Éljenek a nők! Egyre több közterületet neveznek el róluk Budapesten





A fővárosban a valós személyek neveit viselő utcanevek 89 százalékát férfiakról és 11 százalékát nőkről nevezték el – ezzel a lépéssel most azonban javulnak az arányok.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.04.28.
II. kerület II. kerület

Szabó Magda, Psota Irén, Komlós Juci és Solt Ottilia neveit viselhetik eddig névtelen közterületeink – jelentette be Facebook-oldalán Őrsi Gergely II. kerületi polgármester.

Mint írja, február végén tettek közzé egy felhívást, amiben ötleteket és javaslatokat vártak négy névtelen közterület elnevezéséhez. Céljuk többek közt az volt, hogy valamelyest módosítsanak a városban lévő női és férfi utcanevek arányán, hiszen Budapesten a valós személyek neveit viselő utcanevek 89 százalékát férfiakról és 11 százalékát nőkről nevezték el. Néhány nap alatt több mint 1000 javaslatot kaptak, az eredmény pedig a következőképpen alakult:

  • Szabó Magda sétány a Mammut Bevásárlóközpont és a Széllkapu park között,
  • Psota Irén utca a Fő utca 59–61. és a Bem rakpart között,
  • Komlós Juci köz a Józsefhegyi utca 26. és 28/a. között,
  • Solt Ottilia tér a Frankel Leó út 47. és 80. számok, valamint a Harcsa utca között.
  • SZABÓ MAGDA

    Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító. A közönség az Abigél, a Für Elise, Az ajtó és a Régimódi történet szerzőjeként ismeri. A valaha legtöbbet fordított magyar író, művei több tucat nyelven olvashatók. Bár leghíresebb alkotásai önéletrajzi ihletésűek, egyedi nyelvhasználatú regényei korrajzként is fontos emlékek, azonban népszerűségét valószínűleg nem ennek, hanem a belőlük áradó emberségnek és érzékenységnek köszönheti.

    PSOTA IRÉN

    A Nemzet Színésze, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznő. Pályafutása csaknem hat évtizeden át, 1951-től 2009-ig tartott, a Madách Színház, a Népszínház, majd a Nemzeti Színház tagja volt. Játszott vígjátékokban, tragédiákban, musicalekben, több mint negyven nagyjátékfilmben és húsz tévéfilmben. Minden műfajban otthon érezte magát. 2017-től a róla elnevezett díjat a legsokoldalúbb, kiemelkedő tehetségű színművésznőknek adják minden évben.

    KOMLÓS JUCI

    A Nemzet Színésze, Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes művész. Már háromévesen színpadon állt, gyerekszínész korából maradt rajta a Juci név. Hét évtizedes pályafutása során jelentős karakterszínészként vált ismertté, könnyed és természetes játékával komoly népszerűségre tett szert. Színházi szerepei mellett csaknem harminc nagyjátékfilmben és számtalan televíziós filmben és sorozatban mutatta meg tehetségét, köztük az Aranyemberben, ahol Teréza, és a Szomszédokban, ahol a mindenki által ismert és kedvelt Lenke néni alakját játszotta.

    SOLT OTTILIA

    Szociológus, rendszerváltó politikus, a Szegényeket Támogató Alap (SZETA) és a Beszélő című, illegálisan működő ellenzéki lap alapítója. A hetvenes években a Kádár-rendszerben tabunak számító szegénységet kutatta, ennek nyomán hozta létre a SZETA-t, amely a demokratikus ellenzék egyik legfontosabb szervezetévé vált. 1988-tól a Szabad Demokraták Szövetségének alapítja, 1990 és 1994 országgyűlési képviselő, később szociális munkások képzésével foglalkozott.





    Ezeket olvastad már?
    Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

    Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

    Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

    Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

    Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

    Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

    Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

    Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás