Európa nem erre szavazott, ezért nem támogatjuk ezt a hazug és szégyenteljes megállapodást

A demokrácia megcsúfolása, az emberek akaratának semmibevétele történt Brüsszelben.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.28.
Módosítva: 2024.06.28.
Orbán Viktor Ursula von der Leyen Európai Bizottság (EB)

Az Európai Unió vezetői a német Ursula von der Leyent választották második ciklusra az Európai Bizottság elnökévé. Magyarország nem támogatta Von der Leyen újabb mandátumát, de Giorgia Meloni sem szavazott rá. Az olasz miniszterelnök csütörtök este tartózkodott Von der Leyen második ciklusának támogatásától. 

Orbán Viktor: A most létrejött koalíció az a hazugság és a becsapás pártkoalíciója – Fotó: Orbán Viktor hivatalos oldala 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök pedig úgy fogalmazott:

Magyarország nem tudja támogatni az Európai Bizottság elnök asszonya mandátumának meghosszabbítását, mert a jogállamiság eszközét, ami egy fontos európai érték, pártalapon és politikai alapon használta és használja Magyarországgal szemben.

A magyar kormányfő a kétnapos EU-csúcsra érkezve az Európai Bizottság következő elnökének kiválasztásával kapcsolatban közölte: „amikor Lengyelországban kormányváltás volt, amit a jogállamiság eszközeivel Brüsszelből mindig is támogattak, és számos, minimum kétséges változást megcsináltak, akkor az Európai Bizottság egy szót sem szólt. Amikor egy levélben megkérdeztem, hogy amit az új lengyel kormány megtett Lengyelországban, azt szabad-e nekünk, magyaroknak is megtennünk, még válaszra sem méltattak. Tehát a mi felfogásunk szerint egy ilyen bizottság elnöke nem maradhat a helyén” – fogalmazott Orbán Viktor. 

Közölte továbbá: az Európai Néppárt, a szocialisták és a liberálisok koalíciót hoztak létre az Európai Unió intézményei következő vezetőinek kinevezéséről, ami – szavai szerint – „a hazugságnak és a becsapásnak a pártkoalíciója”.

Orbán Viktor szerint „a megállapodást pártalapon hozták létre, nem programok, nem az eddigi teljesítmény, nem a jövendőbeli tervek alapján. Kifejezetten hatalmi osztozkodás valósult meg”. A Néppárt, a szocialisták és a liberálisok megállapodását „szégyenteljesnek kell minősítenem” – mondta.

„A Néppárt begyűjtötte a jobboldali szavazatok egy részét, majd elvitte balra, és így becsapták az európai választókat” – hívta fel a figyelmet.

Hozzátette: „Ez pimaszság az európai választókkal szemben, akik többségükben a jobboldalra szavaztak, és szerettek volna egy jobboldali európai vezetést látni. Nincs semmi okunk arra, hogy mi ezt a hatalommal való visszaélést támogassuk” – idézi a Ripost a miniszterelnököt.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás