Máthé Zsuzsa: Szent István intelmeire építhetünk mi is, ma gyermeket nevelő szülők – Videó





Máthé Zsuzsa történész, négygyermekes édesanya szülőtársaival indította el a Szent István Intézetet. A kezdeményezés a mai világ kérdéseire kíván lehetséges válaszokat adni, Szent István király fiának írt, ma is helytálló intelmei alapján, hangsúlyozva az apák – személyes kapcsolatra épülő – kulcsfontosságú szerepét a családban.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.08.26.
XIII. kerület Szent István Intézet

A Szent István Intézet fő célja az élet védelme, az alapvető erkölcsi normák felvállalása a társadalomban, emberi kötődéseink gondozása, a család, a szülői szerepek stabilitást és biztonságot adó voltának bemutatása, a gyermekvállalás és -nevelés támogatása. Üzeneteit, javaslatait, videóit a Szent István Intézet közösségi oldalán és a YouTube-csatornáján keresztül osztja meg az érdeklődőkkel. E mellett programokkal, a személyes találkozás lehetőségével is szolgálni kívánja a családok összetartozás élményét, a közös kérdések, megoldandó feladatok, nevelési kihívások mindennapi erdejében az időtálló és biztos alapokon történő eligazodást.

Máthé Zsuzsa szívesen visszajár gyermekkora parkjába (Fotó: Metropol/NZ)

„Három kamaszkorú gyermekünk van, ők 17, 16, 14 évesek, és még kaptunk „jutalomként” egy kicsit, aki most volt első osztályos. Számunkra is nagyon érdekes látni, hogy egy alomból jőve is mennyire különbözők, mégis milyen jó csapatot alkotnak így együtt!” – mesélte Szent István parki találkozásunkkor Máthé Zsuzsa, aki ezen a környéken nőtt fel, kislány korából számos emlék köti a XIII. kerülethez, ehhez a parkhoz, ahová most családostól is gyakran visszatér.

Ókovács Szilveszter, Ókovács Juliannia, Ókovács Zsombor, Ókovács Boróka, az édesanya, Máthé Zsuzsa és Ókovács Benedek (Fotó: Máté Zsuzsa)

Miért vagyunk itt?

A Szent István Intézet tagjai alapvetően a még otthon lévő gyermekeiket nevelő szülőgenerációhoz tartoznak.

„Keresztény értelmiségi szülőtársainkkal mi magunk is a saját bőrünkön érezzük, hogy bizonyos kérdésekben válaszokért kiált a körülöttünk lévő világ, ugyanakkor úgy érzékeljük: ezekkel egy kicsit magunkra vagyunk hagyva, a jó szülőségre nem készít fel semmilyen tanfolyam, iskola. Ezért döntöttünk úgy, hogy létrehozunk egy értékközösségi műhelyt. Egészen konkrét, mai kihívásokra keresünk kapaszkodót, a gyereknevelésből kiindulva, amelyet mi a magzati élet kezdetétől tekintünk feladatunknak. Feltesszük a magunk, és minden erre nyitott szülő számára azokat a kérdéseket is: „Mit gondolunk az életünkről, a sorsunkról, miért vagyunk itt?” Szeretnénk ezekre a „létkérdésekre” is válaszokat, azokból fakadó működő alternatívát kínálni.”

Máthé Zsuzsa: Szent István intelmeit ma is érdemes megszívlelni (Fotó: Metropol/NZ)

Személyes kapcsolat

Arra a kérdésünkre, hogy miért épp Szent Istvánt választották névadónak, Máthé Zsuzsa nemcsak „az államalapító király” keresztény alapon nyugvó tanítására, hanem az apa–fiú személyes kapcsolatából fakadó jó tanácsaira hívta fel a figyelmet.

„Mondhatnánk, hogy ő ezer éve élt, mi köze a jelenünkhöz?! Ezzel szemben egy nagyon hasonló helyzetben, a megmaradás kérdésével tusakodva alkotta meg a művét, és fektetett le olyan alapokat, amelyek időtállónak bizonyultak. Neki köszönhetjük azt is, hogy ma itt lehetünk mi, magyarok. Úgy hisszük, hogy ezeket az értékeket, nem kéne elvetnünk ma sem, és azt tapasztaljuk, hogy érdemes ezen a talapzaton nekünk is tovább építkezni” – fejtette ki. Máthé Zsuzsa hozzátette, Szent István intelmei Imre herceghez egy személyes hangvételű, hús-vér apa–fiú kapcsolat alapján született útmutatás az élethez. Ez a ma is hozzáférhető, írott mű nagyon jó alapul szolgált a Szent István Intézet indulásához.

