Félnek Rákosmente lakói az illegális házfoglalóktól – Videó!





Nem érzik biztonságban magukat a XVII. kerületi Szabadság utcában élők, amióta egy társaság egy éjszaka feltörte az utcában található, lakatlan MÁV-házakat, és beköltözött.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.08.31.
XVII. kerület illegális ingatlanfoglalók

Az illegális lakásfoglalók azóta ott élnek, bent alszanak az épületekben. Egyik éjszaka is kopácsolás és szerszámok hangjára ébredtek az utcában élők. Kiderült, egy kisebb csoport töri éppen fel a lezárt épületeket. Azóta sötétedés után félve közlekednek a lakók, és ha éjszaka elhagyják a lakásaikat, mindig a kutyákat engedik ki először. A lakatlan MÁV-házak lebontására korábban már kaptak ígéretet az utcában lakók, azonban évek óta csak az enyészet végzi a munkát a három elhagyatott házon.

Aki nem nézi meg jobban, észre sem venné, hogy itt be lehet jutni az üresen álló házba – Fotó: Metropol/KB

 

A kutyáim ugatására lettem figyelmes éjfél előtt néhány perccel. Mintha egy tamtamdobot ütnének folyamatosan, olyan hangot hallottunk” – idézte fel lapunknak az egyik neve elhallgatását kérő szomszéd hölgy – „A házunk előtt egy nő és egy fiatalember ült, ők csak figyeltek. Közben meg négy emberke elemlámpákkal nézegette az üresen álló MÁV-házakat. Ekkor hívtuk a rendőröket. A rendőrség igazoltatta a társaságot, akik ezután elhagyták a helyszínt, azonban azóta ismét birtokba vették az épületeket.”

Alvásra vannak berendezve a házak – Fotó: Metropol/KB

Az itt lakóktól megtudtuk, hogy a MÁV munkatársai kint jártak a helyszínen, és az utcafronti részen a feltört kapukat lánccal és lakattal zárták le. A vasút felőli bejáratokkal azonban nem igazán foglalkoztak, a lakók szerint ott ki-be járkálnak az emberek.

A hátsó fronton tárva-nyitva az ajtó. Van olyan épület, aminek már befalazták az ajtaját, ablakát, vagy éppen bedeszkázták az utcafront felőli oldalon.

Hátul tárva nyitva az ajtó – Fotó: Metropol/KB

Az utolsó lakásban laknak csak, az összes többi lakatlan, az egyik 20 éve, a másik 10 éve” – mondta az egyik szemben lakó hölgy – „A hajléktalanok beköltöznek, feltörik a zárat, és elvisznek mindent, amit lehet. Legutóbb két hete bontáshangokat hallott az egyik szomszéd. Épp az egyik házat törték fel. Kijött a rendőrség, de azt mondták, hogy tehetetlenek, mert ezeket már rég feltörték”.

A helyiek elmondták: a helyszínen megjelentek az illegális szállásközvetítők is

„Nemrég megjelent itt egy bedrogozott vagy részeg férfi, két 120 literes szemeteszsákkal, és egy tagbaszakadt figura, aki azon bosszankodott, hogy a MÁV miért zár le egy önkormányzati kézben lévő házat. Ezután mindketten beszálltak egy új SUV autóba, és elhajtottak. Előtte azonban a nagydarab férfi még elmondta, hogy ő csak azért járt erre, mert a hajléktalanoknak szerez alvóhelyet” – árulta el lapunknak az egyik helyi lakos.

Olyanok is vannak, akik titkos találkahelynek tekintik az elhagyott lakásokat

„Egy párocska pár napja elemlámpával pásztázta a házakat, de nem találták meg a nyitott lakást, mivel a MÁV addigra már lezárta” – mondta el lapunknak az egyik szomszédos házban lakó férfi – „Aztán jött egy rendőrautó, egészen lassan hajtva, erre ők elbújtak a betonkerítés tövében, majd gyorsan továbbálltak.”

A villanykapcsoló-szekrény pár napja még be volt csukva, mostanra azonban valaki leszaggatta – Fotó: Metropol/KB

Megkérdeztük az illetékeseket is

Az illegális házfoglalók ügyében megkerestük a BRFK-t, valamint a MÁV sajtóosztályát is. A BRFK válaszában ezt írta: „A Budapesti Rendőr-főkapitányság Tevékenységirányítási Központjába a XVII. kerületi Szabadság utcából 2021. augusztus 15-én éjfél után arról érkezett bejelentés, hogy az ott található használaton kívüli ingatlanoknál gyanús alakokat látnak. A kerületi rendőrkapitányság körzeti megbízottai azonnal a helyszínre mentek, ahol öt embert igazoltattak. A rendőrök ellenőrizték őket a nyilvántartásban, de egyiküket sem körözték. Betörésre, rongálásra vagy más bűncselekményre, illetve szabálysértésre utaló körülmény nem merült fel, így eljárás nem indult. Az igazoltatott személyek elhagyták a lakatlan házat.”

Lapunk felkereste kérdéseivel a MÁV sajtóosztályát is, azonban egy héttel az írásbeli és telefonos megkeresések után sem kaptunk választ.

A „titkos” hátsó ajtó, ahol bejutott a Metropol újságírója is – Fotó: Metropol/KB

A Metropol stábja maga is gond nélkül bejutott az utcafronton lezárt, de hátul feltört kerítéskapuval rendelkező területre.





Ezeket olvastad már?
Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás