
Megölte az anyját a 19 éves lány, hogy megvédje a súlyos titkát
Megdöbbentő részlet láttak napvilágot.
Míg a földön nem tűnhet túl bonyolult dolognak az étkezés, addig a világűrben már koránt sem annyira kézenfekvő ez a folyamat. Kapu Tibort azonban már erre is felkészítették, a második magyar kutatóűrhajós már tesztelte is a kiképzése alatt, hogy milyen kulináris élményekben lesz része odafent.
Enni márpedig kell! Nincs és nem is lesz ez másként a világűrben sem, ahol talán még fontosabb szerep hárul a tápanyagbevitelre. Kapu Tibor a küldetésspecifikus kiképzésnek hála már pontosan tudja, hogy miként kell majd megoldania az étkezést a Nemzetközi Űrállomáson, ahogyan azt is, hogy milyen ízek várnak majd rá.
Magára az étkezésre is kitért a NASA kiképzése, amelyben Kapu Tibor és Cserényi Gyula részesült a tengerentúlon. Az ember azt hinné, hogy ha van valami, amire egy űrhajóst nem kell felkészíteni, az az étkezés, de ennél nem is tévedhetnénk nagyobbat! Ugyanis eleve az ételek tárolása is másként működik a világűrben, mint a Földön, arról nem is beszélve, hogy a súlytalanság miatt az étkezés folyamata is „bonyolultabb” mint idelent.
A zacskós ételeket, amiket felvisznek magukkal az Ax-4 misszió űrhajósai június 10-én már letesztelték Kapu Tiborék az amerikai kiképzés során. Ez azért is fontos, mert még azt is vizsgálják a szakemberek, hogy miként reagál az asztronauták szervezete egy-egy adott ételre. A második magyar kutatóűrhajósnak olyannyira bejöttek a NASA ételei, hogy már a teszteket követően megvoltak a személyes kedvencei.
Ami az ételeket illeti: a fahéjas tekercsük vagy az áfonyás zabkásájuk kiváló, a füstölt pulykájuk és a szárított mangójuk egyszerűen tökéletes. Igaz, mindenhez tortillát adnak, de ennek megvan az oka. Egyébként az ember bármelyik pudingjuk után megnyalná mind a tíz ujját
– számolt be gasztronómiai élményeiről a Facebookon Kapu Tibor.
Az ok, ami miatt kenyér helyett tortilla szerepel az űrhajósok menüjén nem más, mint az, hogy a mikrogravitációs körülmények között kerülik az élesztőből készült tésztaféléket, mivel azok morzsolódnak. Ez azért nem szerencsés a Nemzetközi Űrállomáson, mert a NASA szerint a lebegő morzsadarabok beleszállhatnának a berendezésekbe, ami katasztrofális következményekkel is járhat.
Nemzeti ételeket is visz majd az űrbe a magyar űrhajós, aki ha ráunna a pudingra előkaphatja a Stühmer különleges, NASA-előírásokhoz igazított űrcsokiját is! Az Erős Pista és a Piros Arany is ott lesz majd Kapu Tibor űrkonyhájában, ami jól fog jönni annak tükrében, hogy az asztronauták a Nemzetközi Űrállomáson nagyra szokták értékelni az erős, karakteres ízeket.
Megdöbbentő részlet láttak napvilágot.
Nem jól sült el a dolog.
A legújabb áldozat a héten került elő.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre