómában címmel, de a legnagyobb elismerést a Szegénylegényekkel aratta, ami rengeteg jelölést és díjat kapott a fesztiválokon. Jancsó élete későbbi szakaszában színházi darabokat rendezett, illetve a komoly filmes témák után a gegekkel teli új stílus felé fordult (Anyád!... a szúnyogok, Utolsó vacsora, Nekem lámpást adott...).

Száz éve született meg Jancsó Miklós Fotó: MTI/Kallos Bea

Filmforgatás és futóverseny miatt lesznek lezárások

 • Filmforgatás miatt a VII. kerületben élőknek kell fokozottan figyelniük, mivel tilos lesz a megállás a mai naptól egészen szerda éjfélig a Rózsák tere 2–10 előtt mindkét oldalon, a Péterfy Sándor utca 2. és 3–9. előtti parkolókban, a Dohány utca 79. előtt, az Izabella utca 2. előtt, a Rózsa utca 1. és 2. előtt, a Huszár utca 7–9 és 8–10 előtt és a Rózsák tere templomkert parkolójában. A környéken élőknek azonban ezenkívül még arra is figyelniük kell majd, hogy holnaptól teljes lezárásra is sor kerül az említett utcákból többnél is.
 • A futóverseny pedig a XVIII. kerületi lakosokat érinti majd. Szakaszosan és időszakosan lezárják ma délután 2 órától egészen délután fél 5-ig a Margó Tivadar utcát a Cziffra György utca és a Kinizsi Pál utca között.
 • Máig kell befizetni a jövedéki adó előlegét

  A mai napig lehet befizetni a jövedéki adó előlegét az egyéni vállalkozóknak és társaságoknak, illetve a társaságokon belül a nonprofit szervezeteknek és egyéb adóalanyoknak.

  Esernyőket elő!

  A tegnapi időjáráshoz képest várhatóan sokkal ősziesebb lesz az időjárás. Elszórtan záporokra és zivatarokra kell egész Budapesten számítani, azonban a jó hír, hogy akár 21 fokig felmelegedhet a hőmérséklet.

  Esős lesz a mai nap Fotó: Csóka Ferenc

   

  Ezeket olvastad már?
  Folytatódik a Nyugati pályaudvar felújítása

  Folytatódik a Nyugati pályaudvar felújítása

  Trükkös tolvajok: eltűnnek a papucsok és a cipők reggelre a budapesti kertes házakból

  Trükkös tolvajok: eltűnnek a papucsok és a cipők reggelre a budapesti kertes házakból

  Káosz Budapesten: baleset miatt pótlóbuszok járnak a 4–6-os villamosvonal egy szakaszán

  Káosz Budapesten: baleset miatt pótlóbuszok járnak a 4–6-os villamosvonal egy szakaszán

  Nyugdíjba vonult Bimbó, Budapest kedvenc tehene – Videó

  Nyugdíjba vonult Bimbó, Budapest kedvenc tehene – Videó

  Top hírek

  Ezek is érdekelhetik  Hírlevél-feliratkozás