Receptek atyai tanácsokkal

„A saját családunkból is tudjuk, hogy az idő a legnagyobb kincs, amit egy szülő a gyerekének tud adni. Fontosnak tartjuk ebben az édesapákat is megerősíteni, hogy érdemes a gyermekeikbe energiát fektetni. Erre léteznek kiváló receptek, amelyeket gyakorló családapák, például Béres József üzletember, Semsei Rudolf vállalkozó, Bedő Imre, a Férfiak Klubjának alapítója, Oberfrank Pál színművész, Varga Miklós énekes és Kovács András Péter humorista, vagy mint lelkiatya, Bese Gergő katolikus pap is megoszt velünk videóüzeneteinkben” – hívta fel a figyelmünket Zsuzsa. Az ötletgazdától azt is megtudtuk, hogy a Szent István Intézet egyfelől kutatással foglalkozik, másfelől az emberekkel való párbeszédre helyezi a hangsúlyt.

A négygyermekes édesanya az apa szerepét is kulcsfontosságúnak tartja a gyermeknevelésben (Fotó: Metropol/NZ)

Roadshow és kerekasztal

„Közérdekű kérdésekben kifejtjük a véleményünket, egyrészt közösségi oldalunkon, másrészt a YouTube-csatornánkon rendszeresen közzétett tartalmakkal. Azon túl, hogy rávilágítunk egy-egy kritikus kérdésre, szeretnénk a megelőzésben is elöl járni, aktuális problémafelvetésekre javaslatokat megfogalmazni. Nagyon örülünk minden megkeresésének, szívesen ismertetjük a terveinket bármilyen fórumon, ahol erre kíváncsiak. Szeptembertől kerekasztal-beszélgetéseket tervezünk indítani, videósorozatokkal készülünk különböző témákban, és roadshow-t szervezünk.”

Krízissegélyvonal

Krízishelyzetben lévő kismamák segítését is javasolja a Szent István Intézet a várandóstesztekbe helyezett információs levéllel és éjjel-nappal hívható segélyhívó vonallal. „A kismamák várandósságuk tényéről többségében 3–5 hetes magzattal a méhükben szereznek tudomást, alapvetően a patikákban, drogériákban és benzinkutakon is hozzáférhető várandósteszt használatával. Léteznek krízisvárandósokat segítő civil szervezetek, honlapok, önkéntesek, éjjel-nappal hívható telefonszolgálatok, működnek anyaotthonok, jogi tanácsadók ma is, de elérésük esetleges, a válságban lévő kismama csak tudatos keresés után találhat rájuk. Ha ezek a szereplők összehangoltan működő szolgálattá lennének szervezve (tájékoztató honlap, 0–24 órában hívható telefonos segélyszolgálat), megmenthető lenne sok kis élet, a krízishelyzetben lévő kismamákat, családjaikat pedig nem hagyná magára a társadalom.”

Kislány a parkban

Máthé Zsuzsa a Metropolnak elmesélte, hogy amikor szüleivel 5 éves korában a Szent István Park szomszédságába költöztek, ámulattal csodálta az ablakból a parkban a padon üldögélő és beszélgető néniket. „Ez annyira tetszett nekem, hogy egyik nap se szó, se beszéd, felvettem a kis kardigánom, és lementem én is a parkba, lecsücsültem egy padra, ahogy az öregektől láttam. Végül a bátyám talált rám, és vitt haza, míg a szüleim kétségbe esve kerestek, hogy hová tűntem.”

Lukács György

Ez a Lukács György-szobor állt sokáig a Szent István Parkban (Fotó: MTI)

„Kiskoromban nem értettem, hogy miért egy Lukács György nevű bácsi szobra van a Szent Istvánról elnevezett parkban. Később, a saját gyerekeimmel lejátszódott ugyanez a történet. Amikor kijöttünk gyermekkorom helyszínére, megkérdezték tőlem, hogy miért nem Szent Istvánt ábrázolja ez a szobor? Néhány éve vitték csak el innen a Lukács György-szobrot, és úgy volt, hogy lesz végre itt Szent István-szobor, de aztán nem ide került, úgyhogy a mai napig sincs...”

A grund

Ez a park volt a mi grundunk, itt fociztunk, itt bújócskáztunk, itt beszélgettünk, itt nőttünk fel. Nagyon szeretem ezt a környéket, nem véletlen, hogy a mai napig itt is otthon vagyok. Sok minden változott, de ez a park – talán a neve miatt is – egy picit az állandóságot, a menedéket jelenti számomra.”





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás